VIDEO TAB-ul românesc de tip sovietic, la standarde NATO. „A luptat” în Afganistan și Irak

DE Mona Lazăr | Actualizat: 09.07.2024 - 07:35
TAB-ul românesc de tip sovietic, la standarde NATO. „A luptat” în Afganistan și Irak FOTO MApN

SHARE

TAB-ul românesc de tip sovietic, la standarde NATO. „A luptat” în Afganistan și Irak. Până la Piranha IIIC și mai nou Piranha V Armata Română s-a bazat pe transportoare blindate din seria TAB (transportor amfibiu blindat) fabricate în țară, dar cu origini sovietice.

În primul rând vorbim de B33 Zimbru 8X8 din care armata are 69 unități și care este cel mai nou dintre TAB-urile de tip sovietic fiind construit după BTR-80. Producția a fost demarată în anul 1988 la Uzina Mecanică Moreni și a continuat până în 1991, vehiculul de luptă fiind denumit oficial „B33 Zimbrul”. În comparație cu majoritatea transportoarelor blindate ale Armatei Române (cu exceptia gamei Piranha, evident), B33 Zimbru este un vehicul relativ modern, compatibil cu standardele NATO.

B33 Zimbru este un blindat amfibiu, 8X8, greu de circa 14 tone, înarmat cu o mitralieră grea de 14,5 mm și o mitralieră 7,62 mm. Poate transporta 10 militari dintre care opt sunt pasageri.

VIDEO TAB-ul românesc de tip sovietic, la standarde NATO. „A luptat” în Afganistan și Irak

Blindajul este din plăci de oțel care asigură protecție împotriva schijelor, gloanțelor de calibru 12,7 mm (trase de la 100 de metri) în partea frontală și gloanțelor de calibru 7,62 mm (trase de la 20 de metri) pentru restul vehiculului. Carcasa este etanșeizată împotriva prafului și apei. Transportorul blindat este dotat totuși și cu pompe de cală pentru evacuarea apei infiltrate în cazul perforării blindajului. B33 Zimbru dispune de un sistem de protecție NBC (nuclear, biologic și chimic).

Citește și: VIDEO Rușii, „vânați” de ucraineni cu obuze, mitraliere, grenade românești. Cum au ajuns pe front?

Armata mai are și în jur de 150 de TAB-77 varianta construită în România a modelului sovietic BTR-70. Arma principală este o mitralieră grea de 14,5mm, iar cea secundară o mitralieră de 7,62mm, poate transporta noua militari pe lângă cei doi membri ai echipajului. Intersant este că România a fabricat și modelul BTR-70 sub licență sovietică pentru export în Republica Democrată Germană.

Transportoarele blindate pentru trupe TAB-77 au fost folosite în timpul Revoluției Române din 1989, dar și în timpul războiului din Irak și în Afghanistan. Deși destul de fiabile, vehiculele s-au dovedit a fi vulnerabile la dispozitivele explozive improvizate. Mai mulți militari români au fost răniți în astfel de blindate. Unele vehicule au fost tropicalizate și dotate cu aer condiționat.

Donate către Ucraina

În fine, la varianta 8X8 a blindatelor România mai are și TAB-71, varianta sovieticului BTR-60 construită la noi. Multe din ele au motorul pe benzină, un lucru atipic pentru un vehicul blindat. În principiu avem 400 de astfel de blindate, dar vor fi retrase din uz. În plus, multe dintre le au ajuns în Ucraina fiind donate de partea română.

Citește și: Simulare de război în Tulcea. Antrenament cu sute de militari pentru respingerea unui atac inamic

Blindate amfibii TAB-71 M, o copie licențiată a sovieticului BTR-60. TAB-71 este similar, dar nu identic cu modelul sovietic. Principala deosebire era turela îmbunătățită astfel încât unghiul de tragere vertical de aproape 90° al mitralierelor permitea folosirea lor împotriva țintelor aeriene. TAB-71 avea mai multe periscoape de vedere pe timp de zi decât BTR-60, precum și o lunetă distinctivă în partea stângă a turelei, LOTA, adică luneta de ochire terestră și antiaeriană.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te