Generația tânără îl determină pe Purcărete să se retragă de la premiile UNITER. Îndemn la huiduieli

DE Alex Darvari | 21.03.2023 - 15:54
Silviu Purcărete la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Regizorul Silviu Purcărete a renunțat la nominalizarea pentru premiul de cel mai bun regizor la Gala UNITER după ce o parte din lumea teatrului a cerut prezența mai multor tineri printre nominalizații la această categorie.

SHARE

Purcărete, unul din cei mai mari regizori români, a transmis o scrisoare deschisă plină ironie și autoironie. El a anunțat că dorește să nu mai fie nominalizat la premiul pentru regie al UNITER.

În răspar cu aşteptările unor tineri confraţi 

“Dragi colegi,

Odată demascat, cum aflu, că am 72 de ani, că sînt de parte bărbătească, ca să nu mai pomenim, Doamne fereşte, şi de alte beteşuguri incorecte politic, mi-am dat şi eu seama că nominalizarea mea pentru un premiu de regie este în răspar cu aşteptările unor tineri confraţi şi surori şi generatoare de agitaţie şi indignări.

Mulţumind adînc celor cinci membri ai juriului pentru «rătăcirea» de a mă fi înscris pe lista candidaţilor la premiu, vă rog sa luaţi în considerare retragerea mea dintr-o competiţie pe care nu mi-am dorit-o şi nu mi-o doresc neapărat şi care provoacă atîta amărăciune şi parapon.

Se ştie că în vremuri grele, cu resurse de hrană împuţinate, mamiferele bătrîne sînt îndepărtate şi sacrificate pentru salvarea exemplarelor tinere, iar noi trăim, într-adevăr, vremuri grele.

Spre împăciuire şi armonie, propun ca, în locul candidaturii mele, juriul sau chiar Senatul însuşi să desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești.

Nimic ironic, doar respect pentru vocea Naturii!

Cu mulţumiri şi deosebită stimă,

Silviu Purcărete

20 Martie 2023″.

Generația tânără îl determină pe Purcărete să se retragă de la premiile UNITER

Regizoarea Carmen Lidia Vidu a semnalat, în urmă cu aproape o săptămână, faptul că există o serie de probleme legate de modul în care s-au făcut nominalizările pentru acordarea premiului pentru regie.

„Nu pot să nu mă întreb care e mesajul Juriului și a UNITER-ului de a valida un regizor care pălmuiește actrițe (Andriy Zholdak n.red) și de a ignora complet generația de regizori-regizoare de 30-40 ani?
Silviu Purcărete - 72 ani
Declan Donnellan - 69 ani
Andriy Zholdak - 60 ani
Radu Afrim - 54 ani
Ei sunt cei patru nominalizați UNITER la "Cel mai bun spectacol" & "Cea mai bună regie".
Mă repet: "din nou nicio regizoare" pentru "Cel mai bun spectacol" & "Cea mai bună regie" la nominalizările pentru premiile UNITER 2023.
Sper să existe reacții ale colegilor de breaslă. Frica de "autoritatea" juriului, capul plecat, lipsa de reacție, toate astea sunt un soi de complicitate la o breaslă imatură”, a scris aceasta.

Huiduiți

Regizoarea a propus ca în momentul decernării premiilor, cei prezenți să ia atitudine:

„La Gala Uniter 2023, nu aplaudați, huiduiți Juriul de nominalizări:
- pentru excluderea generației de regizori - regizoare de 30-40 - până în 50 de ani de la premiile principale (Regie & Cel mai bun spectacol)
- pentru excluderea totală a femeilor de la premiile principale (Regie și Cel mai bun spectacol)
- pentru validarea abuzului prin prezența regizorului Andriy Zholdak la secțiunea Cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie”)
  La Gala Uniter 2023, nu aplaudați, huiduiți prezentarea lui Andriy Zholdak la secțiunea Cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie”)”.
 

Lia Bugnar: Pe spectator nu îl interesează vârsta

„Pe spectatorul platitor de bilet il intereseaza sa stea pe scaunul ala si sa se desprinda de viata lui pentru o ora, doua, trei. Atat. Puteti voi sa faceti cate zavere vreti, lucrul asta nu se va schimba niciodata. Din fericire. Vreti in fata? In fruntea trebii? Pe locul cel mai inalt de pe podium?

Citește și: Bîstroe are 12-14 m adâncime medie. România e îngrijorată că ucrainenii au săpat până la 9 m

Puneti mana si faceti lucruri care sa va duca acolo, ca datu' la gioale in mod organizat nu o sa va duca mai aproape de premiu' cu coronita. O sa pun in primul comentariu mesajul lui Silviu Purcarete prin care isi justifica retragerea din "competitie". Si doar citindu-l te prinzi ca e din alt campionat, dragi colegi.

Citește și: Gigantul Amazon va reduce încă 9.000 de locuri de muncă, după concedierile anterioare

Campionatu' bunului simt, umorului, inteligentei, aristocratiei. Il citesc si va dau dreptate, nu prea are ce sa caute pe aceeasi lista cu voi.
P.S. Ca idee, Silviu Purcarete are un singur premiu UNITER pentru intreaga activitate. A fost nominalizat de mai multe ori, n-a luat niciodata premiul pentru cel mai bun regizor. Premiul pentru cel mai bun spectacol (pe care, de exemplu, "Faust" nu l-a luat) se acorda teatrului respectiv, nu regizorului”, a scris regizoarea Lia Bugnar

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te