Supranumită de presa britanică „Prințesa Mecanic”, după ce în cel de-al doilea Război Mondial a fost șofer de ambulanță și mecanic, Regina Elisabeta a II-a a fost pasionată de condus și de mașini toată viața.
Ultima dată a fost surprinsă de paparazii la volan în 2021, la 95 de ani, într-un Jaguar verde, pe aleile Castelului Windsor, deși medicii îi recomandaseră repaus. Iar mașina sa preferată a fost Land Rover Defender.
De asemenea, Regina avea și o mini-colecție auto. În garajul său avea doar modele englezești sau făcute în Marea Britanie, precum Rolls-Royce Phantom V, Rolls-Royce Phantom IV, Lagonda Drophead Coupe, Bentley Mark VI, Land Rover Seria 1, Land Rover Defender, Range Rover L405, Range Rover P38A, Daimler Empress Saloon by Hooper, Daimler DS420, Ford Zephyr 6 Saloon sau Rover P5B Coupe.
Iar, ca idee, în 1977, la aniversarea a 25 de ani pe tron, Rolls-Royce i-a făcut cadou Reginei Elisabeta a II-a un model Phantom VI special, care în loc de celebra emblemă a mărcii, statueta Spirit of Ecstasy, avea pe capotă un Dragon, mascota Sfântului Gheorghe.
Regina Elisabeta a II-a, condusă pe ultimul drum cu un dric Mercedes-Binz
Deși planurile pentru funeraliile Regina Elisabeta a II-a au fost pregătite minuțios de ani (operațiunea Unicorn, planul funeraliilor dacă Regina murea în Scoția, a fost dezvăluită de presă acum un an, de exemplu), nimeni se pare că nu s-a gândit la dric, cu ce mașină va fi dusă Regina Elisabeta a II-a pentru pe ultimul drum.
Dar Regina Elisabeta, deși a condus și promovat toată viața mașini englezești, a fost luată de la reședința sa de la Balmoral, Scoția, unde a decedat, cu un dric Mercedes-Binz. Și la Edinburgh s-a folosit aceeași mașină.
Este adevărat, producător auto 100% britanic nu prea mai există. Rolls-Royce e sub umbrela BMW, de exemplu, Bentley sub cea a Volkswagen, iar Jaguar și Land Rover aparțin indienilor de la Tata Motors. Dar chiar și așa, autoritățile puteau comanda din timp un dric cu emblemă britanică.
Neavând alternativă englezească, firma de pompe funebre contractată a ales dricul considerat referința în domeniu. Dricul Mercedes cu care a fost transportat sicriul Reginei Elisabeta a II-a are la bază un Mercedes E-Klasse de ultimă generație și poartă semnătura carosierului german specializat Binz (Nu, Benz!). Mașina are 6 metri lungime și o înălțime maximă de 1,92 metri, la nivelul ușii spate.
Totuși, cineva și-a dat seama de problemă, și, la Londra, pe porțile Palatului Buckingham, Regina Elisabeta a II-a a intrat pentru ultima dată la bordul unui dric Jaguar.