IMS/Aro M461
În mai multe cadre din filmul politic „Partea ta de vină” apare în prim plan IMS-ul, primul off-roader românesc.
Întreprinderea Metalurgică de Stat (IMS) de la Câmpulung a proiectat mașina de teren IMS după GAZ 64, model pentru care, la început, producea piese de schimb. Off-roader-ul sovietic dezvoltat în timpul celui de-al doilea Război Mondial a fost făcut de ruși după celebrele Jeep-uri Willys trimise ca ajutor de SUA către URSS. Producția IMS 57 la Câmpulung a început în 1957.
Optic, IMS 57 și GAZ 64 sunt aproape identice, dar modelul românesc dispune de alte soluții tehnice. De exemplu, șasiul GAZ-ului avea lonjeroane cu profile curbe și suspensii față în sfert de arc, iar IMS, cadrul șasiului drept și arcuri cu foi.
Inițial, IMS-ul era echipat cu un motor tip Ford A, cu patru cilindri in linie, de 3.260 cmc, care dezvolta 50 de cai putere și putea atinge o viteza maxima de 80 km/h. Greutatea totala era de 2.265 kg, iar sarcina utila, de 650 kg. Cutia de viteze manuală avea patru trepte.
Citește și: VIDEO Aro M461 facelift, prezentat la Salonul de la Paris din 1971, alături de cele mai tari mașini
Apoi, IMS-ul a evoluat. Între anii 1959 și 1964 au fost produse modelele M59 A și M59 B (motor de 56 CP, viteză maximă crescută la 90 km/h și ștergătoare de parbriz eelctrice), iar în 1964 a apărut M461, cu ascpect îmbunătățit și mecanică reproiectată. Mașina a trecut la un motor pe benzină de 2.5 litri și 70 CP, care o ajuta să ajungă și la 100 km/h.
În 1965, Aro M461 a început să meargă la export, în prima fază în China și Columbia.
Citește și: VIDEO ARO 244, demonstrație de forță. Trece un râu în care SUV-urile de azi ar fi luate de ape
Steagul Roşu - SR 101
Apoi, pe șantierele din filmul „Partea ta de vină” este prezentat la muncă SR 101 - primul camion românesc, copiat după camionul rusesc ZIL 150 (la rândul lui, copia camionul american International Harvester KR-11) și produs, începând din 1954, la Uzinele Steagul Roșu din Brașov, ulterior Întreprinderea de Autocamioane Braşov, Autocamioane Braşov şi Roman SA.
Camionul SR 101 avea o capacitate de 4 tone și era pus în mișcare de un motor cu 6 cilindri în linie, pe benzină, de 5,5 litri, care dezvolta 90 de cai putere, cuplat la o cutie de viteze manuală cu 5 trepte.
Vehiculul avea o lungime de 6,72 metri, o gardă la sol de 26,5 centimetri și cântărea gol 3,9 tone.
SR 101 putea atinge oficial o viteză maximă de 75 km/h.
Moskvich 402
Pe lângă mașinile românești, în film apar și alte automobile, dar doar unul în prim plan - un Moskvich 402, o mașină la care, la acea vreme, doar mai marii partidului aspirau.
Moskvich 402 a fost prima mașină pe care rușii nu au copiat-o, design-ul fiind inspirat și combinat de la mai multe automobile occidentale precum Hillman Minx, Fiat 1100 și Ford Consul, și al doilea model din istoria Moskvich. Producția mașinuței compacte a început în 1956 și, pentru un automobil sovietic de la acea vreme, era destul de modernă: suspensie independentă, cu amortizoare telescopice, sistem electric pe 12 volți, radio în dotare standard, sistem de încălzire.
Moskvich 402 dispunea de un motor pe benzină de 1.2 litri, cu 4 cilindri în linie, care dezvolta 35 de cai putere, cuplat la o cutie de viteze manuală cu 3 rapoarte. Cel mai performant Moskvich 402 putea atinge o viteză maximă de 115 km/h.
Filmul politic „Partea ta de vină”
Sinopsis :
Un tânăr țăran (Mihai Brad) vine la oraș și se angajează muncitor necalificat. Strânge banii câștigați ca să se întoarcă în sat și să-și construiască o casă. Activiștii din organizația comunistă de tineret (UTM) vor să-l convingă să se înscrie la cursuri de calificare. Chiar dacă se opune propunerii la început, este încântat să devină șofer de excavator, potrivit aarc.ro.
Regie: Mircea Mureşan
Scenariu: Petre Sălcudeanu, Francisc Munteanu
Actori Principali: Sebastian Papaiani, Marcel Anghelescu, Gheorghe Cozorici