VIDEO Gen. lt. Iulian Berdilă: Armata Română face faţă oricărei provocări, la orice oră

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.11.2024 - 15:59

Newsweek România a organizat Defense Summit 2024, pe 18 noiembrie, la București. Unul dintre participanţi a fost generalul locotenent Iulian Berdilă, locțiitor pentru Operații și Instrucție al șefului Statului Major al Apărării.

SHARE

Partenerii evenimentului sunt Lockheed Martin și Thales România.

"Ne aflăm la sfârșitul unei etape de revedere a planurilor naționale, în concert cu cele aliate", a spus generalul Berdilă.

"Aceasta este o etapă foarte importantă pe care am finalizat-o și în același timp hrănește și elementele de revedere de nivel strategic", a explicat acesta.

VIDEO Gen. lt. Iulian Berdilă: Armata Română face faţă oricărei provocări, la orice oră

Care este poziția Armatei Române, în acest moment, în legătură cu riscurile de securitate din regiunea noastră? Pe ce se poate concentra în continuare, în legătură cu modernizarea Armatei Române şi care sunt planurile, în viitorul apropiat?

"Prioritatea o reprezintă pilonul acesta de apărare și descurajare, un pilon pe care noi l-am asumat la nivel național, dar și în cadrul aliat", a spus oficialul Armatei Române.

"Ne aflăm la sfârșitul unei etape de revedere a planurilor naționale", a explicat acesta, "în concert cu cele aliate și aceasta este o etapă foarte importantă, pe care am finalizat-o și, în același timp, hrănește și elementele de revedere de nivel strategic.

Citeşte şi: VIDEO Simona Cojocaru, MapN: România este o verigă esenţială, pe Flancul Estic al NATO

Un început, să spunem, destul de complicat în lexicon, dar, după șase-şapte ani de alocare consistentă și persistentă pentru Apărarea Națională, noi, militarii, avem un element de consolidare foarte important, numai pentru conceptul național, dar și pentru regiune".

"Regiunea evident că are foarte multe elemente de provocare și foarte, foarte multe elemente de complexitate ale provocării", a detaliat gen. Iulian Berdilă, şi bineînțeles că "în prim-plan este amenințarea toxică a Rusiei în regiune, elementele de hibrid și subversiv, concepte destul de cunoscute în doctrina și strategia Rusiei, așa cum le cunoaștem, dar destul de importante nu numai pentru prezent, cât și pentru viitor.

Deci, un spectru de de amenințări destul de larg și destul de complex. Spuneam că, datorită acestei alocări consistente și persistente, și nu mă refer neapărat la cifră, Armata României și-a permis o înzestrare cu capabilități care ajung acum la maturitate.

Citeşte şi: Ray Piselli, Lockheed Martin: Suntem foarte mândri de lunga tradiţie pe care o avem în România

Iată, după trei-cinci ani, într-un moment în care era extrem de necesar și, evident, noi, cu toții, ne gândeam că poate nu e nevoie, poate pacea poate costa mult mai puțin".

"Iată că pacea, în elementul pe care noi îl asumăm, acest spect de capabilități, după aceea, are nevoie de descurajarea războiului", a continuat militarul, subliniind că "o armată puternică, o armată înzestrată cu anumite capabilități, care vin în special la timp, ne permit acest lucru".

Dar Armata Română, cu capabilitățile de astăzi, cu resursa umană de astăzi, împreună și cu aliații, trupele aliate care se află pe teritoriul României, în diverse poziții, este capabilă să facă față unei provocări, unui atac?

Misiuni cu grad ridicat de complexitate

"Evident că răspund, la orice oră din zi sau din noapte, că da", a declarat gen. Berdilă, la Newsweek Defense Summit 2024. "În schimb", a continuat acesta, "să știți că noi, Armata României, să ne aducem aminte, venim după aproape 20 de ani de participare, cu aliați și parteneri, în teatre de operație.

O experiență asumată și care a dus nu numai la a ne demonstra nouă, militarilor români, că putem să îndeplinim misiuni cu un grad ridicat de complexitate, dar ne-a asigurat o anumită certificare, așa, printre aliați.

Se poate pune bază pe Armata Română și din acest punct de vedere, Eu aș vrea să vă confirm că are loc și în interiorul organizație o anumită schimbare de paradigmă. Adică, începem să ne întrebăm nu ce poate face Alianța pentru noi, ca să parafrazez un citat foarte bine cunoscut, ci ce putem face noi pentru fiecare membru din Alianță".

Liderat

"România, Armata României", a subliniat gen. lr. Iulian Berdilă, "și-a asumat din acest punct de vedere, pe un pilon de cooperare consolidată, un pilon militar, un anumit liderat în regiune. Și eu spun asta nu neapărat pentru că noi am fi cei mai buni, ci pentru că avem anumite capacități, care răspund la constructul regional.

Deci, din acest punct de vedere, astăzi încercăm prima dată să ne reconfirmăm capacitățile naționale, în așa fel încât să știm că, în conceptul Alianței, respectiv în condițiile articolului 3 al Tratatului NATO, putem să ne îndeplinim misiunile cu succes. Și asta trebuie să știe și cetățeanul român, că este deja un set de capacități consolidate și confirmate.

Din acest punct de vedere, evident că nu există numai prezent, trebuie să ne asumăm și o dezvoltare în viitor și, dacă vrem o recalculare sau reanalizarea prezenței aliate în România, va trebui în primul rând s-o comparăm cu ce fel de amenințare avem în față".

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te