Care sunt orașele din România unde oamenilor nu le place să trăiască. Capitala, situație rușinoasă

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.09.2022 - 15:06
București - INQUAM PHOTO, David Munteanu
București - INQUAM PHOTO, David Munteanu

Un Raport al Băncii Mondiale arată care este gradul de satisfacție al locuitorilor față de orașele unde locuiesc. 83% din populația urbană peste 18 ani este mulțumită de orașul în care locuiește

SHARE

Nivelul cel mai ridicat de satisfacție generală față de orașul în care locuiește este înregistrat în centrele urbane din regiunea Centru (87%), cel mai scăzut în orașele din Sud-Muntenia (74%). Locuitorii orașelor reședință de județ sunt cei mai mulțumiți de orașul în care locuiesc (85,4%), prin comparație cu locuitorii din municipiile non-reședință (78,3%) și cei din alte centre urbane (72,4%)

Nivelul de satisfacție corelează direct cu vârsta respondenților, persoanele peste 65 de ani fiind cu 4% mai mulțumite (84%) decât tinerii cu vârste între 18-24 ani (80%). Ponderea cea mai scăzută a nivelului general de satisfacție (79,3%) a fost înregistrată în rândul studenților.

Citește și: VIDEO Simion, conspiraționist: S-au făcut presiuni să nu ajung în SUA. Amenințare la adresa Newsweek

 S-a înregistrat o corelație directă a satisfacției cu nivelul veniturilor, gradul de satisfacție al persoanelor cu venituri individuale peste 5.000 lei fiind de 90%.

Citește și: VIDEO Un cuplu își duce copiii în jurul lumii înainte ca cei mici să-și piardă vederea

În nouă orașe nivelul de satisfacție depășește 90%: ClujNapoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Brașov, Drobeta-Turnu Severin (94%), Timișoara, Sighișoara (92%), Slatina și Iași (90%).

Bucureștiul se află în jurul locului 25  ca nivel de satisfație a populației.


La nivelul inferior al clasamentului, opt orașe din cele 41 incluse în eșantion au înregistrat niveluri de satisfacție mai
mici de 70%: Tășnad (70%), Abrud (68%), Eforie (65%), Sulina (65%), Beiuș (59), Băile Herculane (52%), Caransebeș (50%) și Mihăilești (46%).

Starea clădirilor

Starea clădirilor este mulțumitoare pentru aproximativ jumătate din populația urbană a României (56% din total). Un nivel de satisfacție de peste 70% din populație a fost înregistrat în opt localități urbane:patru reședințe de județ: Alexandria, Suceava, Drobeta-Turnu Severin și Oradea; trei orașe: Bicaz, Sinaia și Isaccea și un municipiu, Vatra Dornei. Sub 40% nivel de satisfacție a fost măsurat în patru localități urbane, singura reședință de județ în acest prag fiind Ploiești (24% mulțumire).

Starea străzilor


52% din populația urbană s-a declarat mulțumită de starea străzilor din localitate. Nivelul cel mai ridicat de apreciere privind starea străzilor s-a înregistrat în regiunea Sud-Est (66%), nivelul celmai scăzut în regiunea Sud-Muntenia (37%).

Peste 70% nivel de mulțumire privind starea străzilor se înregistrează în cinci localități urbane, dintre care două reședințe de județ: Constanța (76%) și Oradea (76%) și trei orașe mici: Isaccea, Bicaz și Moldova Nouă. Ploiești este reședința de județ cu nivelul cel mai scăzut de satisfacție (22%).

Serviciile de sănătate

Puțin peste jumătate din populația urbană (52%) se declară mulțumită de serviciile de sănătateoferite la nivel local. În șase din orașele selectate în eșantion au fost înregistrate niveluri de satisfacție peste 60%:Iași (70%), Drobeta-Turnu Severin (67%), Oradea (67%), Alba Iulia (66%), Cluj-Napoca (66%), TârguSecuiesc (64%) și Slatina (61%). La capătul celălalt al distribuției, tot șase localități înregistrează un nivel de satisfacție sub 40%, dintre care se remarcă localitatea Băile Herculane cu grad de

Documentul complet AICI

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te