Misterul craniului antic ce nu aparține niciunei specii cunoscute de om. Ar putea rescrie istoria

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.08.2023 - 21:45
Misterul craniului antic ce nu aparține niciunei specii cunoscute de om-Foto: ResearchGate
Fata specia Denisovan-Foto: Profimedia Images

Misterul craniului antic ce nu aparține niciunei specii cunoscute de om. Ar putea rescrie istoria evoluției, deoarece este un strămoș al omului, dar care nu poate fi „încadrat” în ceea ce se cunoaște până în prezent.

SHARE

Misterul craniului antic ce nu aparține niciunei specii cunoscute de om. Ar putea rescrie istoria deoarece nu seamănă cu strămoșii cunoscuți ai omului.

Nu seamănă nici cu descendența care s-a despărțit pentru a forma neanderthalienii, nici denisovenii, nici homo sapiens, sugerând că versiunea actuală a arborelui genealogic uman are nevoie de o altă ramură.

Misterul craniului antic ce nu aparține niciunei specii cunoscute de om. Ar putea rescrie istoria

Craniul de 300.000 de ani aparține unui copil de aproximativ 12 sau 13 ani și a fost descoperit în urma prăbușirii unei grote din Hualongdong, China de Est, în 2019, alături de un os de picior.

Cercetătorii cred că hominidul, cunoscut doar ca HDL 6, este un amestec între oamenii moderni și un hominid necunoscut care exista în China la acea vreme, a raportat Science Alert.

Mozaicul de trăsături fizice găsite în acest hominid antic susține coexistența a trei descendențe în Asia – descendența lui Homo erectus, descendența lui Denisovan și această altă linie care este „apropiată filogenetic” de sapiens.

Craniul are trăsături faciale asemănătoare oamenilor moderni timpurii, care au început să se depărteze de un alt strămoș uman cunoscut sub numele de Homo erectus cândva între 550.000 și 750.000 de ani în urmă.

Dar membrele, calota craniului și bărbia îngropată „par să reflecte trăsături mai primitive”, a scris Xiujie Wu, paleontolog de la Academia Chineză de Științe, într-o analiză a oaselor publicată la 31 iulie.

Aceste trăsături sunt mai apropiate de structura facială a unui Denisovan, o ramură acum dispărută a hominizilor din Asia de Est care s-a despărțit de neanderthalieni în urmă cu aproximativ 400.000 de ani.

Această formă ciudată a craniului „nu a fost niciodată înregistrată în ansamblurile de fosile de hominizi din Pleistocenul mijlociu din Asia de Est”, au spus oamenii de știință într-o analiză recentă.

Este posibil ca descoperirea să rescrie ceea ce știm despre descendența umană din zonă.

Acesta sugerează că Denisovan, Homo erectus și această nouă filiație care este „apropiată filogenetic” de sapiens ar putea să fi coexistat în Asia de Est, conform Science Alert.

Aceasta nu este prima dată când rămășițe umane demontează teoriile deja creditate despre evoluția omului.

Se spune că Homo sapiens a apărut din Homo erectus în Africa Subsahariană în urmă cu aproximativ 200.000 de ani.

Dovezi paleontologice și genetice ce arată că oamenii antici s-au încrucișat cu neanderthalienii și denisovenii

Dar realitatea pare a fi mult mai dezordonată. Fosilele arhaice de Homo sapiens poartă adesea un amestec de structuri faciale vechi și trăsături moderne, astfel încât cronologia este puțin mai complicată decât s-a crezut.

Citește și: Enigma piramidei holografice, straniul fenomen din Ceahlău. Se crede că e muntele sacru al dacilor

Acesta este cazul, de exemplu, pentru rămășițele găsite în Maroc în 2017 de acum aproximativ 300.000 de ani cu caracteristici asemănătoare Homo sapiens ce sugerau că oamenii moderni ar fi putut apărea mult mai devreme decât se credea anterior.

Descoperirile recente ale rămășițelor umane arhaice din Israel și Grecia, datând de aproximativ 200.000 de ani, au sugerat, de asemenea, că strămoșii umani ar fi părăsit Africa mult mai devreme decât se credea anterior.

Citește și: VIDEO Și-a urmărit puii de găină și s-a trezit într-un misterios oraș antic, vechi de 2.000 de ani

Există, de asemenea, dovezi paleontologice și genetice care sugerează că oamenii antici s-au încrucișat cu neanderthalienii și denisovenii, verii lor, complicând și mai mult liniile descendenței.

Dacă se dovedesc corecte, descoperirile din Asia de Est ar putea adăuga o altă ramură a „specimenului pre sapiens”, aducând mai multe informații despre arborele vieții uman.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te