Virusul leneșului, asemănător cu cel ce a speriat-o pe Simona Halep. De ce a ratat JO 2016 din Rio?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 20.08.2024 - 12:05
Virusul leneșului, asemănător cu cel ce a speriat-o pe Simona Halep - Foto: INQUAM Photos/Sebastian Tătaru - cu rol ilustrativ
Virusul leneșului, asemănător cu cel ce a speriat-o pe Simona Halep - Foto: INQUAM Photos/Sebastian Tătaru - cu rol ilustrativ

Virusul leneșului, asemănător cu cel ce a speriat-o pe Simona Halep. Alături de „variola maimuței” și de resuscitatul Covid-19, ce a „înflorit din nou”, inclusiv în România, Europa se confruntă cu o nouă posibilă criză sanitară din cauza unei afecțiuni venite din America de Sud.

SHARE

Virusul leneșului, asemănător cu cel ce a speriat-o pe Simona Halep. În 2016, campioana română anunța, spre stupefacția multora, cu doar o lună înainte de începerea competiției, că renunță la participarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Brazilia.

Cauza era existența unui virus în zonă care putea crea probleme mai ales femeilor însărcinate sau celor care doreau să aibe, pe viitor, copii.

Virusul leneșului, asemănător cu cel ce a speriat-o pe Simona Halep. De ce a ratat JO 2016 din Rio?

De curând, în afară de „variola maimuței” sau mpox, cum a fost redenumită de Organizația Mondială a Sănătății, pentru a evita orice conotații rasiale, a apărut pe continentul european o nouă amenințare venită tocmai din America de Sud.

Este vorba de o boală cauzată de virusul Oropouche, cunoscut drept „virusul leneșului”, ce provine de la straniul animal numit leneș - cel care se mișcă „cu încetinitorul” - originar din America de Sud.

După ce s-a răspândit și către America Centrală, de Nord și Caraibe, maladia a fost detectată pentru prima dată în Europa, afectând persoane din Spania, Italia și Germania.

Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC)., în iunie și iulie 2024, în Europa au fost descoperite 19 cazuri de îmbolnăvire cu virusul Oropouche în rândul călătorilor care se întorceau din Cuba sau Brazilia.

Boala este transmisă la om de către un tip de muscă  - musca-pițigoi - precum și de țânțari.

Citește și: De ce trebuie să ne îngrijoreze variola maimuţei mpox. Va fi sau nu va fi o nouă pandemie?

Virusul Oropouche poate provoca simptome similare cu cele ale virusului Zika, inclusiv febră bruscă, dureri musculare, sensibilitate la lumină, dureri oculare, vărsături și erupții cutanate

În aproximativ 4% din cazuri, virusul poate infecta sistemul nervos, provocând inflamații în jurul măduvei spinării și al creierului sau chiar în interiorul creierului, mai informează cdc.gov

Recent, Brazilia a raportat câteva cazuri în care experții suspectează că boala a trecut de la mamă la făt, în timpul sarcinii. 

Aceste infecții au fost asociate provizoriu  - fără a fi dovedit, încă, științific - cu pierderea sarcinii și microcefalie, care face ca, la naștere, capul copilului să fie mult mai mic decât media.

Leneșul, ciudatul animal originar din America de Sud, ce stă la originea virusului ce-i poartă numele - Foto: Arhiva

Până în prezent, în acest an, au fost raportate focare în Brazilia, Bolivia, Columbia și Peru, iar Cuba a raportat primele cazuri cunoscute.

Răspândirea directă a virusului de la o persoană la alta nu a fost niciodată documentată și, deocamdată, nici nu există vreun vaccin contra acestei boli.

Deși riscurile de a contracta virusul Oropouche în timpul sarcinii nu sunt încă foarte clare, virusul Zika - care are riscuri clare dacă este contractat în timpul sarcinii - se răspândește în aceleași zone ca acesta.

Virusul Zika, cel cu care cel actual este foarte asemănător, a fost cauza pentru care Simona Halep a renunțat e bunăvoie să mai participe, în 2016, la Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro, Brazilia.

