VIDEO Noul Golf R, cel mai puternic hot-hatch Volkswagen din istorie: 320 CP din 2.0 litri

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 25.11.2020 - 16:16

320 de cai putere, cuplu de 420 Nm, tracțiune integrală, cutie DSG, cu dublu ambreiaj și 7 trepte (sau, opțional, manuală, cu 6 trepte, dar doar în SUA), evacuare cvadruplă semnată Akrapovic, accelerație 0-100 km/h în 4,7 secunde și viteză maximă de 270 km/h.

SHARE

Volkswagen a completat familia de versiuni sport a Golf-ului 8. După GTI, GTE, GTD și GTI Clubsport, constructorul din Wolfsburg a prezentat Golf 8 R, cel mai puternic hot-hatch VW din toate timpurile. Mașina dispune de același motor pe benzină turbo, cu patru cilindri, de 2.0 litri (EA888, versiune Evo4) ca și GTI și GTI Clubsport, dar cu performanțe îmbunătățite: 320 de cai putere și un cuplu de 420 Nm.

Sigur, e mai slab decât se anunțase acum circa un an (333 de cai putere), dar e bine și așa. În această ”ligă” nu are prea mulți adversari: Honda Civic Type R, Ford Focus RS, Renault Megane RS Trophy-R, Cupra Leon, Hyundai i30 N, etc..

Primul Golf R32, prezentat în 2002, a făcut valuri în lumea auto cu motorul său de 3.2 litri, în șase cilindri, ce genera 241 CP. Echipat cu tracțiune integrală de la prima generație, primul R sprinta până la 100 km/h în doar 6,6 secunde și s-a vândut de trei ori mai bine decât se anticipase. Apoi, începând cu jumătatea anului 2003, R32-ul a fost primul Volkswagen din lume disponibil cu o cutie de viteze cu dublu ambreiaj (DSG). Un etalon tehnologic în clasa compactă.

În 2005, a debutat cel de-al doilea Golf R32, cu 250 CP. Iar la Salonul Auto de la Frankfurt 2009 a avut loc premiera Golf-ului R bazat pe cea de-a șasea generație Golf, care a trecut de la motorul V6 aspirat natural la un motor turbo (TSI) de 2.0 litri, în patru cilindri, mai eficient cu 21 de procente. Modelul R32 a devenit R și, împreună cu el, puterea celei de-a treia generații a crescut la 270 CP.

În septembrie 2013, a urmat a patra generație Golf R, bazată pe Golf 7, cu 300 de cai, iar acum, la începutul lunii noiembrie 2020, a intrat în producție a cincea generație Golf R, bazată pe Golf 8.

Cei 320 CP ai noului Golf R ajung la roți prin intermediul unui sistem de tracțiune integrală cu diferențial central de tip Haldex, diferențial față autoblocant (XDS) și sistem de vectorizare a cuplului care poate dirija și 100% din cuplu către roata de pe exteriorul virajului, și a unei cutii de viteze DSG, cu dublu ambreiaj și șapte trepte. Opțional, dar doar pe piața din America de Nord, se poate opta pentru o cutie manuală, cu șase trepte.

Prin urmare, noul Golf R promite caracteristici optime de tracțiune, manevrabilitate neutră și exactă, precum și agilitate maximă. Obiectivul dezvoltării a fost obținerea plăcerii maxime la volan, la un nivel nemaiîntâlnit până acum.

Noul R dispune de șasiu adaptive DCC și patru moduri de condus: Comfort, Sport (setarea de bază în care pornește), Race (dă drumul la evacuare prin activarea unor clapete și dezactivează funcția de decuplare a motorului la viteză constantă), Special (un mod dezvoltat pe circuitul de la Nurburgring), Individual (fiecare șofer își poate alege opțiunile) și Drift (ESC-ul trece în mod Sport și permite deraparea roților spate). Modurile ”Special” și ”Drift” fac parte, însă, din pachetul optional ”R-Performance”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te