Zi liberă de la muncă, transport gratuit și tichete de masă pentru românii care fac acest gest. Ce e

DE Alin Crișan | Actualizat: 20.10.2023 - 18:50
Zi liberă de la muncă, transport gratuit și tichete de masă pentru românii care fac acest gest. Ce e - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Șapte tichete de masă, transport gratuit și o zi liberă de la serviciu pentru românii care vor face o faptă de care au nevoie mulți oameni.

SHARE

Puțini români știu că pot primi șapte tichete de masă, transport gratuit și o zi liberă de la serviciu dacă vor face o faptă de care au nevoie mulți oameni.

Zi liberă de la muncă, transport gratuit și tichete de masă pentru românii care fac acest gest. Ce e

Șapte tichete de masă, transport gratuit și o zi liberă de la serviciu sunt beneficii care i se cuvin oricărui român, dacă va alege să facă o faptă cunoscută și de care au nevoie cei cu probleme de sănătate. De asemenea, trebuie să întrunească și anumite condiții.

Orice angajat, fie că lucrează la stat sau în mediul privat poate avea avantaje dacă va dori să doneze sânge. Acestea  se asigură după ce s-a observat că în centrele de transfuzie există un deficit de sânge, din cauza căruia unii pacienți nu se recuperează rapid sau în cel mai rău caz pierd lupta cu viața.

Citește și: Românii folosesc un medicament pentru a slăbi. Medicii trag un semnal de alarmă deoarece e periculos

Dacă în ultimii doi ani ai donat adesea sânge sau componente sanguine, respectând intervalul minim permis între două donări consecutive, poți fi considerat un donator regulat. Drept urmare, poți solicita angajatorului lucrurile pe care le poți primi din noua postură.

Puțini români știu că pot primi, din calitatea de donator regulat de sânge, șapte tichete de masă pentru a-și cumpăra alimente, un liber de la serviciu în ziua când va merge să doneze sau o scutire dacă sunt elevi, studenți sau militari, ca să nu fie puși absenți.

Donatorul regulat de sânge are dreptul și la decontarea/reducerea transportului

Mai mult, un donator regulat de sânge are dreptul să i se deconteze transportul în comun în momentul când se deplasează la centrul de transfuzie. Decontarea se va efectua conform distanței de la domiciliu/reședință până la unitatea medicală.

Citește și: 500 lei pentru copiii ai căror părinți au murit în război. Pensia specială, chiar și 35.000 lei

În același timp, donatorului nu doar că i se poate deconta transportul în comun pentru o zi, ci poate avea și o reducere de 50% pe o perioadă de 30 de zile. Acestea, însă, nu sunt singurele avantaje, mai există și altele care au legătură strict cu sănătatea.

Avantajele medicale de care se poate bucura un donator de sânge

Donatorul se poate bucura anual de un examen radiologic pulmonar și de un examen biologic extins, dar doar dacă primește o recomandare de la centrul de transfuzie și are actele care-i dovedesc rolul de donator regulat de sânge. Fără ele, nu poate face nimic.

Tot anual, donatorul de sânge poate avea gratuit un examen cardiologic, astfel încât să i se depisteze eventuale afecțiuni care nu-i mai permit să se prezinte la un centru de transfuzie. Pe lângă acestea, i se poate asigura și un tratament substitutiv cu fier, dacă i se va observa o deficiență în acest sens, potrivit fanatik.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te