Gheorghe Zamfir, divorț de femeia care îl șantaja că se sinucide. Falit, este salvat de un înger

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.04.2023 - 19:41
Nicoleta și Gheorghe Zamfir - Foto: Facebook

Gheorghe Zamfir este considerat cel mai important interpret de nai din istoria muzicii. A concertat în toată lumea, s-a bucurat de mari onoruri, dar a avut și o viață de roman: expulzat din România, ajuns falit, se îndrăgostește de o fată cu 40 de ani mai mică decât el.

SHARE

Gheorghe Zamfir este considerat unul din cei mai mari muzicieni din ultima sută de ani. A influențat muzica în integralitatea sa și nu doar compozițiile pentru nai.

Cifrele vorbesc de la sine: 300 de lucrări compuse din stilurile - folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic şi un repertoriu interpretativ care acoperă perioadele barocă, clasică şi contemporană.

Sursele foto: AICI și AICI

120 de milioane de albume vândute

Are 190 de albume înregistrate și peste 120 de milioane de albume vândute, dar și 120 de discuri de aur și platină, fiind până în prezent singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA. 

Citește și: Singura divă din filmul românesc, alungată de pe scenă la 40 ani. Plătește pentru „păcatele” soțului

Gheorghe Zamfir s-a născut la 6 aprilie 1941, la Găeşti, la 50 de km de București. A fost pasionat de muzica lăutărească și urmează Școala specială nr. 1 de muzică din București (astăzi Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”) la clasa profesorului Fănică Luca, unul dintre cei mai mari „suflători”, cum îl numea George Enescu.

Citește și: Olimpia Panciu, cucerită de soț cu o melodie. Fug în Danemarca unde li s-a interzis să aibă copii

În anul 1959, Zamfir înregistrează primele sale melodii folclorice, alături de Orchestra de Muzică Populară a Radiodifuziunii Române. Doi ani mai târziu, este admis la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, absolvit în anul 1966 cu diplomele de pedagogie și dirijorat pentru cor și orchestră.

La începutul anilor 70, Zamfir devine un artist planetar concertând prin toată lumea: SUA, Canada, Australia, Japonia și Africa de Sud, Israel, Orientul Apropiat și Extremul Orient.

O greșeală care îl va costa scump

Ceaușescu decide să se disperseze de Zamfir la începutul anilor 80. În plin comunism, îi dedică un concert lui Dumnezeu. De atunci, comuniștii pun presiune ca el să plece din țară. 

În anul 1982 am ales calea exilului, deoarece, după spusele ministrului de Externe de atunci, Ştefan Andrei, care mi-a pus paşaportul cu viză de plecare în buzunar, aş fi avut mult mai mult de suferit dacă aş fi rămas. Mi-a şoptit la ureche: „Ia-ţi valiza, naiurile şi pleacă şi să nu te mai întorci niciodată, că va fi rău de tot pentru tine, Ceauşescu te va omorî, a dezvăluit Gheorghe Zamfir într-un interviu pentru revista Taifasuri.

În exil, trăiește o vreme în Canada și apoi în Franța

Continuă să cânte pretutindeni, dar unele decizii greșite, l-au dus în pragul falimentului. Zamfir s-a trezit, în anul 2002, că este căutat de fisc pentru o datorie de 2 milioane de euro. Pierde casa, mașinile și chiar dreptul asupra pieselor sale. Este declarat falit și revine în țară. 

„Mi-a fost mai mult dor de țărâna de acasă, de țuica aia de 27-28 de grade” cu care tatăl său îl servea de fiecare dată când îl vizita la Paris, declara într-un interviu.

O dată cu falimentul a venit și divorțul care a durat 10 ani.

În 2012, Zamfir a câştigat primul proces în faţa fostei sale soţii, la Paris. Zamfir trebuie să îi achite lui Marie Noelle o pensie lunară de întreţinere de 1.500 de euro. De trei ori mai puţin decât a cerut aceasta.

"Am reuşit să scap de acest monstru şi de copiii ei care m-au ponegrit, deşi eu i-am crescut până la majorat şi i-am iubit ca pe ai mei. (...) Noi am avut un contract: ce a fost al meu înainte de căsătorie, rămâne al meu, ce am acumulat împreună, se împarte la jumătate. Dar ea mi-a luat absolut tot. Şi ce am acumulat înainte de nuntă, mai ales. (...) Ce am salvat, am salvat, ce a rămas acolo, în Franţa, s-a vândut. Chiar şi maşina mea Adenauer de peste 150.000 de euro", a declarat Gheorghe Zamfir pentru click.ro.

Artistul şi Marie Noelle s-au căsătorit în septembrie 1994 şi au locuit o vreme în Franţa, apoi s-au mutat în România. Artistul a făcut şi dezvăluiri despre relaţia cu franţuzoaica.

"Ea, înainte de mariaj, mi-a zis că se sinucide dacă nu o iau de nevastă, că eu sunt omul vieţii ei. Ca un bun creştin, nu am lăsat-o să-şi ia viaţa. Mi-a căzut la picioare. Am luat-o cu tot cu cei doi copii ai ei, chiar dacă nu am iubit-o. Am ţinut la ea, dar nu am iubit-o cu adevărat", a mai spus Gheorghe Zamfir.

Divorțul s-a finalizat abia în 2015, după 10 ani de procese.

A început o nouă viață

Gheorghe Zamfir și Nicoleta Beca s-au întâlnit în 2008, în timpul unei emisiuni de televiziune. Nicoleta Beca avea 23 de ani. Ei s-au căsătorit în 2015.

Nicoleta Beca este cântăreață de muzică populară. Compozitorul declara anii trecuți că este un înger și că fără ea nu crede că ar fi ajuns la vârsta pe care o are.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te