Codul Rutier din România, dar și cel european, nu conține nicio interdicție explicită de a conduce o mașină cu cârlig de remorcare omologat instalat chiar și fără remorcă. Regula se aplică atât cârligelor fixe, cât și celor detașabile.
Doar în cazul în care bila cârligului de remorcare prezintă un pericol (de exemplu, dacă iese excesiv în afară), în anumite țări, poate fi aplicată o amendă.
Citește și: Ce spune Codul Rutier despre cine poate conduce cu permis de categorie B o rulotă sau o autorulotă
Ai cârlig de remorcare la mașină? Când ai voie să mergi cu el și când riști amendă până la 4.000 lei
Altfel, există doar o recomandare de a demonta cârligul când nu este utilizat, pentru a evita orice risc suplimentar de rănire în caz de coliziune, în special pentru pietoni. Dacă sunteți implicat într-un accident, prezența cârligului de remorcare ar putea fi considerată o vină sau un factor agravant de către compania de asigurări, chiar dacă nu sunteți responsabil pentru accident.
Pe scurt, nu este ilegal să conduceți o mașină cu cârlig de remorcare chiar dacă nu e utilizat.
Dar, atenție, cârligul de remorcare poate duce și la o amendă de până la 4.040 lei.
Citește și: VIDEO Vacanță cu mașina cu rulotă sau remorcă? Regulile pe care trebuie să le respecte orice șofer
Legislația privind cârligele de remorcare impune un diametru al bilei de 50 mm, iar aceasta se aplică în toate țările Uniunii Europene, deci, inclusiv în România. De asemenea, întregul ansamblu de prindere al cârligului trebuie să fie omologant.
Conform Codului Rutier, amenda pentru un cârlig remorcare neomologat este între 9 și 20 de puncte-amendă din clasa a IV-a de sancțiuni rutiere, adică între 1.818 lei și 4.040 lei, la care se adaugă reținerea certificatului de înmatriculare până la demontarea acestuia.