Virusolog din Wuhan: Animalele din Europa, purtătoare de coronavirusuri care se transmit la om

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 04.12.2020 - 17:27
Un virusolog din Wuhan spune că animalele din Europa și Africa sunt purtătoare de coronavirusuri cu transmitere la om/FOTO: Getty

Coronavirusuri similare cu cel care a provocat MERS și care pot fi transmise la om circulă la animale din Europa și Africa, a spus un savant chinez, potrivit The Guardian.

SHARE

Asta, în contextul în care lumea științifică și Organizația Mondială a Sănătății, încă mai caută răspunsuri pentru a afla originea coronavirusului care provoacă boala Covid-19.

Dr. Shi Zhengli de la Wuhan Institute of Virology a spus că aceste virusuri, inclusiv rudele apropiate ale Sars-CoV-2, care provoacă Covid-19, ar putea circula în natură dincolo de China.

„Nu ar trebui să le căutăm numai în China, ci și în țările din Asia de Sud”, a spus Shi, care este poreclită „Femeia Liliac”, deoarece grupul său de cercetare studiază coronavirusurile purtate de lilieci.

Comentariile sale, care au fost făcute la un webinar organizat de academiile medicale și veterinare franceze, au venit în timp ce două echipe internaționale - una coordonată de Organizația Mondială a Sănătății și alta înființată de revista medicală Lancet - se pregătesc pentru a investiga originile pandemiei la un an după ce a început oficial.

Aceste eforturi au devenit extrem de politizate. SUA și China se acuză reciproc că sunt la originea pandemiei, pe măsură ce războiul lor comercial începe să bubuie. Alte țări, inclusiv India, au fost numite ca surse posibile. Laboratorul lui Shi a fost acuzat că a fost sursa unei scurgeri virale accidentale la începutul anului. Nu există dovezi care să susțină acuzația și Shi a negat-o cu tărie.

Virusologul nu a sugerat că China ar trebui eliminată din investigații, ci doar că aceste anchete ar trebui să depășească China, ceea ce vor face.

Originea naturală a Sars-CoV-2 este considerată a fi liliacul și, deși Shi a spus că virusul a fost transmis cel mai probabil unui alt animal înainte de a ajunge la oameni, acel animal (gazda intermediară) nu a fost încă identificat.

De asemenea, nu este clar cât timp ar fi circulat virusul la acel animal sau la oameni înainte de a fi detectat la sfârșitul anului trecut: Shi a spus că ar fi putut fi într-unul sau altul „pentru o perioadă foarte lungă de timp”.

Prof. Edward Holmes, virusolog la Universitatea din Sydney, a fost de acord că virusul ar fi putut fi într-o gazdă intermediară mult timp și poate chiar la oameni cu câteva luni înainte de a fi raportat.

"Este perfect posibil ca evenimentul inițial de transmitere între specii să nu se fi întâmplat în Wuhan sau în jurul acestuia", a spus Holmes, care nu a fost la webinar.

„Este posibil ca nici măcar să nu se fi întâmplat în provincia Hubei, deși, evident, există un mare număr de animale posibile care trebuie testate pentru a rezolva acest lucru”, potrivit hotnews.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te