Citește și: E grav: OMS a declarat epidemia de mpox o urgenţă de sănătate publică de interes internațional

Ea participase a Olimpiada de la Londra, în 2012, pe când doar bătea la porțile Top 50 WTA, dar a fost eliminată încă din primul tur de Yaroslava Shvedova, din Kazahstan, o jucătoare clasată între primele 30 de jucătoare ale lumii. la acea vreme, scrod 6-4, 6-2.

În schimb, în 2016, deși încă nu câștigase vreun Grand Slam, Halep se afla pe locul 2 mondial și era privită drept una dintre marie speranțe ale delegației României la o medalie olimpică.

N-a participat nici la Jocurile Olimpice de la Tokio și Paris

În august 2012, când nu împlinise încă 21 de ani, Simona juca singurul ei meci la Jocurile Olimpice. La acel moment, era o jucătoare promițătoare din circuitul WTA. Bătea la porțile TOP 50 în clasamentul feminin. Jucase deja trei finale WTA,

Dar Brazilia devenise, încă din toamna anului 2015 epicentrul virusului Zika, provocat de mușcătura unui țânțar, cauzând probleme tot mai mari în regiune. Nu exista vaccin și era cunoscut că în unele cazuri putea duce la afecțiuni grave.

Efectul boii putea fi mult mai sever pentru femeile însărcinate, ba chiar putea lăsa sechele pentru viitoare sarcini sau chiar cauza infertilitatea acestora.

Aceste lucruri au speriat-o pe Simoha Halep, care dincolo de dorința de a participa și a obține o medalie - poate chiar de aur - la Jocurile Olimpice, a considerat că viitorul său, dincolo de tenis, este mai mportant..

Astfel, cu aproximativ o lună înainte de turneul olimpic de tenis din Brazilia, Simona detona bomba.

Citește și: Ce spune Simona Halep despre revenirea pe teren? Anunțul făcut de sportivă

„Trebuie să caut informații despre acest virus (n.r. – virusul Zika). Am întrebat mulți doctori și voi vorbi cu medicii din nou după acest turneu”, declara ea, fiind clară preocuparea sa în egătură cu respectiva problemă.

Decizia finală nu s-a lăsat mult așteptată. La doar câteva zile după ce anunțase că prezența sa la Rio este în pericol, jucătoarea de tenis comunica decizia sa finală printr-un comunicat postat pe rețelele de socializare.

„După numeroase discuții cu medicii și cu familia, am ajuns la concluzia că riscurile sunt prea mari pentru cariera mea sportivă și pentru sănătatea mea, mai ales ca femeie. Familia este mult prea importantă pentru mine, nu pot risca să nu îmi pot clădi una proprie, după încheierea carierei în tenis”. 

Astfel, Halep a ratat oprtunitatea - într-un moment bun al carierei sale, de a reuși să obțină gloria olimpică, unul intre obiectivele ei majore, conform propriilor declarații.

Ea a ratat din nou Jocurile Olimpice și în 2021, ediția de la Tokio fiind decalată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.

De acea dată, cauza a fost o accidentare teribilă suferită în luna mai 2021 - ruptură musculară la gambă - în turneul de la Roma.

De altfel, accidentarea nu i-a permis să participe, în acel an, nici la turneele de Grand Slam de la Roland Garros și Wimbledon, în ultimul fiind chiar deținătoarea titului, pentru că ediția din 2020 fusse anulată din cauza pandemiei.

„Blestemul Olimpiadelor” a lovit-o pe Halep și la Jocurile Olimpice 2024 din Paris. Abia revenită după suspendarea pentru dopaj, ea n-a reușit să întrunească criteriile cerute pentru a solicita un wild-card.

În plus, după doar un singur meci jucat după expirarea suspendării, ea a suferit o nouă accidentare la genunchi, care i-a compromis aproape întreg sezonul în care spera să revină în elita tenisului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te