Ce salarii oferă Armata Română. Cât ia un militar activ și cât poate câștiga un rezervist voluntar

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 27.06.2022 - 14:46
Salariile militarilor români sunt completate cu sporuri și condiții bune de pensionare Foto: NW

Un raport al Ministerului Apărării Naționale arată cât câștigă militarii români conform gradului și funcției, dar și cât primesc funcționarii civili din MApN. Pe de altă parte, Legea Rezerviștilor Voluntari arată cum sunt plătiți aceștia, raportat la salariile Armatei.

SHARE

Un raport al Ministerului Apărării Naționale, din ianuarie, arată care este nivelul veniturilor salariale nete ale personalului Armatei Române:

Citește și: VIDEO "Regina din Madrid", văduvă de interlop, prima șefă româncă de clan mafiot, închisă în Spania

– Un soldat/gradat profesionist (SGP) a primit, în mână, în luna ianuarie, între 1.839 și 4.117 de lei.

– Funcționari publici (FP) angajați în MApN au câștigat, pentru o funcție fără comandă, între 2.839 și 8.195 de lei, iar pentru o funcție cu comandă, între 6.436 și 12.641 de lei net.

Citește și: Mircea Nebunu, arestat, face invitații la o nuntă cu manele în Italia. Naș va fi fiul lui de un an

– În ceea ce privește personalul civil contractual (PCC), sumele primite în mână au fost, pentru funcții fără comandă, de la un minumim de 1.623 la 7.736 de lei, iar pentru cele cu comandă, de la 2.463 la 12.776 de lei.

– Cei care aleg cariera de militar câștigă gradual în plus. Astfel, un maistru militar a câștigat, în ianuarie, între 2.290 și 5.976 de lei, iar un subofițer fără comandă a avut un venit cuprins între 2.284 și 6.132 de lei.

– Ofițerii câștigă mai mult, între 2.443 și 11.576 de lei, pentru o funcție fără comandă, în timp ce, pentru cei care au posturi cu comandă, sumele se încadrează între 2.733 și 18.142 de lei, potrivit datelor MApN.

Ministerul Apărării Naţionale precizează că valorile minime sunt cele stabilite pentru program normal de lucru, iar veniturile salariale prezentate cuprind exclusiv drepturile prevăzute de Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cât căștigă un rezervist voluntar

Cei care doresc să fie rezerviști voluntari fac o pregătire de 15 zile în care primesc un salariu echivalent cu al unui militar activ în aceeași funcție, iar timp de 11 luni și jumătate primesc o idemnizație care reprezintă 30% din suma reprezentând solda de funcție în care sunt încadrați, conform contractului încheiat, la care se adaugă solda gradului deținut.  

Citește și: Care sunt avantajele celor care doresc să fie rezerviști voluntari

Rezerviștii voluntari nu trebuie să fie neapărat tineri, sunt cetățeni ai României, bărbați și femei, între 18 și 50 de ani pentru cei care se decid pentru corpul rezerviștilor voluntari soldați, gradați; între 18 și 55 de ani pentru maiștrii militari, subofițeri și ofițeri rezerviști voluntari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te