VIDEO Adio cheie la mașină! Sistem de acces biometric dezvoltat și la Timișoara, premiat la CES 2023

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 21.04.2023 - 08:09
Sistem cu recunoaștere facială pentru autovehicule care identifică șoferul și face ca mașina să fie aproape imposibil de furat. - Foto: Continental
Sistem cu recunoaștere facială pentru autovehicule care identifică șoferul și face ca mașina să fie aproape imposibil de furat. - Foto: trinamixsensing.com

Multe mașini nu mai au deja cheie de contact fizică și nici cheie de acces. Pornirea se face la buton, iar accesul, cu radiocomandă sau aplicație de smartphone. Dar și această „modă” are șanse să apună. Continental și trinamiX au dezvoltat un sistem cu renunoaștere facială.

SHARE

O funcție cu care mulți utilizatori sunt deja familiarizați datorită recunoașterii faciale de pe telefoanele inteligente își face acum apariția și la autovehicule.

Continental și trinamiX, unul dintre principalii furnizori de soluții biometrice, au dezvoltat un sistem cu recunoaștere facială pentru autovehicule care identifică șoferul și face ca mașina să fie aproape imposibil de furat. 

Tehnologia, la care a lucrat și o echipă din centrul de cercetare și dezvoltare al Continental din Timișoara, a câștigat premiul CES Innovation Award 2023, la categoria "Vehicle Tech & Advanced Mobility", la CES 2023 din Las Vegas, iar, recent, a fost prezentată, în premieră, în Europa, la Mobile World Congress (MWC) 2023, care a avut loc la Barcelona.

Citește și: VIDEO Un român scrie istorie la Ford. A desenat noul Ford Explorer electric pentru Europa

Continental and trinamiX present Driver Identification Display from trinamiX on Vimeo.

Sistemul de cameră și afișaj, dezvoltat la Timișoara

Sistemul de cameră și afișaj al tehnologiei de acces în autovehicul pe baza datelor biometrice a fost dezvoltat de specialiștii români de la Continental din Timișoara. 

Tehnologia protejează în mod fiabil împotriva furtului mașinii, deoarece vehiculul poate fi pornit numai după autentificarea cu succes a persoanei aflate pe scaunul șoferului.

De asememea, sistemul sporește confortul în sectorul auto în multe cazuri, cum ar fi procesele de plată digitală prin intermediul afișajului mașinii la alimentarea cu combustibil, la parcare sau la plata taxelor de drum, precum și la închirierea de mașini.

În plus, tehnologia poate fi utilizată pentru plăți în magazinele de aplicații sau pentru accesul la servicii digitale.

Citește și: FOTO Top Secret - Proiect C-Néo: Dacia lucrează la o mașină compactă mai mare decât Sandero

Cum funcționează sistemul biometric de acces auto 

Camera integrată în sistem este utilizată pentru a monitoriza în mod fiabil atenția șoferului, pentru a preveni pericole precum oboseala la volan. Pentru ca acest lucru să se întâmple, noul afișaj de identificare a șoferului de la Continental și trinamiX nu necesită senzori suplimentari. Camera este integrată perfect în afișaj, făcând-o invizibilă pentru șofer.

"Identificarea sigură a utilizatorilor de vehicule este o funcție importantă pentru generațiile viitoare de vehicule. Afișajul nostru de identificare a șoferului stabilește noi standarde în ceea ce privește securitatea și confortul", a explicat Philipp von Hirschheydt, șeful sectorului de activitate User Experience din cadrul Continental.

"Afișajele sunt interfața cheie între șofer și vehicul. Pentru prima dată, afișajul de identificare a șoferului oferă trei funcții cheie într-un singur pachet: autentificarea fiabilă a șoferului și opțiunea de a efectua tranzacții de plată digitală securizată prin intermediul afișajului vehiculului, de exemplu în parcări, la stațiile de taxare sau în magazinele de aplicații.

Camera, care este integrată în sistem în mod invizibil, este utilizată și pentru a monitoriza atenția șoferului, care va fi obligatorie în viitor în Europa - o soluție trei în unu deosebit de eficientă", a adăugat Philipp von Hirschheydt.

Autentificarea facială integrată se bazează pe o tehnologie dezvoltată și brevetată de trinamiX. Aceasta combină recunoașterea facială pentru a verifica identitatea utilizatorului cu un nou tip de detectare a vitalității: Prin recunoașterea pielii umane, sistemul previne frauda, de exemplu prin intermediul fotografiilor sau al măștilor tridimensionale realiste ale șoferului legitim. Autentificarea facială trinamiX a fost certificată în conformitate cu cele mai înalte standarde de securitate biometrică.

"Continental și trinamiX împărtășesc obiectivul de a îmbunătăți securitatea și confortul pentru consumatori", a declarat Wilfried Hermes, director Consumer Electronics North America și Europa la trinamiX.

"În calitate de furnizor auto cu experiență și pionier în domeniul tehnologiilor de mobilitate conectată, Continental ne permite să dezvoltăm noi aplicații pentru autentificarea facială trinamiX.

Datorită tehnologiei inovatoare de afișare de la Continental, toate acestea merg mână în mână cu un design interior perfect", a adăugat Wilfried Hermes.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te