VIDEO 80% din șoferii români se declară anxioși la volan iarna. Sfaturi utile și de la un psiholog

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 14.11.2023 - 14:37
80% din șoferii români se declară anxioși la volan iarna. Sfaturi utile și de la un psiholog - Foto: Good Year

80% din șoferii români se declară anxioși la volan iarna. Se tem mai ales de drumurile înghețate. Dar, numai 56% spun că, în primul rând, își echipează mașina cu anvelope de iarnă, potrivit unui sondaj realizat de YouGov în România și alte 8 țări europene.

SHARE

4.500 de șoferi din 9 țări europene (câte 500 din fiecare stat), Franța, Germania, Italia, România, Polonia, Suedia, Norvegia, Danemarca și Finlanda, au participat la un studiu despre condusul în condiții de iarnă, realizat de compania YouGov, la comanda producătorului de anvelope Good Year. 

În ceea ce privește rezultatele studiului în țara noastră, aproape 80% dintre șoferii români au declarat că se simt în nesiguranță atunci când conduc iarna în condiții de drum anevoioase. 51% își fac griji cu privire la șoselele înghețate și 37% consideră că drumurile înzăpezite generează cea mai multă anxietate.

De asemenea, printre principalii factori care le provoacă anxietate la volan iarna, 42% dintre șoferii români care au răspuns în cadrul studiului YouGov au menționat vizibilitatea redusă și 26%, frica ca un alt șofer să piardă controlul vehiculului.

Doar 18% dintre șoferii români spun, însă, că le este teamă că vor pierde ei controlul volanului. 

Citește și: Ce spune RAR că trebuie să scrie pe cauciucurile mașinii iarna pentru a nu lua 2.900 lei amendă

Cum te pregătești pentru condițiile rutiere dificile întâlnite pe timp de iarnă

La întrebarea „Cum te pregătești pentru condițiile rutiere dificile întâlnite pe timp de iarnă?”, cei mai mulți șoferi români (dar, numai 56% dintre repondenți) au pus pe primul loc încălțarea mașini cu cauciuri de iarnă, deși 70% dintre repondenți au indicat că pneurile de iarnă sunt foarte importante.

Apoi, 51% au precizat că verifică nivelul lichidului de spălat parbrizul și faptul că este potrivit pentru iarnă, 50% că își curăță geamurile înainte să plece la drum, 44% că verifică prognoza meteo și 39% au precizat că folosesc anvelope de iarnă foarte bune. 

Doar 32% dintre repondenți au precizat că își curăță farurile înainte să plece la drum, 2% au spus că nu se pregătesc în niciun fel pentru condiții dificile de iarnă și 7% au declarat că nu conduc în condiții dificile de iarnă. 

Citește și: UTIL Evită să apeși acest buton din bordul mașinii toamna sau iarna. Riști să faci accident

Ce îi face mai încrezători la volan pe șoferii români în condiții dificile de iarnă:

- Păstrarea distanței regulamentare față de mașina din fața mea: 69%
- Reducerea vitezei: 64%
- Drumuri iluminate: 37%
- Rezervorul plin/bateria mașinii complet încărcate: 35%
- Să îmi acord mai mult atunci când conduc: 31%
- Planificarea atentă a călătoriei: 19%
- Muzica: 10%

Sfaturile psihologului David Waskuri pentru condusul pe timp de iarnă

1. Evită distragerile

Multe accidente sunt cauzate de către șoferi distrași. Vorbitul la telefon, conversatul cu un pasager sau gânditul la ceva care te face să te simți iritat, nervos sau entuziasmat pot să îți distragă atenția. Dacă te simți copleșit, concentrează-te pe respirație. Trage pe dreapta și ia o pauză dacă emoțiile încep să fie copleșitoare.

2. Odihnește-te cât trebuie

Este esențial să fii odihnit când conduci, deoarece oboseala afectează atât timpul de reacție, cât și concentrarea. Așadar, asigură-te că dormi bine cu o noapte înainte să te urci la volan și programează opriri pe parcursul drumului, dacă urmează o călătorie lungă. Dacă te simți obosit deodată în timpul călătoriei, este crucial pentru siguranța ta și a celorlalți să te oprești și să te odihnești. 

3. Exersează din nou

Când revine iarna și șoselele devin alunecoase, mulți oameni uită cum a fost să conducă în acele condiții cu un an în urmă. Exercițiul și expunerea reduc anxietatea, așa că dacă te simți nesigur, exersează o vreme în condiții de iarnă timpurie și într-un mediu liniștit. Exersarea frânării și accelerării te vor face să te simți mai încrezător mai târziu, pe șoselele aglomerate. Ia cu tine un șofer cu experiență care te poate îndruma dacă ai nevoie de sprijin.

4. Pastrează distanța 

Asigură-te că păstrezi o distanță adecvată față de mașina din fața ta. Astfel, ai timp să reacționezi în cazul unei opriri bruște. Ține cont de faptul că distanța de frânare crește în funcție de condițiile meteo și de starea drumului. Menținerea unei distanțe suficiente te poate ajuta să te simți mai relaxat și poate reduce anxietatea la volan, în special în condiții dificile.

5. Practică Mindfulness

Un instrument pe care îl poți folosi oricând, atât în mașină, cât și în afara ei, este practicarea mindfulness-ului. Este vorba despre concentrarea asupra momentului prezent. Dacă te simți furios, îngrijorat sau stresat, există modalități simple de a te relaxa. Oprește mașina într-un loc fără trafic. Încearcă să fii conștient de lucrurile din jur. Ce vezi? Ce auzi? Concentrează-te pe tine. Cum îți simți spatele și picioarele în scaun? Concentrarea asupra corpului și asupra momentului propriu-zis îți reduce pulsul și are un efect calmant. Atunci când te concentrezi asupra prezentului, vei renunța la gândurile negative și, ca urmare, te vei simți mai relaxat și mai optimist.

În același timp, este important ca mașina să fie echipată corespunzător pentru condițiile rutiere de iarnă. Un set de anvelope premium face o mare diferență în ceea ce privește performanța pe zăpadă sau gheață. De exemplu, un test recent realizat de Autobild a arătat că distanța de frânare pe un drum umed la 80 km/h poate fi cu până la 10 metri mai mare în cazul anvelopelor de iarnă ieftine, în comparație cu anvelopele de iarnă premium.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te