Cum vor arăta oamenii în viitor. Munca de acasă ne transformă total. Ce au descoperit cercetătorii

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.07.2023 - 20:14
Unii preferă să muncească de acasă Foto: Pexels.com
așa vor arăta oamenii care munces de acasă Foto: nypost.com
Cum ne transformăm muncind de acasă

Munca de acasă vine cu avantaje și dezavantaje. Cei care sunt de partea acestui stil de lucru spun că pot munci de oriunde și nu mai pierd timp pe drum spre birou. Însă nu își dau seama că acest stil de viață îi transformă total.

SHARE
Mulți se bucură atunci când obțin contracte de muncă de la distanță. Este o soluție ideală pentru cei care sunt prea departe de serviciu sau, din diverse motive, nu pot ajunge la birou. 
 
Cercetătorii avertizează însă că acest stil de lucru nu este chiar în beneficiul oamenilor care, la un moment dat, vor ajunge să arate diferit de ceea ce sunt acum. 
 

Cum vor arăta până în 2100 oamenii care vor munci de acasă

Devenind, pentru prima dată, în vogă, în timpul pandemiei de COVID-19, munca la distanță continuă să fie modul de operare pentru mulți angajați, astăzi.

Cu toate acestea, cercetătorii susțin că rasa umană ar putea suferi o devoluție înspăimântătoare dacă continuăm să lucrăm de acasă – care aparent include încolțirea mâinilor noduroase de troll și un cocoșat în mai puțin de 100 de ani.

Anna, un model 3D creat de compania britanică de mobilă Furniture@Work , care ar trebui să reprezinte cum vom arăta până în anul 2100, dacă am prelungi acest aranjament. Ceea ce, după cum puteți vedea, nu este frumos.

„Anna afișează multe efecte fizice din cauza utilizării consecvente a tehnologiei, expunerii la ecran și a posturii proaste, precum și evidențiind potențiale probleme de sănătate mintală”, a descris Furniture@Work în studiu, care apare întâmplător pe măsură ce companiile cer din ce în ce mai mult ca lucrătorii să se întoarcă la birou .

Citește și: Peste 50% din angajații români, îngrijorați asupra siguranței locului de muncă. Caută al doilea job

Acest model a fost conceput pe măsură ce tarifele de lucru de la domiciliu continuă să crească de la pandemie.

Pew Research Center a descoperit că până la 14% din populația SUA lucrează de acasă tot timpul.

Între timp, 28% au lucrat pe un program hibrid.

Pentru a genera Anna, Furniture@Work a obținut cercetări științifice și a colaborat cu experți în sănătate pentru a examina „efectele potențial dăunătoare asupra sănătății ale muncii de acasă”.

Apoi au solicitat un designer să creeze un model 3D al cuiva al cărui corp a evoluat datorită utilizării consecvente a „laptop-urilor și smartphone-urilor, a unei posturii proaste și a unei alimentații nesănătoase”.

Evoluția inversă

După cum arată modelul, unul dintre principalele efecte secundare este dezvoltarea unui spate cocoș, ca o diagramă cu evoluția inversă a progresiei omului.

Acesta este rezultatul anilor de încordare a gâtului și a spatelui din cauza unei poziții proaste la calculator sau a lucrului de pe o canapea sau un pat, conform site-ului.

„Lipsa mișcării regulate și ineficiența ergonomică pot duce la tulburări musculo-scheletice”, a spus chirurgul ortoped dr. LS Wang. „Durerile cronice și afecțiunile degenerative se pot dezvolta și din cauza stării prelungite și a posturii inadecvate (mai ales atunci când nimeni nu se uită).”

În septembrie, un sondaj al angajaților din Marea Britanie a constatat că 63,7% au avut probleme de spate noi de când lucrau de acasă.

Împreună cu o postură asemănătoare apostrofului, Anna suferă și de ochi roșii, rezultat aparent al posturii incomode menționate mai sus, împreună cu tendința lucrătorilor de la distanță de a lucra fără iluminare adecvată.

„Fără suficientă lumină naturală sau luminile strălucitoare oferite în birourile comerciale, lucrătorii la distanță vor pune o presiune suplimentară asupra ochilor, ceea ce ar putea duce la dureri de cap”, scrie site-ul.

