VIDEO Ce se întâmplă cu avionul pe timp de furtună? Pilot: ”Pasagerii trebuie să înțeleagă”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 14.06.2024 - 16:32
Ce se întâmplă cu avionul pe timp de furtună - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Un pilot român a explicat ce se întâmplă cu avionul pe timp de furtună, cum trebuie să acționeze pasagerii și personalul de bord. Asta după ce , în timpul furtunii de joi seara, trei stewardese au fost rănite din cauza turbulențelor.

SHARE

A fost cod roșu de furtună în România, iar avioanele au avut mari probleme în a ateriza pe Aeroportul Otopeni. În acest timp, în timpul unei curse București - Hamburg, trei stewardese au fost rănite din cauza turbulențelor. 

Pilotul Cezar Osiceanu de la Tarom a explicat ce se întâmplă cu avionul și cu pasagerii în timpul zborului. 

Ce se întâmplă cu avionul pe timp de furtună? Pilot: ”Pasagerii trebuie să înțeleagă”

Mai multe zboruri care avut ca destinație Bucureștiul au așteptat în aer să treacă furtuna pentru a putea ateriza pe „Henri Coandă” (Otopeni) sau au fost redirecționate spre alte aeroporturi, a transmis Boardingpass..

 

 Însă, un incident s-a produs despura Craiovei, în cursa București - Hamburg operate de o companie low-cost, potrivit Digi 24.

 Avionul s-a întors la București, iar stewardesele au fost internate la Floreasca, Elias și Spitalul Universitar. Acestea au fost „ușor rănite” la cap și picioare.

Citește și: VIDEO Dezastru după furtuna de Cod Roșu, în București: Peste 200 de case și 100 de străzi inundate

Pilotul Cezar Osiceanu de la Tarom este de părere că acest tip de accidente se pot produce pentru că personalul de zbor își ia măsuri proprii de siguranță abia după ce se asigură că pasagerii și-au pus centurile. Iar acest lucru poate dura un timp. 

 

 

Pe de altă parte, pasagerii trebuie să știe că pe timpul furtunii avionul trebuie să evite norii periculoși și astfel zboară mai sus, mai jos, mai spre stânga sau mai spre dreapta. 

Din acest motiv trebuie să urmeze instrucțiunile personalului de bord cu privire la acțiunile lor din acele momente. 

”Cel mai important lucru este să înțelegem un fenomen. Cu furtuna nu te joci și, pe cât posibil, încerci s-o eviți. 

Dar în situațiile în care trebuie să treci prin furtună se iau măsuri speciale. Adică pasagerii trebuie să-și lege centurile, se face un briefing cu echipajul de bord, piloții, își leagă și ei centurile și, în funcție de tipul aeronavei, de limitările pe care le are, se reduce viteza în primul rând și se încearcă tot timpul să se evite norii de furtună”, a explicat Cezar Osiceanu.

Pe de altă parte, pilotul a avertizat: ”Faptul că un aeropot este deschis, din punct de vedere meteo, nu ne dă și siguranța că putem ateriza acolo.

Dacă nu putem, atunci mergem la aeroportul de rezervă. În astfel de situații, cum a fost și în cazul furtunii de noaptea trecută, zborul a fost destul de dificil” .

”O cursă care a venit de la Budapesta, un avion ATR, mai inferior decat cel care a avut probleme, a reușit să ocolească mai ușor datorită faptului că nu zboară foarte sus. 

În schimb, celălat a avut acele probleme din care a rezultat accidentarea personalului de bord. 

În aceste situații, marea majoritate a pasagerilor, ba uită să-și pună centura de siguranță, ba au impresia că știu mai bine ca însoțitorii de bord și piloții ce să facă, iar de aici apar discuții.

Citește și: Dezastru în mai multe județe din țară, după codul roșu de ploi. Mașini avariate și acoperișuri rupte

În astfel de situații, personalul de bord trebuie să se asigure că toți pasagerii sunt legați în centurile de siguranță, apoi se așează și ei pe locurile lor.

Este posibil ca din cauza turbulențelor foarte puternice, scaunele lor nefiind foarte comode, să se fi întâmplat aceste situații în care s-au accidentat ușor.

Sunt extrem de frecvente în perioada aceasta furtunile, astfel că pasagerii trebuie să înțeleagă că absolut toți piloții își dau silința să le evite”, a comentat Cezar Osiceanu, pilot Tarom.

Pe lângă aterizările de la Otopeni, și zborurile care urmau să decoleze în seara zilei de 13 iunie și în noaptea dintre 13 și 14 iunie 2024 au întârzieri semnificative, iar unele dintre acestea au fost anulate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te