Angajații Ministerului Cercetării, acuzați de cercetătorii români că nu înțeleg limba engleză

DE Petre Bădică | Actualizat: 16.05.2018 - 22:05

Asociația Ad-astra a cercetătorilor din România acuză Ministerul Cercetării că fie nu înțelege limba engleză, fie a ignorat deliberat un pasaj dintr-un document oficial al Comisie Europene pentru a se putea împăuna cu încă o realizare.

SHARE

Ad Astra a contestat „Foia de parcurs pentru infrastructura de cercetare din România”, într-o primă fază, printr-o scrisoare adresată ministrului cercetării și inovării, Nicolae Burnete, cât și comisarilor europeni Corina Crețu și Carlos Moedas. 

Pe data de 9 mai, Ministerul Cercetării a publicat un comunicat oficial în care preciza că respectiva contestație înaintată de Ad-astra ar fi fost respinsă. „Comisia Europeană (CE) a dat dreptate Ministerului Cercetării și Inovării (MCI) în îndeplinirea condiționalității cu privire la realizarea «Foii de parcurs pentru infrastructura de cercetare din România», respingând contestația trimisă la Bruxelles de membrii Asociației Ad Astra”, arăta ministerul condus de Nicolae Burnete. 

La anunțul Ministerului Cercetătrii, Ad-astra a reacționat precizând că instituția fie nu cunoaște limba engleză, fie  dă dovadă de ignoranță. „Comunicatul Ministerului Cercetării este de natură să inducă în eroare opinia publică și ridică semne de întrebare asupra capacității de înțelegere a limbii engleze a celor care au studiat scrisoarea celor doi comisari europeni, venită ca răspuns la sesizarea Ad Astra.
Cităm din scrisoarea comisarilor europeni: «we welcome Ad Astra’s observations which we will take up with the competent authoritiesprimarily the Ministry of Research and Innovation, in order to obtain the necessary clarification.»
 Traducerea noastră: «observațiile Ad Astra sunt binevenite și le vom înainta autorităților competente, în principal Ministerului Cercetării și Inovării, pentru a obține clarificările necesare». 

Constatăm o discrepanță majoră cu conținutul comunicatului de presă al Ministerului, conform căruia așa zisa «contestație» Ad Astra ar fi fost respinsă, iar scrisoarea ar fi „validat procedurile urmate de către MCI în vederea realizării Roadmap-ului Infrastructurii de Cercetare din România, precizează Ad-astra.

Context

Pentru eficientizarea dezvoltării infrastructurii naționale de cercetare-dezvoltare prin planificarea strategică și susținerea pe termen lung a infrastructurii, Comisia Europeană a solicitat MCI realizarea unei „Foi de parcurs pentru Infrastructurile de Cercetare”. 

MCI s-a conformat solicitării CE și prin intermediul Comitetului Român pentru Infrastructuri de Cercetare, în baza Programului Operațional pentru Ajutor Tehnic (POAT), a realizat „Roadmap-ul”, pe care ulterior l-a trimis la CE.

Prin Roadmap-ul național aferent perioadei 2017-2025 se urmărește realizarea unei liste de infrastructuri de cercetare prioritare pentru susținerea națională, bazată pe documente de politici ale domeniului (Strategia Națională CDI), pe angajamente europene și internaționale ale României (ex. participare la infrastructurile de cercetare pan europene cuprinse în Road map-ul ESFRI, participarea la marile infrastructuri de cercetare la care România este stat membru, respectiv CERN, FAIR, etc), pe o fundamentare prospectivă a nevoilor, și pe un proces de identificare a domeniilor de specializare și de dezvoltare viitoare ce vor avea impact economic și regional.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te