Dan Voiculescu, deconspirat: umanismul pragmatic l-a ajutat să fure 60 milioane de euro

DE Petre Bădică | Actualizat: 25.09.2020 - 19:11
Dan Voiculescu / capital.ro

Azi e ziua domnului „profesor” Dan Voiculescu, condamnat la pușcărie zece ani și la plata sumei de 60 de milioane de euro. Cu această ocazie am aflat principiile de viață care l-au ajutat să substituie această sumă uriașă. Și să nu o mai dea înapoi.

SHARE

Într-o postare numită „Lupta continuă”, Dan Voiculescu scrie pe blog că „Aniversările sunt momente în care prezentul, cu bunele și relele lui, se încarcă natural cu reperele biografice esențiale din trecut și cu proiectele majore care vor defini viitorul.”

Apoi, ne spune și crezul său în viață: „Iar mâine – la fel ca ieri și ca în fiecare zi din ultimii 30 de ani – voi continua să lupt pentru valorile umanismului pragmatic, având convingerea că demnitatea, onoarea, și curajul sunt trăsăturile definitorii ale ființei umane”.

O concepție cam originală

Ce este „umanismul pragmatic” după care se ghidează Dan Voiculescu? În „Istoria ideilor politice”, Olivier Nay zice că ar exista un umanism civic și un umanism creștin.

Pe pagina partidului pe care l-a înființat Partidul Puterii Umaniste, Voiculescu clarifică cum de se regăsește în umanismul pragmatic:

„Neajunsul major al construcțiilor ideologice îl reprezintă încremenirea, incapacitatea acestora de a se adapta într-un ritm comparabil cu ritmul evoluției societății. Lumea modernă, a secolului XXI, nu are cum își găsi răspunsurile la marile întrebări în dogme împietrite, ale altor veacuri. Aceasta este premisa de la care am pornit atunci când am încercat să găsesc o expresie nouă pentru vechea gândire umanistă. Așa s-a născut Umanismul pragmatic”, zice Voiculescu.

O doctrină de secol XXI

Umanismul pragmatic se afirmă ca doctrină politică a secolului XXI, prin aceea că: nu are un caracter defensiv, de apărare a unor categorii de oameni aflați în dificultate, ci are un caracter proactiv, pledând pentru o schimbare a societății care să permită oamenilor capabili să contribuie la progresul economico-social și, pe această cale, să asigure bunăstarea și oportunitățile necesare pentru toate categoriile sociale”, scrie Voiculescu în „Doctrina politică umanistă pe înțelesul tuturor” în care nu citează nicio lucrare pentru bibliografie.

Și acum închideți ochii și numărați oamenii (politicienii)  „capabili să contribuie la progres” pe care postul Antena 3, condus de Voiculescu, i-a promovat.

Amestecarea celor două cuvinte miroasă dubios :

UMANÍSM s. n. 1. Doctrină care are în centru omul, bunăstarea și demnitatea lui, încrederea în rațiunea umană. 2. Mișcare intelectuală europeană din epoca Renașterii care promova studiul literaturii clasice din Grecia și din Roma, entuziasmul față de om și natură, compatibilă însă cu credința religioasă.

pragmatic Care judecă, acționează etc. în funcție de considerente de conjuctură, de utilitate nemijlocită, în dauna obiectivității. 

(Sursa: dexonline)

Dincolo de aceste fleacuri, „doctrina umanismului pragmatic” a fost verificată de Dan Voiculescu și, da, este una de mare succes. Condamnat definitiv la 10 ani de pușcărie, Dan Voiculescu a fost obligat să plătească 60 milioane de euro, bani furați. Voiculescu a plătit (forțat) numai 8 milioane. De restul ne dă lecții de umansim.

Detalii AICI  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te