FOTO 6 dintre cei mai buni fotografi auto din România, 5 mașini de top, o destinație - Portugalia

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 23.08.2023 - 14:36
6 dintre cei mai buni fotografi auto din România, 5 mașini de top, o destinație, Portugalia - Foto: Dragoș Savu
6 dintre cei mai buni fotografi auto din România, 5 mașini de top, o destinație, Portugalia - Foto: Ciprian Mihai
6 dintre cei mai buni fotografi auto din România, 5 mașini de top, o destinație, Portugalia - Foto: Andrei Cobzasu
6 dintre cei mai buni fotografi auto din România, 5 mașini de top, o destinație, Portugalia - Foto: Ramona Copil
6 dintre cei mai buni fotografi auto din România, 5 mașini de top, o destinație, Portugalia - Foto: Bogdan Paraschiv

Un proiect de artă fotografică născut în România a căpătat valențe europene. Șase dintre cei mai buni fotografi auto din România au fost provocați să-și arate măiestria punând în valoare design-ul a cinci mașini de top cu ajutorul arhitecturii și peisajelor din Portugalia.

SHARE

După două ediții desfășurate pe plaiuri românești, proiectul de artă fotografică BMWPhotoCamp a căpătat valențe și notorietate europene. 

Șase dintre cei mai buni fotografi auto din România, cu un stil de lucru şi o viziune personală bine definită, Adrian Cobzaşu, Ramona Copil, Ciprian Mihai, Bogdan Paraschiv, Dragoş Savu şi Andrei Toboşaru, dar care au în portofolii și alte proiecte, precum fotografia în domeniul modei sau reportajul sportiv, au fost invitați să-și provoace lentilele aparatelor în Lisabona și în împrejurimile spectaculoase ale capitalei Portugaliei, alături de cinci din cele mai noi modele bavareze, puse la dispoziție de BMW Portugalia.

Citește și: VIDEO Lanzador, primul Lamborghini electric, „botezat” de Andra și Marcela. Povestea româncelor

Timp de trei zile, cei șase fotografi auto români au avut la dispoziţie limuzina electrică BMW i7, ultra-sportivul BMW M3 Touring, versatilul SUV BMW X3, precum şi coupé-urile BMW Seria 4 şi BMW Seria 2 Gran Coupé. Și, cel mai important, arhitectura și cadrele pe care le oferă Lisabona şi împrejurimile: de la zone urbane moderne şi sofisticate, la zone în care natura dezlănţuită impresionează, de la street art-ul din Lisabona la aşezări idilice, precum Azenhas do Mar.

În capitala Portugaliei, Podul Ponte 25 de Abril şi promenada Sant Maria de Belem au fost, de exemplu, unele dintre cadrele urbane cel mai des folosite.

Iar zona de coastă de la nord de Cascais a oferit multe decoruri exotice, aşa cum este plaja „Praia da Adraga”.

Citește și: Singura competiție de motorsport „născută“ în România care a ajuns fenomen mondial

„La început, BMWPhotoCamp a însemnat fix ce-i spune și numele: participarea la o tabără în care ne jucam de-a fotografia în jurul unor modele BMW. Apoi lucrurile au devenit în mod natural mai competitive, iar atmosfera de tabără a trecut în plan secund.

Ce înseamnă acum participarea acest eveniment? Ocazia să-ți pui ideile fotografice în practică având susținere logistică din partea companiilor direct implicate în proiect. Faptul că ești recunoscut ca unul dintre cei mai buni fotografi este și o confirmare că nu ți-ai pierdut degeaba nopțile căutând unghiuri, lumini și cadre care să spună ceva.

Mișcarea este ceea ce defineşte proiectul meu în 2023, căci până la urmă despre asta e vorba când vorbim de automobile. Surprinsă prin diferite abordări sau insinuată suficient de puternic încât privitorul să completeze involuntar imaginea pe care o are în față. Este o temă flexibilă care îți permite să te joci cu orice găsești de-a lungul unui drum care trece prin locuri pe care le descoperi pentru prima oară. Cărțile poștale sau imaginile spectaculoase dintr-o anumită regiune nu înseamnă și că respectivele locuri sunt ofertante pentru a fotografia de automobile. Din simplul motiv că nu poți ajunge pe roți până la ele”, a explicat, de exemplu, fotograful Adrian Cobzașu.

Ramona Copil a declarat că „am absolvit UNArte București, secția Sculptură, dar prefer fotografia, pe care o consider o formă de artă rapidă - sau, în orice caz, mai rapidă decât pictura sau sculptura.

