FOTO Câte fotografii cu Mihai Eminescu există? De ce nu sunt mai multe?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 13.01.2024 - 18:01
Ultima fotografie a lui Eminescu este cea din 1887 - Foto. Arhiva
mihai eminescu 1869
eminescu 1878
eminescu 1884
eminescu micle 1888

Câte fotografii cu Mihai Eminescu există? Imaginea marelui poet este suprapusă, pentru mulți români, celei din poza de la 19 ani, realizată la Praga. Din ea ne privește parcă geniul absolut, superior și neînțeles de contemporani. Dar de ce nu sunt mai multe poze cu el?

SHARE

Câte fotografii cu Mihai Eminescu există? Imaginea poetului, așa cum e percepută de majoritatea românilor este cea din poza romantică, de la 19 ani, făcută la Praga în 1869.

Fruntea înaltă, ochii gânditori privind parcă spre absolut și părul mai lung fac din acea reprezentare portretul ideal pentru ceea ce ne imaginăm despre un geniu uriaș, măcinat de gânduri și de boală, ce se ridică deasupra existenței pământene obișnuite. Dar de ce nu sunt mai multe fotografii cu „poetul nepereche”?

Câte fotografii cu Mihai Eminescu există? De ce nu sunt mai multe?

Imaginea de la 19 ani este cea care a devenit un fel de icoană a literaturii noastre și un simbol al geniului eminescian. Dar chipul lui Mihai Eminescu a suferit mari transformări, în doar cele două decenii pe care le-a mai trăit de la prima fotografie cunoscută.

Așa se face că aproape devine de nerecunoscut spre finalul vieții, dacă privim imaginea de la 1887, ultima în care apare, cu certitudine, artizanul limbii române moderne.

În total, există doar patru imagini certificate ca fiind ale lui Eminescu. Dar, să le luăm pe rând.

Primul portret al poetului a fost executat în 1869 de către J. Thomas din Praga, când Mihai Eminescu era în drum spre Viena. 

Citește și: Când s-a născut Mihai Eminescu, de fapt? Care a fost data declarată de poet la Junimea?

Este poza cea mai cunoscută, cea mai vehiculată a lui Mihai Eminescu. O altă variantă a fotografiei realizate în tinereţe la Praga îi aparţine unui pictor-fotograf din Iaşi, „Bernhard Brand Pictor si Photographe in Iassy”, dar este vorba de o carte poştală retuşată.

Faimoasa poză de la 19 ani, făcută în Praga - Foto: Arhiva

A doua fotografie a fost făcută în februarie 1878, la București, de fotograful Franz Duschek în Bucureşti, în studioul său de pe strada Franklin, când Mihai Eminescu avea 28 de ani.

Ea a fost realizată în urma solicitării lui Titu Maiorescu și Iacob Negruzzi, pentru tabloul „Junimii”, conform mihai-eminescu.ro.

Cea de-a treia fotografie a fost realizată de Nestor Heck, la Iași, în 1884.. Originalul acestei imagini, din care a fost decupat Eminescu, pentru posteritate, la cererea prietenilor săi cu care s-a fotografiat, îi cuprindea pe profesorul A.C. Cuza, compozitorul Wilhelm Humpel şi poetul Petru V. Grigoriu.

Cea de-a patra și ultima este cea realizata de Jean Bielig la Botoşani, în 1887, cu Eminescu la 37 de ani, după care Th. Mayerhofer a executat o litografie.

„Altele nu există, omule, căci le-aș fi știut eu, iar, de copil, nici nu exista la Botoșani fotograf când era el de 9 ani, încă odată, nu există, minciuni”, arăta Matei Eminovici, devenit și el Matei Eminescu, din 1893, în scrisorile trimise către Corneliu Botez, președintele Tribunalului din Galați, potrivit gorjeanul.ro.

Acesta organizase, cu ocazia comemorării a două decenii de la moartea lui Mihai Eminescu, ridicarea unui bust al poetului, iar Matei i-a furnizat date suplimentare despre familie.

