Cum trebuie să circule șoferii într-un giratoriu cu 2 sau mai multe benzi pentru a nu încălca legea

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 27.04.2024 - 18:23
Cum trebuie să circule șoferii într-un giratoriu cu 2 sau mai multe benzi pentru a nu încălca legea - Foto: Profimedia Images - Rol ilustrativ
Cum trebuie să circule șoferii într-un giratoriu cu 2 sau mai multe benzi pentru a nu încălca legea - Foto: Facebook

România e țara cu cele mai multe accidente mortale din UE. Pe lângă infrastructura deficitară, o mare parte din vină aparține, însă, șoferilor. De exemplu, la mai bine de 1 an de la schimbarea legii, mulți români nu știu să circule într-un giratoriu cu 2 sau mai multe benzi.

SHARE

De mai bine de 1 an, din februarie 2023, mai precis, Codul Rutier din România a fost modificat și regulile de circulație în sensul giratoriu au fost definite clar, în special pentru a fluidifica traficul în giratoriile „complexe”, cu 2 sau mai multe benzi, care s-au înmulțit în ultima vreme pe drumurile din țară, după model Occidental. 

Mulți șoferi români, însă, continuă să aibă propriile reguli. Se încadrează aiurea, taie fața participanților la trafic aflați pe banda sau benzile de lângă bordură, nu semnalizează schimbarea direcției de mers ori semnalizează prost, generând situații care mai de care mai periculoase. 

Citește și: VIDEO Un șofer începător cu BMW a „rescris” legea în giratoriu. A luat-o pe contrasens

Cum trebuie să circule șoferii într-un giratoriu cu 2 sau mai multe benzi pentru a nu încălca legea

Regulile pe care șoferii trebuie să le respecte atunci când circulă în sensul giratoriu au fost modificate prin Hotărârea de Guvern 130/2023 din februarie 2023. 

Principala regulă clară în orice sens giratoriu cu 2 sau mai multe benzi este cea a priorității de dreapta. 

Concret, conform Art. 107, punctul 1.1, din Codul Rutier, în giratorii, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi și să semnalizeze schimbarea direcției precum și ieșirea din intersecție, asigurându-se că pot face manevra fără a perturba traficul sau a pune în pericol alți participanți.

Citește și: Ce poate păți un șofer dacă zgârie mașina altuia în parcare și fuge? Se ajunge și la închisoare

„Nu mai poți să ieși direct de pe banda a 2-a sau a 3-a a sensului giratoriului și să le tai fața celor de pe celelalte benzi, iar dacă vrei să faci această manevră trebuie să îți semnalizezi intenția, să te asiguri că poți face asta fără să pui în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. Vechea practică nu mai este valabilă”, explică Poliția Română, pe pagina sa de Facebook

În intersecțiile cu sens giratoriu, banda 1, respectiv cea care este cea mai apropiată de partea dreaptă a drumului, are mereu prioritate, indiferent de ieșirea aleasă de șofer. Banda 1 are prioritate și în fața vehiculelor care vin din afara giratoriului, și în fața celor care vor să iasă din giratoriu.

Șoferii aflați pe banda 2 au prioritate față de toți cei care circulă pe banda 3 și trebuie să dea prioritate celor de pe banda 1.

Regula este valabilă și pentru următoarele benzi de circulație: ai prioritate față de cei de pe banda superioară și obligativitatea de a da prioritate vehiculelor de pe benzile inferioare. 

Citește și: Cum trebuie să depășească șoferii bicicliștii. Nu mai e valabilă recomandarea distanței de 1,5 metri

Înaintea modificărilor aduse Codului Rutier în februarie 2023, șoferii care se încadrau corespunzător în sensul giratoriu nu erau obligați să se asigure la părăsirea sensului giratoriu, respectiv să semnalizeze părăsirea sensului giratoriu. 

Din februarie 2023, însă, părăsirea sensului giratoriu se semnalizează în mod obligatoriu și se respectă prioritatea de dreapta la schimbarea benzii. 

Cum se semnalizează la intrare și ieșirea din giratoriu

Conform Codului Rutier privind semnalizarea la intrarea în intersecții și schimbării direcției de mers, regulile din giratoriu sunt: 

- șoferii care merg pe prima arteră la dreapta vor semnaliza intenția „la dreapta” de la intrarea în giratoriu, până la părăsirea intersecției

- șoferii care merg înainte nu semnalizează, dat fiind faptul că nu-și schimbă direcția de mers, dar vor semnaliza la ieșire din giratoriu „la dreapta”, pentru a avertiza ceilalți participanți că părăsesc intersecția

- șoferii care fac stânga semnalizează „la stânga” la intrarea în giratoriu și „la dreapta” la ieșirea din giratoriu, pentru a avertiza ceilalți participanți că părăsesc intersecția

- șoferii care întorc vor semnaliza „la stânga”, iar la părăsirea intersecției „la dreapta”, pentru a informa asupra intenției de părăsire a giratoriului

- la ieșirea din giratoriu, șoferii, indiferent de direcția din care vin sau banda pe care se află, vor semnaliza „la dreapta”, pentru a avertiza ceilalți participanți la trafic despre intenția de părăsire a intersecției

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te