Când mă uit în urmă, mi se pare că nu eu am ales fotografia, ci că fotografia m-a ales pe mine. Se întâmpla în august 2016, o dată cu participarea mea la un festival de fotografie internațional numit VSLO, când am învățat să «văd» în alt mod, în cadre fotografice. Abundența de informații, participarea la workshopuri, conținutul și calitatea surselor m-au făcut să vreau mai mult de la mine în fotografie. Anul următor am obținut certificarea de profesionist și am continuat formarea participând la diverse cursuri, prin documentare și investiții suplimentare în echipamentele foto.

A face parte din acest proiect fotografic înseamnă pentru mine mult mai mult decât o ședință foto clasică. A fost o oportunitate de a-mi exprima creativitatea într-un mod unic, liber, de a explora noi unghiuri și de a căuta detalii care să transmită «sufletul» fiecărei mașini și de a le integra în atmosfera locală. Peisajele, arhitectura locală, culoarea și atmosfera aparte au definit o experiență unică.

Este evident că acest proiect evoluează, creând oportunități diverse pentru a obține imagini inedite, pentru a ieși din zona de confort a cadrelor și locațiilor tradiționale uzitate în România”.

„Cariera mea de fotograf începe undeva in 2004, când am descoperit Virtual Tuning, în 2009 am început să lucrez în presa auto ca fotograf, iar de atunci am ajuns treptat să semnez campanii publicitare naționale şi apoi internaționale, în Europa, Orientul Mijlociu şi China.

În portofoliu meu se regăsesc atât reclame, cât şi proiecte editoriale, lifestyle, imagini din drone sau imagini făcute in totalitate pe calculator (CGI). Proiectele cu care mă mândresc nu sunt neapărat imaginile folosite pentru campanii internaţionale. Dar printre ele se numără şedinţe unde am putut să mă exprim liber şi să experimentez, aşa cum sunt o serie de proiecte pe care le-am făcut cu BMW în Romania, Dubai, Portugalia.

Asta am găsit şi la #BMWPhotoCamp - libertatea de a creea ceea ce îţi place, «no rules», atmosfera, plăcerea de a conduce şi a descoperi locuri noi. În 2023, proiectul a devenit mult mai complex pentru mine - pentru că imaginile au fost făcute prin multe metode şi tehnici -fotografie, editare, CGI şi AI.

Ceea ce mi-a plăcut pentru că am putut crea ceva mult mai complex pe baza imaginilor pe care le-am făcut în Portugalia. Aici, probabil, lumea va fi împărțită, însă integrarea AI în Photoshop pentru mine este un plus pentru că asta făceam şi înainte prin compoziţii şi colaje. Acum, AI doar mă ajută în realizarea acestora mult mai realistic şi cu o viteză ceva mai bună”, a explicat și fotograful Ciprian Mihai.

„Am făcut parte din grupul de fotografi invitați la BMWPhotoCamp încă de la prima ediţie (...) Ediția aceasta am abordat proiectul un pic diferit, în sensul în care am considerat oportun ca imaginile mele să adauge o mai mare varietate conținutului colectiv final. În consecință am optat pentru un stil mai puțin comercial şi mai mult fotojurnalistic, lucru accentuat şi de imaginile alb-negru.

Noutatea absoluta a fost destinația, evident. Portugalia e foarte ofertantă şi pentru mine a fost o premiera contactul cu acest loc, aşa că pericolul de a «scăpa» zone şi peisaje nu a existat. Acasă asta se mai întâmplă, pentru că nu mai ești receptiv întotdeauna la ce te înconjoară, fiind foarte familiarizat cu mediul ambiant.

Așadar, o destinație noua m-a ajutat să fiu mai conectat cu locul. Am căutat ca măcar o parte din fotografii să fie făcute la lumina de apus. La capitolul «culoare» asta nu a contat, însă la capitolul unghiul din care venea lumina, poziția, lungimea umbrelor etc. a fost important.

Îmi plac mașinile frumos desenate, desigur. Pentru mine, designul e esențial”, a declarat fotograful Bogdan Paraschiv.

Cele mai spectaculoase fotografii de la BMWPhotoCamp 2023, la Galeria Galateca din București între 12-20 septembrie

Rezultatele BMWPhotoCamp 2023 sunt şase seturi de fotografii diferite şi personale, care valorifică libertatea de expresie.

Acestea includ exprimarea pură prin capacităţile aparatului de fotografiat, până la imagini care folosesc grafica pe calculator şi inteligenţa artificială, de la abordarea exclusivă alb-negru la cadre dedicate pline de culoare dedicate mişcării.

Unele din cele mai spectaculoase fotografii ale ediţiei BMWPhotoCamp 2023 vor putea fi admirate pentru prima dată în format mare în cadrul unei expoziţii găzduite de Galeria Galateca din București, în perioada 12-20 septembrie.

România are o tradiţie bogată a fotografiei auto, cu un prim nucleu format la finalul anilor '90 prin proiectul Freelancer, iniţiat de unul dintre pionierii în domeniu, fotograful Dan Beşliu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te