„În ciuda unei intense campanii de promovare a vaccinării împotriva Coronavirusului, populația manifestă încă, la nivel global, numeroase rezerve...
Așa cum demonstram, în urmă cu aproape 20 de ani, în “Societatea Umanistă”, comunismul și capitalismul și-au pierdut capacitatea de a răspunde optim necesităților actuale ale omenirii. În viziunea umanismului pragmatic, omul contemporan își asumă rolul firesc de valoare centrală a societății, sursă și reper al legitimității celor care îl guvernează.... În aceste condiții, este clar că, pentru a îndeplini cu succes un anumit obiectiv – de exemplu, vaccinarea împotriva Coronavirusului – autoritățile trebuie să recâștige încrederea populației printr-o comunicare transparentă, echilibrată, onestă și prin promovarea unui model social capabil să răspundă eficient nevoilor și așteptărilor concrete ale celor pe care îi conduc”, zice Voiculescu.
Fondatorul posturilor Antena 1 și Antena 3 ne spune că numai în societatea sa umanistă oamenii mai pot recâștiga încredere.
O societate cam utopică
Ce este „umanismul pragmatic” după care se ghidează Dan Voiculescu? În „Istoria ideilor politice”, Olivier Nay zice că ar exista un umanism civic și un umanism creștin.
Pe pagina partidului pe care l-a înființat Partidul Puterii Umaniste, Voiculescu clarifică cum de se regăsește în umanismul pragmatic:
„Neajunsul major al construcțiilor ideologice îl reprezintă încremenirea, incapacitatea acestora de a se adapta într-un ritm comparabil cu ritmul evoluției societății. Lumea modernă, a secolului XXI, nu are cum își găsi răspunsurile la marile întrebări în dogme împietrite, ale altor veacuri. Aceasta este premisa de la care am pornit atunci când am încercat să găsesc o expresie nouă pentru vechea gândire umanistă. Așa s-a născut Umanismul pragmatic”, zice Voiculescu.
O doctrină de secol XXI
„Umanismul pragmatic se afirmă ca doctrină politică a secolului XXI, prin aceea că: nu are un caracter defensiv, de apărare a unor categorii de oameni aflați în dificultate, ci are un caracter proactiv, pledând pentru o schimbare a societății care să permită oamenilor capabili să contribuie la progresul economico-social și, pe această cale, să asigure bunăstarea și oportunitățile necesare pentru toate categoriile sociale”, scrie Voiculescu în „Doctrina politică umanistă pe înțelesul tuturor” în care nu citează nicio lucrare pentru bibliografie.
Și acum închideți ochii și numărați oamenii (politicienii) „capabili să contribuie la progres” pe care postul Antena 3, condus de Voiculescu, i-a promovat. Detalii AICI
Amestecarea celor două cuvinte miroasă dubios :
UMANÍSM s. n. 1. Doctrină care are în centru omul, bunăstarea și demnitatea lui, încrederea în rațiunea umană. 2. Mișcare intelectuală europeană din epoca Renașterii care promova studiul literaturii clasice din Grecia și din Roma, entuziasmul față de om și natură, compatibilă însă cu credința religioasă.
pragmatic Care judecă, acționează etc. în funcție de considerente de conjuctură, de utilitate nemijlocită, în dauna obiectivității.
(Sursa: dexonline)
Dincolo de aceste fleacuri, „doctrina umanismului pragmatic” a fost verificată de Dan Voiculescu și, da, este una de mare succes. Condamnat definitiv la 10 ani de pușcărie, Dan Voiculescu a fost obligat să plătească 60 milioane de euro, bani furați. Voiculescu a plătit (forțat) numai 8 milioane. De restul ne dă lecții de umansim.
Citește și: Cîți bani a recuperat ANAF de la Voiculescu