Opel Zafira - De la monovolum, la utilitară multifuncțională business, în 20 de ani

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 19.07.2019 - 07:26

În 20 de ani, interesul pentru monovolume a scăzut direct proporțional cu ofensiva SUV-urilor, SUV-ulețelor și a crossover-elor.

SHARE

 Prin urmare, a patra generație Opel Zafira a abandonat platforma de Astra și a trecut pe una de utilitară, pentru a impune un nou etalon de confort, rafinament și tehnologie în segmentul autovehiculelor multifuncționale.

Din 1999 până în 2017, cele trei generații ale MPV-ul compact (Multi Purpose Vehicle) Opel Zafira s-au bazat pe Astra G, Astra H și Astra J.

Acum însă, pentru a trece la un nou nivel, cea de-a patra generație a optat pentru platforma folosită de Citroën SpaceTourer, Peugeot Traveller și Toyota ProAce Verso.

Astfel, Opel Zafira Life, cum îi spune acum monovolumului transformat în utilitară multifuncțională business, oferă trei lungimi de caroserie, mică (Small) de 4,60 metri, medie (Medium) de 4,95 metri și lungă (Large) de 5,30 metri, fiecare cu până la nouă scaune, inclusiv îmbrăcate în piele dacă se dorește, interioare mai încăpătoare și versatile și, în premieră, opțiunea de a alege un sistem de tracțiune integrală semnat de Dangel.

În cazul versiunilor cu tracțiune față, mașina este echipată cu sistemul avansat de control al tracțiunii IntelliGrip testat pe SUV-ul Opel Grandland X.

Ca idee, Opel Zafira Life „Small“ este cu aproximativ șase centimetri mai scurt decât predecesorul său Zafira C (4,66 metri), însă oferă confort și spațiu interior net superioare pentru întreaga familie sau activitățile zilnice.

Iar Opel Zafira Life „Large“ este cu circa 65 de centimetri mai lung decât Zafira C și, prin urmare, aproape la fel de mare ca duba Vivaro Combi, varianta pentru pasageri, fiind un cărăuș desăvârșit.

Volumul de încărcare ajunge până la aproximativ 4,500 de litri. Nu vă speriați, majoritatea variantelor modelului Zafira Life au înălțimea sub 1,90 metri, putând astfel să intre în spațiile de parcare subterane tipice.

Lounge pe roți

În funcție de lungimea caroseriei, Zafira Life poate concura lejer MPV-urile compacte, care încă se mai află pe piață, MPV-urile medii, din segmentul „D“ și chiar autoutilitarele de transport elegante cu până la nouă locuri și multe dotări pe partea de confort.

De pildă, cum acest ultim tip de vehicul a început să fie la mare căutare, Zafira Life „Large“ poate fi amenajat ca un adevărat lounge pe roți: scaune cu masaj și încălzire în față, patru scaune îmbrăcate în piele, mobile, în partea din spate, cu o lățime a pernei șezutului de 48 cm, masă pliabilă și priză de 230 V.

Astfel, pasagerii pot sta față în față, bucurându-se de un spațiu mare pentru picioare.

Bineînțeles, versiunile „Small“ și „Medium“ oferă și ele scaune îmbrăcate în piele pe șine din aluminiu, care permit ajustarea completă și facilă, sau priză.

Iar în cazul tuturor modelelor, accesul pe locurile din spate este facilitat de două uși glisante controlate de senzori, care pot fi operate electric, printr-o mișcare de picior similară celei efectuate pentru deschiderea hayon-ului electric a majorității break-urilor și SUV-urilor care se respectă.

Tehnologie la cel mai înalt standard

Chiar dacă nu mai este un monovolum clasic, Opel Zafira Life dispune de toată tehnologia și sistemele de siguranță și infotaintment oferite pe automobilele constructorului german.

De  exemplu, o cameră video și senzori radar monitorizează zona din fața autovehiculului. Sistemul recunoaște chiar și pietonii care traversează și poate iniția o manevră de frânare de urgență la viteze de până la 30 km/h.

Tempomatul inteligent adaptează viteza în funcție de vehiculul care rulează în față, decelerează automat și poate reduce viteza automat, până la 20 km/h, dacă este necesar.

Iar asistentul pentru menținerea benzii de circulație și sistemul de detectare a somnolenței șoferului îl avertizează pe acesta dacă a petrecut prea mult timp la volan și are nevoie de o pauză.

O dotare unică în acest segment, aflat între monovolum și autoutilitară de persoane, este head-up display-ul color care afișează pe parbrizul lui Zafira Life viteza, distanța față de vehiculul din față și instrucțiunile sistemului de navigație.

De asemenea, în cursul anului 2019, Zafira Life va oferi noul serviciu de telematică Opel Connect. Funcțiile utile, cum ar fi navigație live cu informații în timp real din trafic, legătură directă cu serviciul de asistență rutieră și apel de urgență, oferă șoferului și pasagerilor mai multă siguranță și confort.

Sistemele de infotainment Multimedia și Multimedia Navi sunt prevăzute cu un ecran tactil de dimensiuni de 7,0 inch. Ambele sisteme permit integrarea smartphone-ului cu ajutorul Apple CarPlay şi Android Auto.

Iar, în plus, Multimedia Navi include hărți de navigație europene cu mod de vizualizare 3D. Un sistem audio de top este disponibil pentru toate nivelurile de echipare.

Datorită celor zece difuzoare, pasagerii celei mai performante variante se bucură de o acustică de primă clasă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te