Cum se circulă, de fapt, în sensul giratoriu după modificarea Codului rutier. Ce este total interzis

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.03.2023 - 20:38
Sens giratoriu Foto: INQUAM PHOTOS/Ion Mates

Circulația în sensul giratoriu s-a schimbat după modificarea regulamentului de aplicare a Codului Rutier. Acum regulille și interdicțiile sunt definite mai clar.

SHARE

Circulația în sensul giratoriu s-a schimbat după modificarea regulamentului de aplicare a Codului Rutier. Acum regulille și interdicțiile sunt definite mai clar.

Acum, spre deosebire de ce se întâmpla anterior, legislația privind circulația în sensul giratoriu ar trebui să fie mai clară, iar soluțiile date în cazul accidentelor rutiere petrecute în acest tip de intersecții să fie aceleași, scrie avocatnet.ro.

Cum se circulă de fapt în sensul giratoriu după modificarea Codului rutier. Ce este total interzis

Odată cu apariția HG 130/2023, acum câteva zile, regulamentul de aplicare a Codului rutier a fost modificat, astfel încât el conține acum definiția intersecției cu sens giratoriu.

În primul rând, regulamentul definește acum intersecția cu sens giratoriu ca fiind intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

Apoi stabilește acum că, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Ca regulă generală, șoferii sunt obligați să acorde prioritate de trecere atunci când urmează să pătrundă într-o intersecție cu circulație în sens giratoriu față de cei care circulă în interiorul acesteia.

Totodată,  în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor.
 
Este considerată oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, dacă aceasta se încadrează într-o durată de cel mult cinci minute.

Interdicția circulației cu permis străin

Odată cu clarificarea regulilor de circulație în sensurile giratorii au apărut mai multe alte schimbări la regulamentul Codului rutier.
 
Printre acestea se numără și introducerea regulilor în baza cărora se poate aplica interdicția de a conduce mașini pe teritoriul țării noastre pentru șoferii ce dețin permise de conducere străine, ceea ce înseamnă, de fapt, că această interdicție e aplicabilă acum și în practică, mai scrie avocatnet.ro.
 
După cum apare în Codul rutier, în cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, dacă acesta a fost condamnat de o instanță pentru abateri grave de la legislația rutieră, se dispune interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an, începând cu ziua imediat următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile stabilite prin regulament.

Printre altele, este vorba despre condamnarea, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporala a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis a fost retras, anulat ori dreptul de a conduce i-a fost suspendat sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România, pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, părăsirea locului accidentului ori participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice.

Dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României se emite la data la care șeful poliției rutiere a luat cunoștință de hotărârea judecătorească.
 
Din perioada de un an se deduce perioada cuprinsă între momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și momentul emiterii dispoziției de interdicție, calculată pe zile pline, iar ziua în care începe executarea interdicției și cea în care încetează se includ în durata executării.

Șoferii sunt anunțați în legătură cu interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, prin expedierea dispoziției la adresa de domiciliu, reședință sau rezidență din România.

Dacă șoferul nu are adresă de domiciliu, reședință sau rezidență în România, la documentele de mai sus se atașează o solicitare ca acesta să fie înștiințat cu privire la măsura dispusă împotriva sa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te