VIDEO Exportul de armament al României, în picaj. Niciun glonț pentru Putin. Ce se vinde în SUA

DE Petre Bădică | Actualizat: 30.05.2022 - 15:55
Tnacul fabricat în România Tanc TR-85M1 / romarm.ro
Inquam Photos

Documentele arată că exportul de armament al României a scăzut în ultimii ani. România are un număr important de unități unde fabrică blindate, rachete, pulberi și explozibili, dar și pistoale și mitraliere.

SHARE

Citește și: Cât ar câștiga cei 1400 de români care vor să fie rezerviști voluntari. Dîncu spune că e cam puțin

Prin Hotărârea nr. 979 din 19 octombrie 2000 s-a înființat Compania Națională "Romarm" - S.A. prin fuziunea Societății Naționale "Romarm" - S.A. cu Regia Autonomă "Arsenalul Armatei". Capitalul social al C.N. "Romarm" - S.A. este de 1.676.829.000 mii lei, integral subscris și vărsat, deținut în întregime de statul român în calitate de acționar unic, reprezentat de Ministerul Industriei și Comerțului, potrivit actului constitutiv.

Romarm are 16 filiale răspândite în toată țara

Ultimul bilanț contabil al Romarm este din 30 iunie 2021 și cifrele vizează primele șase luni ale anului. La acea dată, capitalul social cel mia amre era la U.M. Cugir cu 72 milioane lei. UM Sadu avea aproape jumătate din totalul capitalului social de 64 milioane de lei, iar cel mai mic Arsenal Reșița cu 6 milioane de lei.

Potrivit documentelor consultate de Newsweek România, Romarm susține că exporturile au avut de suferit urmare a pandemiei de coronaviurs. Exportul realizat de Romarm la 30.06.2021 este de 18 milioane de dolari, în creștere față de anul 2020 „resimțindu-se în continuare efectele pandemiei de COVID”.

Citește și: Vulnerabilitățile Armatei Române: nave învechite, rezerviști puțini

În document se menționează și întârzieri mari la fabricile din Cugir și Plopeni. ROMARM crede că cel mai mare pericol pentru companie este „dispariția colaboratorilor pe orizontală pentru România. În prezent, ROMARM importă majoritatea componentelor esențiale – pulberi, capse, oțeluri speciale, alamă, bimetal etc în special din zone non UE. Nivelul exporturilor putea fi mult mai mare existând sincope în asigurarea cu materii prime și materiale necesare în procesul de fabricație, în special din caza cererii enorme din piață pentru componente de calibru mic”.

Citește și: Ce salarii oferă Armata Română. Cât ia un militar activ și cât poate câștiga un rezervist voluntar

Exportul total reușit de România în primele șase luni ale anului 2021 este 17,5 milioane dolari. Fiind vorba de un bilanț la jumătate de an, exporturile ar fi putut ajunge la nivelul din 2020 (28 milioane dolari). Dar ele se situează mult sub exporturile din 2015 sau 2016 când au depășit 90 milioane $. Recordul a fost de 122 milioane $, în anul 2017. 

România exportă cel mai mult armamanent în SUA (în valoare de peste 16 milioane de dolari), Bulgaria 230 mii $, Austria 148.000$, Slovacia 285.000$, Serbia 84.000$. În Rusia nu s-a exportat, în prima parte a anului 2021, nicio singură armă.

Ce armament se fabrică în România

LA Romram se fabrică vehicule blindate pe șenile: Tanc TR-85-M (video sus). Tancul TR-85-M1 este tancul principal de luptă al României, complet proiectat și fabricat în cadrul filialelor ROMARM. A fost supus unui amplu program de modernizare care avea ca scop asigurarea interoperabilității cu tehnologia NATO. S-au adus îmbunătățiri sistemului de control al focului, mobilității, protecției, comunicației și sistemelor de vedere pe timp de noapte.

Se mai produc Dragor de mine DMT-85-M1, Pod mobil PMA-85.

SAUR 2” este a doua generație de transportoare blindate de trupe dezvoltată de ROMARM, putând transporta un echipaj de până la 3 persoane și un număr de 8 soldați. 

Se produce muniție pentru arme de diferite calibre.

Se produc rachete reactive calibrul 122mm, cu bătaie normală sau cu bătaie extinsă, echipate cu diferite focoase, care pot fi folosite pe mai multe tipuri de lansatoare. Dar și rachete ghidate sau neghidate.

De asemenea, se produce armament. În imaginea de mai jos: puști dotate cu elemente de ochire fabricate de fabrica IOR expuse la evenimentul de semnarea a memorandumul de înțelegere dintre Beretta Holding şi Societatea Uzina Mecanică Plopeni SA, filială a CN Romarm SA, luni, 10 iunie 2019. (Inquam Photos / Octav Ganea)

2022 se anunță un  mai bun

Compania națională Romarm estimează venituri totale duble în acest an, de 287,4 milioane de lei,la un profit în valoare de 700.000 lei, și a pregătit investiții de 13,94 milioane de lei.

Grevă la Cugir

Un conflict de muncă spontan a izbucnit, în februarie, la Uzina Mecanică din Cugir. Câteva sute de oameni de la „Fabrica de sus”, care lucrează pe secțiile de armament și muniție, au oprit lucrul și au ieșit în fața fabricii într-un protest spontan generat de salariile foarte mici.

Majoritatea oamenilor spun că au salarii sub 2.000 de lei chiar dacă au peste 30 – 35 de ani vechime. Asta în condițiile în care aceștia lucrează pe secții în condiții speciale, în producția de armament și de muniție. De asemenea, oamenii se plâng și de condițiile dificile în care sunt nevoiți să lucreze.

Protestul a durat mai multe zile și s-a încheiat numai după ce angajaților le-a fost promisă o creșrtere de salariu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te