Nu îndreptați camera telefonului direct către un senzor Lidar! Un videoclip distribuit recent pe Reddit demonstrează de ce.
Citește și: Ce e "bluesnarfing", funcția care deschide ușa escrocheriilor în telefoanele mobile. Cum ne protejăm
VIDEO De ce nu trebuie să fotografiezi din față o mașină cu sistem Lidar? Adio, cameră la telefon!
Concret, pe măsură ce camera se apropie de senzorul radar Lidar amplasat pe partea superioară a unui Volvo EX90, o întreagă galaxie de puncte colorate este arsă în imagine, formându-se exact în locul în care poate fi văzută lumina intermitentă din interiorul dispozitivului Lidar.
Ceea ce se observă nu este o reflexie a obiectivului sau o eroare digitală. Este o deteriorare reală, fizică a aparatului foto. Și este permanentă.
Citește și: S-a terminat supremația iPhone. Mașinile BMW pot fi parcate de la distanță și cu Samsung și Motorola
„Laserele Lidar îți ard camera”, a avertizat utilizatorul Reddit, care a postat videoclipul.
Lidar este prescurtarea de la „light detection and ranging” (detectarea și măsurarea luminii) și a devenit modalitatea prin care producătorii de automobile le permit mașinilor lor care dețin sisteme avansate de asistare a șoferului sau se conduc singure să „vadă” împrejurimile (mai puțin mașinile Tesla, de fapt), potrivit futurism.com.
Senzorii funcționează, în esență, prin emiterea unui flux constant de raze laser infraroșii pentru a măsura distanța față de obiectele din apropiere, pe care un computer le utilizează pentru a forma o reconstrucție 3D a tot ceea ce se află în apropierea vehiculului.
Citește și: Specialiștii IT le recomandă șoferilor să-și închidă telefoanele. Nu e vorba de amendă, e mai grav
Razele laser nu pot fi văzute cu ochiul liber, deoarece acestea au o lungime de undă care se află în afara câmpului vizual uman.
Dar, pe de altă parte, camerele foto sunt prea sensibile la razele puternice. Micii lor senzori delicați pot fi deteriorați dacă sunt aduși prea aproape de o sursă Lidar sau dacă se utilizează o lentilă „lungă” pentru a privi o sursă.
Acesta este motivul pentru care camerele care folosesc un obiectiv cu unghi ultra larg nu sunt afectate.
În videoclip, veți observa, de asemenea, că deteriorarea provocată de arsură dispare atunci când camera face zoom: aceasta este tranziția camerei de la un obiectiv lung la unul scurt, care nu este deteriorat.
Volvo avertizează în mod explicit cu privire la deteriorarea camerelor foto de către Lidar pe pagina sa de asistență și în manualul de utilizare al mașinilor echipate cu acest sistem.