Citește și: Povestea lui Aron Pumnul, lider al Revoluției de la 1848. A fost profesorul lui Mihai Eminescu

De ce nu sunt mai multe poze? Pur și simplu, lui Eminescu nu-i plăcea să se fotpgrafieze. Chiar și poza din 1884 a fost făcută printr-o păcăleală a prietenilor.

Eminescu, în 1878 - Foto: mihai-eminescu.ro

Aceștia l-au convins pe poet să facă o fotografie de grup, dar s-au înțeles cu fotograful ca, atunci când declanșează obiectivul, ei să plece și să-l lase pe Eminescu singur la poză. după cum a explicat Ale Sainenco, director al Memorialului Ipotești, pentru Mediafax, în 2020.

Mai există o fotografie în care apare tatăl poetului, Gheorghe Eminovici, alături de unul dintre fii, despre care s-a presupus că ar fi chiar Mihai Eminescu.

Dar fratele acestuia, Matei, a arătat, tot în corespondența cu Corneliu Botez că în poza respectivă este, de fapt, el și nu fratele Mihai. 

De asemenea, acesta a precizat că mai exista o poză de familie, dar în care apăreau mama celor doi, Paulina, împreună cu una dintre surori, Aglae.

Citește și: Iubirile interzise ale lui Caragiale. Notarra: Coane, mi-ai luat nevasta, dar și halatul și papucii?

Tot Matei a mai explicat că fratele său s-a fotografiat și împreună cu Veronica Micle, o singură dată, în Botoșani, în aprilie 1888 - informație furnizată și de Ioan Slavici - dar că poza s-ar fi pierdut.

De altfel, se pare că Veronica era aproape obsedată de ideea unei fotografii cu Eminescu, pe care s-o aibă ca amintire, așa că este de presupus că poetul a cedat insistențelor acesteia.

Mihai Eminescu, poză din 1884 - Foto: mihai-eminescu.ro

Însă a fost o mare surpriză apariția și vehicularea pe internet, începând din 2011, a unei imagini în care apărea un presupus Eminescu, alături de Veronica Micle și de Alexandru Vlahuță.

Cei trei se află într-un grup mai mare de actori ai Teatrului Național din București, avându-l în prim-plan pe IL Caragiale, tuns scurt și fără pălărie - care fusese numit director al instituției în 1888, iar documentele confirmă că Eminescu - care se simțea un pic mai bine - era în București împreună cu Veronica.

Aceasta se mutase, de fapt. în București, încă din 1887 și frecventa cu plăcere spectacolele Naționalului, fiind o admiratoare a marii actrițe Aristizza Romanescu

Grupul este fotografiat pe cheiul Dâmboviței, având în spate, ca fundal, Hanul lui Manuc. Dar unde ar fi Eminescu în imagine, conform celor care socotesc că el apare cu siguranță în ea?

Citește și: Poveste de dragoste „interzisă” între Mihai Eminescu și Veronica Micle: Cine s-a opus căsătoriei

În extremitatea dreaptă a fotografiei se poate distinge un personaj mai scund, cu pălăria trasă mai pe ochi și mustață „pe oală”, în stânga căruia se află un bărbat mai înalt cu un cap, tot cu pălărie și mustață, dar mai slab la față.  

Acela - personajul mai scund - ar fi marele poet, pe care-l despărțea doar aproximativ un an de trecerea în nemurire.

Fotografia din 1888 în care se presupune că ar apărea și Eminescu, alături de Veronica Micle și Vlahuță, în centru-stânga, tuns scurt și fără pălărie, fiind IL Caragiale - Foto: mesager24.ro

În dreapta sa, spune legenda, s-ar afla află Veronica Micle, purtând o pălărie vieneză, cu panglică, diferită de a celorlalte personaje feminine, iar în stânga poetului, adică bărbatul cu un cap mai înalt, ar fi Alexandru Vlahuţă.

Încă nu există o concluzie definitivă asupra acestei imagini și a personajelor care apar în ea, Prin urmare, până atunci, trebuie să ne obișnuim cu ideea că Mihai Eminescu apare în doar patru fotografii care s-au păstrat sau care au putut fi descoperite până acum.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te