Dmitri Mendeleev, omul de știință care a decis că votca are 40 de grade. Mit sau adevăr?

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.01.2023 - 20:09
Dmitri Ivanovici Mendeleev - Foto: Profimedia Facebook

Dmitri Ivanovici Mendeleev este părintele tabelului periodic al elementelor care îi poartă numele. Despre el s-a spus că a pus standardul de 40 de grade la votcă. Mit sau adevăr?

SHARE

Dmitri Ivanovici Mendeleev s-a născut la 8 februarie 1834, în Verkhnie Aremziani, o provincie a Siberiei. A făcut parte dintr-o familie numeroasă. Tatăl său a fost profesor, iar mama sa a deschis o fabrică de sticlă care însă a funcţionat doar până când Dmitri a împlinit vârsta de 15 ani.

Despre Mendeleev, care a creat tabelul periodic, există o serie de mituri. 

O poveste spune că celebrul tabel al lui Mendeleev a fost produsul unui vis. Într-o seară de februarie, după o zi obositoare de muncă, el s-a culcat și a visat că elementele chimice ar putea fi aliniate pentru a forma grupuri cu proprietăți similare dacă sunt aranjate. Nu există dovezi care să fie adevărate.

Citește și: Adevărul ascuns soțului de Sofia Vicoveanca pentru a-i face viața mai bună. Singură de 20 de ani

Un alt mit popular îl creditează pe Mendeleev cu inventarea votcii. Afirmația datează de la începutul secolului al XX-lea, când mulți din Rusia doreau să adauge produse ca parte din cultură națională. Alți oameni, deși acceptă faptul că votca a existat cu câteva sute de ani înainte de Mendeleev, au perpetuat legenda conform căreia celebrul chimist a stabilit standardul pentru votcă ca un amestec de 40% etanol și 60% apă. Altfel zis, el ar fi inventat votca cu 40 de grade.

Acest mit s-a răspândit prin emisiuni TV, literatură și chiar cărți academice, cum ar fi Istoria vodcii a lui William Pokhlebkin din 1991. S-a răspândit și în străinătate, împreună cu produsul. Vizitați un magazin de băuturi alcoolice din SUA și puteți găsi o sticlă cu etichete colorate care proclamă: „În 1894, Dmitri Mendeleev, cel mai mare om de știință din toată Rusia, a primit decretul de a stabili standardul imperial de calitate pentru vodca rusească. Sursa AICI

Ce este tabelul periodic

Tabelul periodic al elementelor, câteodată numit și tabelul periodic al lui Mendeleev, cuprinde într-o formă tabelară toate elementele chimice, aranjate în funcție de numărul lor atomic (adică după numărul de protoni dintr-un atom) și în funcție de configurația electronică și unele proprietăți chimice recurente. Acest aranjament conduce la identificarea anumitor „tendințe periodice”, astfel că elementele din aceeași grupă au proprietăți chimice asemănătoare. În general, în aceeași perioadă elementele din partea stângă sunt metale, iar cele din extremitatea dreaptă sunt nemetale.

Ce e sigur adevărat

În 1855, la vârsta de 21 de ani, a obţinut un loc de muncă în predarea ştiinţei la Simferopol, Crimea. A absolvit un program de masterat în chimie la Universitatea din Sankt Petersburg.

S-a dedicat atât activităţii didactice cât şi celei de cercetare, în perioada 1859-1860 a locuit la Heidelberg, unde a lucrat pentru o scurtă perioadă de timp cu Robert Bunsen de la Universitatea din Heidelberg.

A participat în 1860 la prima conferinţă internaţională dedicată chimiei, desfăşurată la Karlsruhe, Germania. În 1861, s-a întors la Institutul Tehnic din Sankt Petersburg, unde a publicat lucrarea de 500 de pagini ''Chimia Organică'', care i-a adus premiul Domidov şi l-a propulsat în fruntea educaţiei în domeniul chimiei din Rusia.

A publicat în 1869 lucrarea ''Principiile Chimiei'', care a fost tradusă în engleză, franceză şi germană.

Mendeleev a înţeles că proprietăţile elementelor erau deosebit de importante, drept pentru care a notat cele 65 de elemente cunoscute, până la acel moment, pe nişte bucăţi de hârtie asemănătoare cărţilor de joc, după care a notat proprietăţile fundamentale ale fiecărui element în parte, inclusiv greutatea atomică. A observat atunci că greutatea atomică era importantă într-o anumită măsură - comportamentul elementelor părea să se repete pe măsură ce creştea greutatea atomică a acestora. A continuat să mute bucăţile de hârtie astfel încât să găsească modelul coerent de dispunere al elementelor. I-au fost necesare doar două săptămâni să publice lucrarea ''Relaţia dintre Proprietăţi şi Greutăţile Atomice ale Elementelor''.

Printre contribuțiile sale târzii mult mai importante se numără și studierea câmpurilor petrolifere din Rusia și contribuția sa semnificativă la crearea primelor rafinării rusești.

Tabelul Periodic al Elementelor a fost dat publicităţii în 1869.

A murit pe 20 ianuarie 1907 din cauza gripei, la vârsta de 73 de ani, la Sankt Petersburg, iar ultimele sale cuvinte au fost către medicul personal: “Doctore, aveți știință, eu am doar credință”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te