Pentru a atenua acest efect secundar ocular, lucrătorii la distanță ar trebui să folosească regula 20-20-20. Pentru fiecare 20 de minute petrecute privind un ecran, cei care lucrează de la domiciliu ar trebui să privească în altă parte la ceva care se află la 20 de metri distanță de ei timp de 20 de secunde, pe Healthline.

Citește și: Cum negociezi cu compania recuperarea parțială a costurilor cu utilitățile dacă muncești de acasă

La fel cum peștii au încolțit picioare pentru a merge pe uscat cu mulți ani în urmă, am putea dezvolta „gheare de text” din tastarea excesivă în poziții incomode, conform modelului.

Deși nu este un diagnostic medical oficial, această afecțiune este definită de site-ul Atlanta Hand Specialist ca durere la încheietura mâinii și la mână cauzată de efectuarea continuă a mișcărilor motorii fine, cum ar fi tastarea.

„Orele lungi de utilizare a mouse-ului sau a unui smartphone în timp ce lucrați de acasă, învârtirea degetelor într-o poziție nenaturală, ar putea duce la leziuni repetitive prin efort și la „Text Claw” permanent pentru lucrătorii de la distanță ai viitorului”, susține Furniture@Work.

Cu alte cuvinte, trecerea în modul complet de spiriduș ne poate face să arătăm ca niște spiriduși.

Creștere în greutate

După cum ilustrează clar imaginea Annei, lucrul de acasă poate duce la obezitate, pe care Furniture@Home o atribuie stilului de viață sedentar al lucrătorilor de la distanță.

În timp ce lucrul de la birou ar putea să nu pară un triatlon, implică naveta, mersul pe jos la întâlniri, trezirea pentru pauze de masă și băutură și alte activități de combatere a grăsimilor care sunt adesea evitate în timpul unui aranjament de acasă la birou, conform site-ului.

În schimb, un studiu din Suedia a constatat că întoarcerea la birou s-ar putea dovedi la fel de dăunătoare sănătății.

„O navetă lungă la locul de muncă este asociată cu a fi mai puțin activ din punct de vedere fizic, a fi supraponderal și a avea probleme cu somnul”, au scris cercetătorii de la Universitatea din Stockholm, care au chestionat peste 13.000 de suedezi cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani. „Și, în funcție de locul în care se află biroul tău, este mai probabil să bei în exces.”

Ei au adăugat: „Oamenii care au lucrat mai mult de 40 de ore și au făcut naveta mai mult de cinci ore în fiecare săptămână aveau mai multe șanse să fie inactivi fizic și să aibă probleme de somn, în comparație cu perioadele în care fac naveta doar între una și cinci ore pe săptămână.”

Anxietate

Desigur, efectele adverse ale muncii de acasă nu sunt doar fizice.

Furniture@Work susține că angajații de la distanță s-ar putea confrunta cu izolarea, singurătatea și depresia din cauza lipsei de interacțiuni sociale care vin odată cu starea la birou.

Un sondaj japonez realizat în perioada de vârf a pandemiei în 2020 a constatat că 35% dintre lucrătorii care fac telecommuting au avut o sănătate mintală precară din cauza lucrului de acasă.

Între timp, un alt studiu din acea perioadă a constatat că aproape 70% dintre americani s-au luptat să mențină un echilibru sănătos între muncă și viață în timp ce lucrează de la distanță.

Între timp, 56% dintre respondenți au susținut că au fost mai stresați de muncă decât oricând, conform sondajului.

Aparent, munca la distanță nu afectează doar angajații.

De asemenea, a făcut ravagii în birourile cu ocuparea locului de muncă din New York City, care a scăzut de la aproape 90% la 10% în timpul pandemiei și doar recent a revenit la 48,4%.

Ca urmare, mai puține companii își reînnoiesc contractele de închiriere, ceea ce face ca valoarea clădirilor de birouri să scadă.

Numărul de contracte de închiriere nou semnate a scăzut de la 285,4 milioane de picioare pe an înainte de pandemie la doar 62,4 milioane de picioare anual în aceeași perioadă a anului următor, scrie nypost.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te