Recunoașteți personajul? Este femeia care i-a unit pe toți românii. Și-a îngropat inima la Balcic

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.08.2023 - 09:56
Recunoașteți personajul? A unit Românii și are castel la Balcic - Foto: Facebook / Istoria Românilor în Culori

Recunoașteți personajul care a avut o influență covârșitoare în istoria românilor? Nu era româncă, dar a iubit România mai presus de orice. A decis să își îngroape inima la Balcic.

SHARE

Regina Maria este surprinsă într-o poză din 1878. Avea doar 3 ani, ea fiind născută în anul 1875. A fost a doua regină a României, în calitate de soție a principelui devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea.

Sursa foto: Facebook / Istoria Românilor în culori

A fost „mama răniților”

S-a căsătorit la 29 decembrie 1892 cu Ferdinand I, Principele moștenitor al tronului României. În 1914, Ferdinand urcă pe tron, iar după unirea de la 1918 devine Regina României. 

Pe timpul războiului și-a acompaniat soțul în refugiu în Moldova, activând ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniților”.

Citește și: O porţiune din promenada Senei va purta numele Maria a României

După moartea Regelui Ferdinand și venirea la putere a fiului său, Carol al II-lea (1930), acesta a reușit îndepărtarea Reginei Maria din viața politică, obligând-o practic să trăiască într-un soi de exil intern la reședințele sale de la Balcic și Bran.

Refugiul la Balcic

Castelul din Balcic, situat în oraşul bulgăresc cu acelaşi nume, a fost reşedinţa de vară preferată a Reginei Maria în perioada în care Cadrilaterul a aparţinut României. Castelul este înconjurat de o celebră grădină botanică unicat în Europa centrală şi de est, în special datorită colecţiei sale de cactuşi.

Regina a reuşit să amenajeze aici o impresionantă grădină botanică cu peste 3.000 de specii de plante şi cactuşi care au transformat zona într-un adevărat paradis.

Complexul castelului cuprinde mai multe vile rezidenţiale, o sală a fumătorilor, o pivniţă, o mănăstire, un izvor de apă şi diverse alte clădiri.

Castelul, numit "Cuibul singuratic" ("Tenha Yuva" în limba turcă) este, de fapt, o vilă cu pereţi albi şi acoperişuri de ţiglă roşie străjuite de un minaret, un turn înalt, ce veghează marea şi falezele Balcicului, şi care nu are un rol religios, aşa cum se întâmplă când este alipit unei moschei, ci arată respectul pe care Regina Maria l-a acordat civilizaţiei şi religiei turce. 

Inima Reginei s-a „odihnit” la Balcic

După moartea sa din 1938, inima i-a fost depusă într-o casetă în paraclis, iar în 1940, când a fost cedat Cadrilaterul, inima a fost mutată la Castelul Bran. În prezent, se află la Bucureşti, în tezaurul Muzeului Naţional de Istorie a României.

În anii '50, Partidul Comunist Bulgar a decis renovarea şi transformarea castelului în "casă de odihnă" pentru activiştii săi. În anii '60 a fost transformat în muzeu.

Grădina a devenit atunci botanică, trecând în custodia Universităţii din Sofia. 

Teritoriul fostei reşedinţe a Reginei Maria a României are statutul de reper al culturii.

După introducerea Legii Patrimoniului Cultural în anul 2009, Complexul Arhitectural-Parc de la Balcic, denumit "Palatul", a primit statutul de Proprietate Grupa Monument al Culturii.

Citește și: Povestea castelului Reginei Maria de la Balcic, unde se află un izvor „sfânt”: „Acolo e inima mea”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te