Putin le-a deschis chinezilor uzinele Volkswagen, Mercedes și Nissan din Rusia. Ce mașini asamblează

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.10.2024 - 10:34
Putin le-a deschis chinezilor uzinele Volkswagen, Mercedes și Nissan din Rusia. Ce mașini asamblează - Foto: carnewschina.com - Imagine cu rol ilustrativ
Putin le-a deschis chinezilor uzinele Volkswagen, Mercedes și Nissan din Rusia. Ce mașini asamblează - Foto: carnewschina.com - Imagine cu rol ilustrativ

După ce a reînviat cu piese chinezești Moskvich și Volga, Putin le-a deschis chinezilor uzinele Volkswagen, Mercedes și Nissan din Rusia, pe care constructorii occidentali le-au abandonat după invadarea Ucrainei. Grupul Chery a început deja producția de mașini pe bază de CKD-uri.

SHARE

Industria auto din Rusia este pe butuci, după retragerea marilor constructori occidentali, europeni, asiatici și americani, pe fondul războiului pornit de Putin în Ucraina și a sancțiunilor internaționale, dar, încet, încet, începe să-și revină, cu ajutorul mărcilor chinezești și, binînțeles, a „eternului” lider de la Kremlin.

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, Putin a ordonat resuscitarea constructorilor auto naționali, AvtoVAZ Lada, UAZ și GAZ.

De exemplu, Moskvich a fost readus la viață cu ajutorul JAC, la sfârșitul lui 2022, Lada a început să producă SUV-uri pe baza modelelor FAW și modele Renault (Logan) fără licență, iar, din 21 mai 2024, în Rusia reînceput producția modelelor Volga cu piese Changan. 

Astfel, de când marii producători auto occidentali au ieșit de pe piaţa rusă, constructorii auto chinezi şi-au majorat la peste 50% cota de piaţă.

Citește și: Cum „a făcut” Putin fabrică pentru mașinile AURUS? A preluat fabrica Toyota din Sankt Petersburg

Putin le-a deschis chinezilor uzinele Volkswagen, Mercedes și Nissan din Rusia. Ce mașini asamblează

Mai mult, în ultimele luni, Putin le-a deschis chinezilor de la Chery fostele uzine Volkswagen, Mercedes și Nissan din Rusia, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. 

Astfel, Grupul Chery, cel mai mare exportator auto al Chinei, pe lângă faptul că e responsabil pentru aproape o cincime din vânzările de automobile de pe piaţa rusă, s-a apucat să și producă mașini în Rusia pe bază de CKD-uri.

Adică, aduce din China toate elementele autovehiculelor și le asamblează în fostele uzine Volkswagen, Mercedes și Nissan din Rusia.

Citește și: VIDEO Primul Moskvich asamblat de ruși cu piese chinezești, testat pe stradă. Costă 26.000 €

Concret, în fabricile deţinute odată de Volkswagen, Mercedes-Benz şi Nissan, apar pe liniile de producţie, de exemplu, SUV-ul Tiggo şi modelul Exeed al Chery, supervizate de noii proprietari ruşi ai uzinelor, au declarat sursele Reuters.

La unitatea din St. Petersburg deţinută anterior de Nissan, Tiggo 7 este redenumit Xcite X-Cross 7, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al Nissan nu a dorit să facă comentarii.

În 2023, Chery, care deţine mărci ca Exeed şi Omoda, şi-a majorat de aproape patru ori vânzările de maşini noi pe piaţa rusă, la peste 200.000 unităţi, comparativ cu 2022. În 2024 deja a depăşit această cifră, arată datele Autostat.

Adjunctul guvernatorului regional Vladimir Popov spunea în august că la uzina din Kaluga, deţinută anterior de Volkswagen, vor fi fabricate anul acesta 27.000 de maşini.

Citește și: VIDEO Rușii încep producția Dacia Logan MCV electrică. Se numește Lada e-Largus, are până la 163 cai

Un purtător de cuvânt al Volkswagen nu a răspuns solicitărilor de a face comentarii.

În Esipovo, lângă Moscova, o altă fabrică, deţinută anterior de Mercedes-Benz, produce modelul de lux Exeed VX, susţin sursele.

Chery şi reprezentanţii Ministerului rus al Industriei nu au răspuns întrebărilor Reuters privind activitatea de asamblare la fabricile auto din Rusia.

În același timp, Reuters precizează că autorităţile de la Moscova au decis să majoreaze taxele la maşinile importate, ceea ce va încuraja potenţial producătorii auto străini să fabrice pe plan local.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te