VIDEO Moda abonamentului de putere ajunge și la Kia, odată cu SUV-ul electric cu 7 locuri Kia EV9

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 31.03.2023 - 13:48

Moda abonamentului de putere sau pentru opțiuni, plătit pe lângă prețul de achiziție, prinde din ce în ce mai mult teren în industria auto. Ultimul constructor intrat în horă este Kia, care, la EV9, noul său SUV electric cu 7 locuri, poate mări contra cost cuplul cu 100 Nm.

SHARE

Pe măsură ce vehiculele devin din ce în ce mai conectate la internet, producătorii de mașini își propun să strângă miliarde și din alte servicii, pe lângă cele de vânzare, post-vânzare și service, punând clienții să plătească abonamente lunare sau anuale pentru a accesa anumite funcții. Stellantis, Ford și GM, de exemplu, au anunțat că urmăresc fiecare să genereze cel puțin 20 de miliarde de dolari în venituri anuale din serviciile software până în 2030, potrivit Bloomberg. 

Dacă anul trecut, de pildă, Mercedes a pus în vânzare un abonament de 1.200 $/an pentru mai multă putere în cazul modelelor electrice EQ, denumit „Acceleration Increase”, iar BMW este primul producător care introduce în 2023 și în România abonamentul pentru opționale (10 € volan încălzit, sub 20 € scaunele încălzite), odată cu lansarea internațională recentă a SUV-ului 100% electric cu 7 locuri Kia EV9, constructorul coreean introduce funcția opțională „Boost”, disponibilă pentru achiziție ulterioară de la Kia Connect Store, care crește cuplul motor al mașinii electrice cu 100 Nm, până la 700 Nm, și o face să accelereze în 5,3 secunde până la 100 km/h (în loc de 6 secunde fără „Boost”).

Cât va costa sau cum va funcționa abonamentul „Boost” sau dacă va exista și un cost fix pentru activarea permanentă a funcției, deocamdată nu se știe. 

Citește și: Ce sunt e-fuels, combustibilii care salvează mașinile pe benzină și motorină din 2035. Litrul e 54 €

Kia EV9: 5 metri lungime, 6 sau 7 locuri, putere electrică de până la 385 de cai, autonomie de până la 541 kilometri

Ghidat de filozofia de design „Opposites United” al mărcii, Kia EV9 revizuiește conceptul unui SUV 100% electric cu un echilibru unic de elemente naturale și moderne. Pilonul de design „Bold for Nature”, care inspiră combinația de elemente din lumea naturală și cea materială, a jucat un rol esențial în dezvoltarea designului modelului EV9.

Exteriorul modelului oferă o senzație de seninătate contemporană potrivită unui automobil EV sofisticat pentru o nouă eră a mobilității sustenabile. SUV-ul are un ampatament de 3.100 mm, susținut de roți de 21, 20 sau 19 inch.

SUV-ul electric cu 7 locuri Kia EV9 are o lungime de 5.010 mm, o lățime de 1.980 mm, o înălțime de 1.755 mm și un ampatament de 3.100 mm, afișând un aspect îndrăzneț și contemporan. 

Citește și: În România, 18 mașini electrice se bat pe o stație de încărcare. Media europeană e de 7

SUV-ul este oferit în trei configurații de motoare și baterii: EV9 RWD Standard, cu motor electric de 218 cai și 350 Nm, propulsie (tracțiune spate) și baterie de 76,1 kWh, EV9 RWD Long Range, cu motor electric de 204 cai și 350 Nm, roți propulsie (tracțiune spate) și baterie de 99,8 kWh și EV9 AWD, cu două motoare electrice care dezvoltă în total 385 cai și 600 Nm, tracțiune integrală și baterie de 99,8 kWh. 

Versiunea cu tracțiune integrală (AWD) este echipată cu două motoare electrice care împreună eliberează o putere totală de 283 kW și un cuplu combinat de 600 Nm. Această combinație puternică permite SUV-ului să ajungă de la 0 la 100 km/h în doar 6,0 secunde.

Niveluri și mai mari de performanță sunt disponibile cu funcția opțională „Boost”, disponibilă pentru achiziție ulterioară de la Kia Connect Store. Cuplul combinat este propulsat la o valoare excepțională de 700 Nm, permițând modelului EV9 să accelereze de la 0 la 100 km/h în 5,3 secunde.

Modelul Long Range RWD cu anvelope de 19 inch oferă o autonomie estimată de peste 541 km, conform strandardului WLTP. Folosind un sistem de încărcare ultra-rapid de 800 de volți, pachetul de baterii al automobilului poate fi reîncărcat cu suficientă energie pentru a-l alimenta pentru 239 km în aproximativ 15 minute.
 
EV9 vine cu funcționalitatea Vehicle-to-Load (V2L) prin unitatea sa integrată de control a încărcării (ICCU), permițând descărcarea energiei din bateria automobilului. Familiile pot folosi până la 3,68 kW de putere pentru laptopuri sau echipamente de camping.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te