VIDEO Ce mașini emblematice joacă în filmul „Partea ta de vină”, alături de Papaiani și Cozorici

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.08.2023 - 12:50
Ce mașini emblematice joacă în filmul „Partea ta de vină”, alături de Papaiani și Cozorici - Foto: Facebook/Cineclic
Ce mașini emblematice joacă în filmul „Partea ta de vină”, alături de Papaiani și Cozorici - Foto: Facebook/Cineclic
Ce mașini emblematice joacă în filmul „Partea ta de vină”, alături de Papaiani și Cozorici - Foto: Facebook/Cineclic
Ce mașini emblematice joacă în filmul „Partea ta de vină”, alături de Papaiani și Cozorici - Foto: Facebook/Cineclic

În filmul politic „Partea ta de vină” (1962), în regia lui Mircea Mureșan, alături de actorii principali, Sebastian Papaiani, Gheorghe Cozorici și Marcel Anghelescu, „joacă” mai multe vehicule românești emblematice, dar și o „rusoaică”.

SHARE

IMS/Aro M461

În mai multe cadre din filmul politic „Partea ta de vină” apare în prim plan IMS-ul, primul off-roader românesc. 

Întreprinderea Metalurgică de Stat (IMS) de la Câmpulung a proiectat mașina de teren IMS după GAZ 64, model pentru care, la început, producea piese de schimb. Off-roader-ul sovietic dezvoltat în timpul celui de-al doilea Război Mondial a fost făcut de ruși după celebrele Jeep-uri Willys trimise ca ajutor de SUA către URSS. Producția IMS 57 la Câmpulung a început în 1957.

Optic, IMS 57 și GAZ 64 sunt aproape identice, dar modelul românesc dispune de alte soluții tehnice. De exemplu, șasiul GAZ-ului avea lonjeroane cu profile curbe și suspensii față în sfert de arc, iar IMS, cadrul șasiului drept și arcuri cu foi.

Inițial, IMS-ul era echipat cu un motor tip Ford A, cu patru cilindri in linie, de 3.260 cmc, care dezvolta 50 de cai putere și putea atinge o viteza maxima de 80 km/h. Greutatea totala era de 2.265 kg, iar sarcina utila, de 650 kg. Cutia de viteze manuală avea patru trepte.

Citește și: VIDEO Aro M461 facelift, prezentat la Salonul de la Paris din 1971, alături de cele mai tari mașini

Apoi, IMS-ul a evoluat. Între anii 1959 și 1964 au fost produse modelele M59 A și M59 B (motor de 56 CP, viteză maximă crescută la 90 km/h și ștergătoare de parbriz eelctrice), iar în 1964 a apărut M461, cu ascpect îmbunătățit și mecanică reproiectată. Mașina a trecut la un motor pe benzină de 2.5 litri și 70 CP, care o ajuta să ajungă și la 100 km/h.

În 1965, Aro M461 a început să meargă la export, în prima fază în China și Columbia.

Citește și: VIDEO ARO 244, demonstrație de forță. Trece un râu în care SUV-urile de azi ar fi luate de ape

Steagul Roşu - SR 101

Apoi, pe șantierele din filmul „Partea ta de vină” este prezentat la muncă SR 101 - primul camion românesc, copiat după camionul rusesc ZIL 150 (la rândul lui, copia camionul american International Harvester KR-11) și produs, începând din 1954, la Uzinele Steagul Roșu din Brașov, ulterior Întreprinderea de Autocamioane Braşov, Autocamioane Braşov şi Roman SA. 

Camionul SR 101 avea o capacitate de 4 tone și era pus în mișcare de un motor cu 6 cilindri în linie, pe benzină, de 5,5 litri, care dezvolta 90 de cai putere, cuplat la o cutie de viteze manuală cu 5 trepte. 

Vehiculul avea o lungime de 6,72 metri, o gardă la sol de 26,5 centimetri și cântărea gol 3,9 tone. 

SR 101 putea atinge oficial o viteză maximă de 75 km/h.

Moskvich 402

Pe lângă mașinile românești, în film apar și alte automobile, dar doar unul în prim plan - un Moskvich 402, o mașină la care, la acea vreme, doar mai marii partidului aspirau. 

Moskvich 402 a fost prima mașină pe care rușii nu au copiat-o, design-ul fiind inspirat și combinat de la mai multe automobile occidentale precum Hillman Minx, Fiat 1100 și Ford Consul, și al doilea model din istoria Moskvich. Producția mașinuței compacte a început în 1956 și, pentru un automobil sovietic de la acea vreme, era destul de modernă: suspensie independentă, cu amortizoare telescopice, sistem electric pe 12 volți, radio în dotare standard, sistem de încălzire.

Moskvich 402 dispunea de un motor pe benzină de 1.2 litri, cu 4 cilindri în linie, care dezvolta 35 de cai putere, cuplat la o cutie de viteze manuală cu 3 rapoarte. Cel mai performant Moskvich 402 putea atinge o viteză maximă de 115 km/h. 

Filmul politic „Partea ta de vină”

Sinopsis :

Un tânăr țăran (Mihai Brad) vine la oraș și se angajează muncitor necalificat. Strânge banii câștigați ca să se întoarcă în sat și să-și construiască o casă. Activiștii din organizația comunistă de tineret (UTM) vor să-l convingă să se înscrie la cursuri de calificare. Chiar dacă se opune propunerii la început, este încântat să devină șofer de excavator, potrivit aarc.ro.

Regie: Mircea Mureşan

Scenariu: Petre Sălcudeanu, Francisc Munteanu

Actori Principali: Sebastian Papaiani, Marcel Anghelescu, Gheorghe Cozorici

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te