Putin, pe urmele lui Ceaușescu, în „războiul tuturor”: După Anul Nou va declara Legea marțială

DE Elena Andrei | Actualizat: 21.11.2022 - 09:04
Putin va anunța o nouă mobilizare masivă și legea marțială/foto: Profimedia Images

Vladimir Putin va decreta încă o „etapă” de mobilizare precum și impunerea Legii marțiale în multe orașe rusești pentru a „revigora” frontul din Ucraina. Acest lucru ar putea să-i grăbească sfârșitul.

SHARE

Aceste măsuri draconice ar putea declanșa o lovitură de stat din interiorul elitei chiar înainte ca "sănătatea precară" să-l incapaciteze pe liderul de la Kremlin.

Putin discută frecvent despre o nouă înrolare forțată pentru a mări armata ruse care luptă în Ucraina.

Noul plan al lui Putin vine în contextul în care trupele ruse au fost nevoite să se retragă săptămâna trecută din bastionul strategic Herson, în timp ce forțele ucrainene au eliberat orașul.

„În noul an este posibil să asistăm la o nouă convocare masivă, în timp ce autoritățile miltare inspectează fabrici în căutare de „carne de tun”, spune Valeri Solovei, fost profesor la școala de spioni Institutul de Relații Internaționale [MGIMO] din Moscova.

O justificare este acea că a venit momentul „războiului tuturor”, războiul poporului - o doctrină dragă și lui Nicolae Ceaușescu - pentru a proteja existența țării împotriva amenințării din partea Occidentului.

Solovei consideră a fi acest scenariu „cu un grad ridicat de probabilitate.

„A doua etapă a mobilizării va fi anunțată după sărbătorile de Anul Nou”, a declarat acesta, invocând surse anonime pe care le are la Kremlin. 

Citește și

Mondialul în Qatar, clădit și pe mită, corupție, morți suspecte. Magnatul bin Hammam, omul din umbră

Crima care a șocat India: 200 de femei au înjunghiat un gangster în sala de judecată

Legea marțială ar urma să fie impusă pe o scară largă, și în orașe rusești, nu numai în zonele din Ucraina anexate de Putin, unde se aplică în prezent.

Și canalul Telegram SVR a declarat că „un al doilea val de mobilizare ar putea fi impus simultan cu declararea Legii marțiale în a doua jumătate a lunii ianuarie sau februarie".

Deși nu s-a convenit asupra momentului, atunci când se va întâmpla, frontierele vor fi închise pentru cei care se confruntă cu mobilizarea, „inclusiv pentru femeile care se încadrează în această categorie”, împiedicând astfel fuga acestora.

Putin crede că, prin încorporarea în masă, rușii vor vedea în aceasta un „război popular”, o idee lansată de fostul premier Serghei Kiriienko, 60 de ani, adjunctul șefului său de Cabinet, care este văzut ca un candidat la președinție.

Cei mai mulți cred însă că aceasta este o capcană pentru a-l înlătura pe Putin de la putere„într-un fel sau altul”, scrie Telegram SVR.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te