UE anchetează mașinile electrice făcute în China pentru concurență neloială. Beijing: Protecționism

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 14.09.2023 - 14:48
UE anchetează mașinile electrice făcute în China pentru concurență neloială. Beijing: Protecționism - Foto: Renault - Imagine cu rol ilustrativ

Comisia Europeană a lansat o anchetă cu privire la mașinile electrice produse în China, acestea fiind suspectate că fac concurenţă neloială pe piața europeană pentru că au beneficiat de subvenţii de stat. Beijing-ul spune că e un demers "pur protecţionist".

SHARE

Investigaţia lansată de Comisia Europeană în privinţa vehiculelor electrice chinezești, suspectate că fac concurenţă neloială pentru că au beneficiat de subvenţii de stat, va avea un impact "negativ" asupra legăturilor economice şi comerciale dintre China şi UE, a avertizat ministerul chinez al Comerţului, relatează News.ro, citând Reuters şi AFP.

Citește și: SUA încep războiul bateriilor pentru mașini electrice cu China. Problema? Munca forțată

UE anchetează mașinile electrice făcute în China pentru concurență neloială. Ar putea crește taxele vamale

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat ancheta cu privire la mașinile electrice produse în China în discursul despre Starea Uniunii de miercuri, 13 septembrie. Aceasta va stabili dacă se justifică o eventuală creştere a tarifelor vamale, pentru a proteja producătorii din UE de "avalanşa" de importuri de vehicule electrice chinezeşti mai ieftine.

"China consideră că măsurile de investigaţie propuse de Uniunea Europeană sunt luate, în realitate, pentru a-şi proteja propria industrie în numele concurenţei loiale", a declarat Ministerul Comerţului într-un comunicat.

"Este un act pur protecţionist care va perturba şi distorsiona grav industria auto globală şi lanţul de aprovizionare, inclusiv în UE, şi va avea un impact negativ asupra relaţiilor economice şi comerciale dintre China şi UE", a avertizat Beijingul.

Citește și: Electrificarea pune la masă 7 dintre marii producători auto. Dezvoltă o rețea-gigant de încărcare

Ancheta, iniţiată de Comisia Europeană şi nu în urma vreunei plângeri din partea industriei, va irita şi mai mult o relaţie tensionată cu China, parţial alimentată de dezechilibrele comerciale şi de investiţii.

În 2022, exporturile Chinei către UE au crescut cu 8,6%, ajungând la 562 de miliarde de dolari, potrivit datelor vamale chineze. Dar importurile din UE s-au prăbuşit cu 7,9%, la 285 de miliarde de dolari, din cauza cererii chineze mai slabe, şi au mărit puternic deficitul comercial al UE cu China pentru al doilea an.

În ultimele luni, Franţa, în special, a făcut presiuni pentru o Europă mai fermă în faţa practicilor protecţioniste ale Chinei. Cu toate acestea, alte state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Germania, care se concentrează mai mult pe comerţul internaţional, se tem să nu supere Beijingul. 

China mizează de mult timp pe motoarele electrice în industria auto şi a luat un avans faţă de Europa, în special în ceea ce priveşte tehnologiile de baterii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te