Subiectul filmului este centrat pe investigația unui caz concret de încercare de fraudare a Bacalaureatului la Arad în anul 2014, caz soluționat definitiv cu condamnarea unui inspector școlar și a unuia dintre profesorii implicați.
Investigația penală este însă utilizată ca rampă de lansare pentru analiza corupției ca fenomen istoric, social, politic și antropologic, în dialoguri cu personalități precum Cristian Tudor Popescu, Cristian Pîrvulescu, Dumitru Bortun, Mihai Maci, Cristi Dănileț, Camelia Bogdan, Tudor Dragomir și Lajos Notaros.
"Ce este corupția pentru noi? Reflectăm asupra fenomenului corupției, pornind de la un caz recent de fraudare a examenului de Bacalaureat, trecem către o analiză istorică, sociologică, antropologică și juridică a corupției. Pornind într-o incursiune în timp și spațiu, de la <Casa cu lacăt>, simbol al examenului de maturitate a calfelor, ne punem întrebarea: În ce măsură a reușit societatea românească să integreze valorile liberalismului?", a spus Diana Gavra.
Casa breslelor arădene
"Casa cu lacăt" a fost cândva casa breslelor arădene iar într-un colț al acestei clădiri stătea "Butucul de fier": un butuc învelit în tablă în care calfele care treceau examenul final băteau fiecare câte un cui. Între timp. butucul a fost furat, iar locul în care se afla este acum gol. Colțul rămas gol ilustrează dispariția unor valori din societatea noastră.
"Pornind în căutarea butucului de fier, simbolul examenului de maturitate al calfelor de altădată, reconstruim geografia simbolică a României de azi – în care șpaga a devenit un gest natural. Pare că așa a fost și probabil așa va fi întotdeauna", a spus Diana Gavra.