Zile de telemuncă în fiecare lună pentru mai mulți români. Ce trebuie să îndeplinească

DE Octavia Constantinescu | 20.07.2023 - 18:38
Zile libere și muncă de acasă pentru mai mulți români. Ce trebuie să îndeplinească : Foto: Mediafax / imagine cu caracter ilustrativ

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru completarea Codul muncii care prevede că salariaţii care au în întreţinere copii cu vârsta până la 11 ani pot beneficia de telemuncă patru zile pe lună.

SHARE

"La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii", stipulează actul normativ.

Citește și: Guvernul încalcă un acord social la care s-a angajat. Sectorul Construcţiilor poate intra în faliment

Cerere și declarație pe propria răspundere

În situaţia în care ambii părinţi sau reprezentaţi legali sunt salariaţi, cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă.

Prin derogare de la prevederile Legii nr. 81/2018, salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în aceste condiţii au obligaţia să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuţiilor care le revin potrivit fişei postului, mai prevede legea promulgată.

Telemunca, o necesitate

Telemunca a devenit o necesitate, în cele mai multe cazuri, în timpul pandemiei de COVID-19. Acum, la mai bine de un an de când toate restricțiile au fost ridicate, acest lucru va redeveni o normalitate. 

Părinții care au în întreținere copii cu vârsta mai mică de 11 ani pot solicita să lucreze de acasă patru zile pe lună, excepție făcând părinții care au un loc de muncă ce impune prezența fizică. Inițial, măsura trebuia să se aplice doar în cazul părinților care au în întreținere copii cu vârsta de până la 8 ani, dar s-a decis, ulterior, ca vârsta să fie majorată la 11 ani.  

În cazul în care părintele sau reprezentantul legal al minorului este o persoană singură, nu va avea nevoie de declarația celuilalt părinte sau a celuilalt reprezentant legal.  

Citește și: Cum vor arăta oamenii în viitor. Munca de acasă ne transformă total. Ce au descoperit cercetătorii

Inițiatorii proiectului au invocat Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din data de 20 iunie 2019 cu privire la echilibrul dintre viața personală și cea profesională.

În cadrul Art.9, sunt prevăzute „formule flexibile de lucru: „statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puțin opt ani, precum și îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te