Gigantul Amazon va reduce încă 9.000 de locuri de muncă, după concedierile anterioare

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.03.2023 - 15:25
Gigantul Amazon va reduce încă 9.000 de locuri de muncă, după concedierile anterioare - Foto: Flickr/GoToVan

Gigantul Amazon va reduce încă alte 9.000 de locuri de muncă, după concedierile care deja au avut loc. CEO-ul companiei, Andy Jassy, motivează că evoluţia este generată de "o economie incertă” și speră că va exista mai multă incertitudine în viitorul apropiat.

SHARE

Amazon.com Inc. a declarat că va reduce încă 9.000 de locuri de muncă corporative, în unitățile care includ afacerile sale profitabile de cloud computing și publicitate.

Amazon reduce alte 9.000 de locuri de muncă

Este un semn că reducerea costurilor companiei se extinde în toate aspectele operațiunilor sale, deoarece firmele de tehnologie continuă să reducă cheltuielile.

Directorul executiv Andy Jassy a declarat că firma a adăugat un număr semnificativ de angajați, în ultimii ani, un pas pe care l-a apărat ca fiind necesar, având în vedere ceea ce se întâmpla în afacerile Amazon, la acea vreme.

Citeşte şi: Magnatul Amazon, Jeff Bezos, își va dona miliardele în slujba omenirii

„Având în vedere economia incertă în care acţionăm și incertitudinea care există în viitorul apropiat, am ales să raționalizăm costurile și numărul de personal”, a spus Jassy, menționând că disponibilizările vin după ce Amazon și-a finalizat activitatea anuală de planificare corporativă.

Compania a declarat anterior că reduce număruld e personal cu 18.000 de poziții. Valurile de reduceri de locuri de muncă au tulburat industria tehnologiei. 

Citeşte şi: Marea răfuială cu giganții internetului: Sfârșitul dominației FB, Amazon, Google?

Amazon este cea mai recentă companie care a efectuat mai multe reduceri de locuri de muncă decât se aștepta anterior.

Săptămâna trecută, Meta Platforms Inc., compania-mamă Facebook, a declarat că va tăia aproximativ 10.000 de locuri de muncă, în următoarele luni, acesta fiind al doilea val de disponibilizări în masă.

Amazon a investit masiv în extinderea numărului de angajaţi, în prima parte a pandemiei de Covid-19, deoarece oamenii își schimbau o mare parte din cumpărături în tranzacţii online.

Sute de depozite

Compania a adăugat aproximativ 800.000 de angajați, majoritatea la sutele sale de depozite, între sfârșitul anului 2019 și sfârșitul lui 2021.

Când cererea a început să scadă, pe măsură ce consumatorii s-au întors la magazinele fizice, Amazon a redus în zonele de afaceri care au fost neprofitabile și a înghețat angajările.

Jassy spune acum că 9.000 de reduceri suplimentare de locuri de muncă nu au fost anunțate mai devreme, deoarece unele echipe nu finalizaseră evaluările care să determine ce posturi trebuie eliminate.

Vor mai fi reduceri de personal

El a afirmat că reducerile vor fi finalizate de la mijlocul până la sfârșitul lunii aprilie. Amazon avea aproximativ 1,5 milioane de angajați în întreaga lume, la sfârșitul lunii decembrie. A angajat aproximativ 350.000 de lucrători corporativi, înainte de recentele concedieri.

Din anul 2022, numărul disponibilizărilor la companiile de tehnologie a ajuns la aproximativ 300.000 de lucrători, potrivit Layoffs.fyi, un site care urmărește reducerile de locuri de muncă din industrie, citat de The Wall Street Journal.

Amazon a trecut printr-una dintre cele mai grele perioade din istoria sa. Compania a terminat recent concedierea a 18.000 de angajați corporativi sau aproximativ 5% din total. Aceste reduceri au fost concentrate pe afacerile sale cu dispozitive și în operațiunile de recrutare și vânzare cu amănuntul.

Mai puţin cloud computing

Pe lângă reducerile anunțate de locuri de muncă, Amazon a făcut și alte schimbări, care probabil vor duce la o cifră de afaceri mai mare decât în ultimii ani. 

Compania nu își ajustează planurile de compensare cu acțiuni mari, ceea ce înseamnă că mulți angajați vor avea efectiv reduceri de salariu, în acest an. Amazon a dezvăluit recent un plan de întoarcere la birou, începând de luna viitoare, care nu a fost bine primit de unii angajați.

Reducerile de locuri de muncă, pentru unitatea de cloud computing a Amazon, au loc în timp ce clienții de cloud au căutat să economisească bani pe costurile de infrastructură și software, potrivit Rick Villars, un analist la IDC.

AI

În același timp, noile oportunități de creștere pentru companiile de cloud, cum ar fi inteligența artificială, nu au încă un impact semnificativ, a spus el.

„Cu Amazon fiind unul dintre cei mai mari jucători din arena cloud, acest fapt va fi vizibil în numărul salariaţilor”, a spus Villars. Cheltuielile pentru cloud în SUA au crescut cu 27%, în al patrulea trimestru, sub rata medie de creștere de 31%, din ultimele patru trimestre, potrivit companiei de analiză de piață Synergy Research Group.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te