Genialul pictor Ghenie a intrat la Arte din a treia încercare. Tablourile lui se vând cu milioane $

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.11.2022 - 10:42
Adrian Ghenie își distruge 60% din tablouri pe motiv că nu sunt geniale- Foto: Playtech

Adrian Ghenie este, fără îndoială, cel mai celebru pictor român. Geniul său face ca tablourile pe care le pictează să se vândă cu milioane de euro. Miliardarii lumii se bat pe lucrările sale.

SHARE

Adrian Ghenie (44 ani) s-a născut în Baia Mare și s-a stabilit, în prezent, la Berlin. Povestea sa de viață este fascinantă. 

Este absolventul Universității de Artă şi Design din Cluj-Napoca, iar talentul său a fost decoperit de o vecină a familiei. Observându-i abilitățile la desen, i-a oferit mai multe cărți despre artă și l-a ajutat să-și dezvolte tehnica.

Pictorul Teodor Botiş, primul profesor al lui Adrian Ghenie, acum în vârstă de 69 de ani a povestit pentru „Libertatea” cum i-a îndrumat lui Adrian Ghenie primii pași. I-a vorbit, la fel ca altor studenţi care i-au trecut pragul, despre relaţia sa de amiciţie cu scriitori celebri.

„Le-am povestit despre profesorii mei, dar şi despre prietenii literaţi, Marin Sorescu şi Nichita Stănescu”, ne-a spus pictorul. Adrian Ghenie i-a fost mai apropiat decât alţi studenţi. „Naşul meu a fost prieten cu tatăl lui Ghenie. Mi-a spus să am grijă de băiat”, s-a confesat pictorul, adăugând că, atunci când l-a cunoscut, Adrian trecea printr- o perioadă dificilă: îşi pierduse tatăl chiar în timpul examenului de Bacalaureat, apoi picase admiterea la Universitatea de Artă şi Design. „I-am făcut câteva recomandări profesionale. A reuşit să intre la a treia încercare, era pe atunci o concurenţă puternică la Arte”, a povestit Botiş.

„Regele”- 212.000 de euro

Și-a dezvoltat o tehnică aparte, neconvențională, spontană și, în loc de pensule, folosește un cuțit de paletă și stencil pentru a picta. Adrian Ghenie mărturisea că acesta este motivul pentru care cele mai multe dintre elementele picturilor sale sunt, de fapt, un rezultat al accidentului și nu al intenției.

După ce, în 2001, a absolvit Universitatea de Arte din Cluj-Napoca, a fondat, în 2005, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă ulterior și în Berlin. Până în 2013, viața lui a fost împărțită între România și Germania, dar, în final, a ales să se stabilească în Berlin, unde este considerat cel mai valoros pictor român contemporan.

În 2016, în timpul unui eveniment din Alexandria, Adrian Ghenie dezvăluia că 60% din lucrări le distruge, dacă nu i se par geniale.

Până să ajungă conștient de valoarea lucrărilor sale le-a dat pe nimic, iar mai multe picturi au ajuns să fie vândute între cumpărători pe sume colosale, în diverse case de licitații.

„The Fake Rothko”/“Falsul Rothko”- 1,8 milioane de euro

Citește și: Cupa Mondială în Qatar, un focar de spionaj. Rusia și Iranul, cele mai active. Se iau date personale

În prezent, miliardarii lumii se bat pentru ca lucrările lui Adrian Ghenie să ajungă în colecțiile lor, iar recordul înregistrat de pictorul român a fost atins în 2016, când pictura “Nickelodeon” a fost vândută pentru 9 milioane de dolari.

Tablou vândut cu 3,1 milioane de euro

Lucrarea sa „Turning Point 1” a fost vândută recent, la Londra, într-o licitație a casei Christie’s, pentru suma de 2.682.000 lire, echivalentul a 3,1 milioane euro.

Tabloul, măsurând 1,5 x 3 metri, datează din 2009, perioadă în care artistul a început să devină cunoscut pe plan internațional.

Prețul de pornire în licitație a fost de 1,4 milioane lire sterline, iar oferta câștigătoare a fost de 2,2 milioane lire, restul până la suma finală de adjudecare reprezentând comisioane și alte taxe legale, inclusivul dreptul de suită al artistului.

„Self-Portrait as a Monkey”- 800.000 de euro

Citește și: Putin, pe urmele lui Ceaușescu, în „războiul tuturor”: După Anul Nou va declara Legea marțială

Comparat foarte devreme cu Francis Bacon, artistul român Adrian Ghenie este unul dintre cei mai performanți 100 de artişti din lume la licitaţii şi se impune ca unul dintre cei mai căutaţi pictori ai epocii noastre, potrivit artprice.com.

Cifra de afaceri pe 2021 este de 32,8 milioane de dolari, conform indicatorilor de piaţă pentru Ghenie la vânzările publice. 89% dintre vânzările de opere de artă semnate de artistul român au fost la Hong Kong.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te