O erupție vulcanică a influențat evoluția omului acum zeci de mii de ani. S-a descoperit în România, în zona punctului Lutărie I, de lângă așezarea Vităneștii de sub Măgură, din comuna Bolotești, județul Vrancea.
În perioada 4-6 august 2023, o echipă de cercetători din cadrul Universității Valahia din Târgoviște, în parteneriat cu Muzeul Vrancei și Institutul de Speologie Emil Racoviță, a făcut o excavație arheologică captivantă în zona punctului Lutărie I, de lângă așezarea Vităneștii de sub Măgură, din comuna Bolotești, județul Vrancea.
Această cercetare de excepție a adus la lumină detalii fascinante despre modul în care evenimentele vulcanice au influențat activitatea umană în trecutul îndepărtat.
Citește și: Un oraș antic scufundat în Marea Neagră, noua atracție pentru turiști: „Marea este complexă”
Cea mai impresionantă descoperire realizată în timpul acestei expediții arheologice este identificarea celei de-a doua depuneri de cenușă vulcanică, plasată sub stratul de locuire umană, conform știrilebzi.ro
Acest eveniment vulcanic este atribuit fenomenului campanian din Italia care are o vechime de aproximativ 39.000 de ani.
Este o descoperire extrem de rară în cercetarea arheologică a paleoliticului din România, în care două evenimente vulcanice distincte - unul cu impact la nivel european (evenimentul campanian) și celălalt cu impact local (Muntele Ciomatu) – au lăsat urme în activitatea umană.
Adevăruri ascunse din istorie la zeci de centimetri sub pământ
„Anul trecut, pe întreaga deschidere a lutăriei, la adâncimea de aproximativ 4,20 centimetri, a fost identificată o lentilă de cenuşă vulcanică de aproximativ 10 centimetri.
Analiza probelor prelevate a permis identificarea evenimentului vulcanic şi cronologia acestuia, datat la 31.800 de ani, datorat Masivului Ciomatu (Sfânta Ana), se arată într-un comunicat al Muzeului Vrancei.
La o adâncime de 35 de centimetri, sub lentila de cenușă, au fost găsite două piese litice însoțite de urme de combustie, cenușă și cărbune.
Citește: Un sit arheologic vechi de 7000 de ani a fost descoperit în România. Ce au găsit arheologii
“Scurta campanie de anul acesta a avut drept obiectiv eşantionarea întregului profil stratigrafic în vederea stabilirii evoluţiei paleoclimatului, colectarea de noi probe necesare estimării cronologice a etapei ocupaţionale umane şi a sedimentelor asociate”, potrivit celor scrise în comunicatul citat.
Noua descoperire aduce un pas semnificativ în înțelegerea evoluției culturilor umane în contextul schimbărilor naturale majore, cum ar fi erupțiile vulcanice, oferind o perspectivă captivantă asupra modului în care evenimentele naturale au influențat dezvoltarea societăților antice.
Evoluția umană
Viitoarele cercetări ar putea aduce o nouă lumină asupra evoluției umane și a modului în care strămoșii noștri au interacționat cu mediul înconjurător în vremuri îndepărtate.
În final, cele descoperite în această campanie nu doar completează cunoștințele noastre despre evoluția umană în Paleolitic, ci și subliniază faptul că trecutul nostru ancestral este strâns legat de mediul natural și de evenimentele naturale majore.
Citește și: Vestigii vechi de 6200 de ani au fost descoperite în România. Exponatele au ajuns în New York
Prin înțelegerea modului în care strămoșii noștri au răspuns acestor provocări, putem obține o mai bună perspectivă asupra deciziilor care au stat la baza dezvoltării noastre.
Descoperirea arheologică din Vrancea dezvăluie impactul erupțiilor vulcanice asupra evoluției umane în perioada Paleolitică.