În Triasic, în loc de cele șase continente cu care suntem obișnuiți astăzi, exista un supercontinent numit Pangeea, unde aceste "șopârle teribile" au început să se simtă ca acasă odată cu trecerea timpului.
Pentru o lungă perioadă de timp, în țara noastră nu s-a găsit practic niciun os de dinozaur. Există mai multe motive pentru acest lucru, arată o analiză a TASS.
Pentru o lungă perioadă de timp, în țara noastră nu s-a găsit practic niciun os de dinozaur. Există mai multe motive pentru acest lucru. În primul rând, mari porțiuni din teritoriul Rusiei sunt acoperite de păduri sau se află în zone de permafrost, motiv pentru care paleontologii nu au la dispoziție depozite geologice potrivite pentru examinare. În același timp, principalii "furnizori" de fosile de dinozauri - Statele Unite ale Americii, Canada și China - ocupă suprafețe mari din așa-numitele "badlands".
Nu există vegetație sau sol fertil care să le ascundă. Stratele geologice sunt goale.
Rușii supărați că doar în SUA se găsesc urme de dinozauri
În al doilea rând, Siberia și Orientul Îndepărtat sunt slab populate. Cimitirele de dinozauri sunt adesea găsite în timpul lucrărilor de excavare, așa cum s-a întâmplat în Blagoveshchensk, unde un număr mare de fosile a fost dezgropat în limitele orașului în timp ce constructorii săpau o groapă de fundație. Zonele populate din această regiune sunt puține, astfel că teritoriul rămâne în mare parte neexplorat.
Citește și: MAE, sfidat: Tinerii români, invitați să meargă la școala de vară de la Moscova pe banii lui Putin
Și, în al treilea rând, personalul competent este greu de găsit. Cele mai mari centre paleontologice din țară se află la Moscova și Sankt Petersburg, însă specialiștii calificați din aceste regiuni sunt puțini.
Și totuși, indiferent de dificultățile întâmpinate, în fiecare an se găsesc dinozauri în Rusia. Oamenii de știință glumesc spunând că secretul succesului oricărei expediții constă în a căuta fosilele acolo unde se află cu adevărat.