Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,93 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
99,91 %
Elena Lasconi 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

România a avut primul spital cu aproximativ 30 de ani înaintea Vienei și Budapestei. Istoria spune

DE Alexandra Lupascu | 18.08.2023 - 16:27
România a avut primul spital cu aproximativ 30 de ani înaintea Vienei și Budapestei. Istoria spune Foto:opiniatimisoarei.ro
România a avut primul spital cu aproximativ 30 de ani înaintea Vienei și Budapestei. Istoria spune Foto:opiniatimisoarei.ro

România a avut primul spital cu aproximativ 30 de ani înaintea Vienei și Budapestei. Astăzi, în clădire funcționează o clinică de Dermatologie.

SHARE

Cladirea de pe strada Marasesti a fost construita intre anii 1754 si 1757, avand destinatia de spital, si este pe lista Monumentelor Istorice de clasa A din Timisoara.

Clădirea a fost construită între anii 1744 – 1745 și în ea a funcționat primul Spital Orășenesc Civil de pe teritoriul Imperiului Habsburgic. Cunoscut și sub numele de „Spitalul burghez”, imobilul adăpostea primul spital comunal, construit cu 24 de ani înainte de Spitalul Universal din Viena („Allgemeines Krankenhaus”) și cu 35 de ani înaintea Spitalului „Sfântul Rochus” din Budapesta, scrie pressalert.ro

Acum funcționeaza o Clinică de Dermatologie însă autoritățile vor să construiască un centru de evenimente culturale.

Fosta clinica de Dermatologie ar fi trebuit sa gazduiasca evenimente culturale in anul in care Timisoara este Capitala Europeana a Culturii, insa adaposteste in continuare bolnavi.

Citește și: Războiul, pe cale să se extindă în Marea Neagră. Erdogan, după discuțiile cu Putin: „Un dezastru”

Proiectul de reabilitare a cladirii si transformare a acesteia intr-un centru multicultural a inceput de mai bine de 3 ani, insa aproape bate pasul pe loc.

A durat un an de la semnarea contractului pana la momentul in care primaria incepea sa caute o firma care sa faca descarcarea arheologica, scrie opiniatimisoarei.ro.

S-a finalizat procedura, au inceput lucrarile de curatare si pregatire a terenului si au pornit lucrarile la acoperis. De altfel, singurele lucrari importante care s-au facut.

Șantier blocat

„Santierul este blocat pe motiv de lipsa de fonduri. E o aripa unde inca sunt medici si bolnavi, primaria cauta o solutie sa ii relocheze.

In rest e sistata lucrarea. Descarcarea arheologica s-a finalizat. S-a lucrat doar la acoperis, unde inca lucram, ca nu putem sa-l lasam asa, sa se degradeze.

Am facut o structura metalica in curte, pentru casa liftului, s-a decapat tencuiala existenta in interior. Ar trebui sa ne aloce acum o suma de bani, am inteles ca nu toata suma necesara.

Saptamana viitoare ar trebui sa primim un raspuns in acest sens si un ordin de incepere”, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Catalin Adam, directorul tehnic al Constructim, firma care se ocupa de lucrari.

Citește și: Putin a bombardat afacerea ginerelui lui Erdogan, „părintele dronelor Bayraktar”, din Ucraina

Oficial, de 3 ani, reprezentantii Primariei Timisoara fac demersuri pentru relocarea Sectiei clinice de Radioterapie a Spitalului Municipal.

Cu toate acestea, in continuare sectia cu 70 de paturi plus 10 pentru internarea de zi functioneaza intr-una dintre aripile cladirii, in care muncitorii nu au intervenit.

De aici, bolnavii sunt transferati la Clinicile Noi, acolo unde fac tratamentele in buncarele noi de radioterapie.

Ce ar fi trebuit construit

Refunctionalizarea fostei dermatologii si transformarea cladirii intr-un Centru Multifunctional este realizata de catre Constructim, firma care a castigat licitatia pentru contractul de 4 milioane de euro.

Aici urmeaza sa fie amenajate birouri si sali de conferinte. Spatiul ar urma sa gazduiasca o serie de activitati culturale, dar si o galerie de arta, iar conform planurilor initiale, ar urma ca aici sa isi desfasoare activitatea si Centrul Cultural German si Institutul Cultural Francez.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te