Washingtonul îndeamnă Phenianul să înceteze teste de rachetă „contraproductive”

DE Daniel Toșa | 25.10.2021 - 14:47
Washingtonul îndeamnă Phenianul să înceteze teste de rachetă „contraproductive”/FOTO: nytimes.com

Statele Unite îndeamnă Coreea de Nord să înceteze teste de rachetă „contraproductive” şi îşi exprimă speranţa ca Phenianul să răspundă în mod pozitiv unor apeluri la dialog ale Washingtonului, relatează AFP.

SHARE

Coreea de Nord a lansat marţi o rachetă balistică de la bordul unui submarin (SLBM), ceea ce a condus la convocarea unei reuniuni de uergenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Reprezentantul Special american pentru Coreea de Nord Sung Kim s-a întâlnit cu omologul său sud-coreean Noh Kyu-duk, în urma unei reuniuni cu omologul lor japonez, la Washington.

El a denunţat tirul de marţi drept o „provocare” şi a îndemnat Phenianul să înceteze teste de racheră „îngrijorătoare şi contraproductive”.

Citește și: DSP Iași: Vârful valului patru, peste o lună, iar în ianuarie va veni valul cinci

„Sperăm ca Republica Populară Coreea (RPDC) să răspundă pozitiv eforturilor noastre de sensibilizare”, le-a declarat duminică Sung Kim unor jurnalişti la Seul.

Lansarea de marţi este ultima dintr-o serie de teste de armament efectuate recent de Nord, inclusiv ale unei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune şi o armă pe care lansat-o dintr-un tren şipe care a prezentat-o drept o ogivă hipersonică.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite cu privire la sancţiuni şi a respins declaraţii ale Washingtonului potrivit cărora Statele Unite nu sunt ostile faţă de Phenian.

Kim Jong Un s-a întâlnit în trei rânduri cu Donald Trump pe când acesta era preşedinte, însăcei doi au eşuat să ajungă la un acrd privind programul nuclear nord-coreean.

Citește și: Doi membri ai clanului Săndulache, arestați. Gruparea forța femei să ascundă droguri în zone intime

Negocieri în dosarl nuclear nord-coreean se află într-un punct mort după summitul de la Hanoi, la începutul lui 2019.

Preşedintele american Joe Biden s-a angajat să continue să exploreze calea diplomatică, însă mai discret decât Trump, în căutarea unor domenii în care să se înregistreze progrese.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.