VIDEO Cum arată Aeroportul Internațional Brașov, primul făcut în ultimii 50 de ani în România

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 15.06.2023 - 16:21
Aeroportul Internațional Brașov, primul făcut în ultimii 50 de ani în România, a fost inaugurat - Foto: Facebook/Rusu Sebastian Mihai

Moment istoric! Aeroportul Internațional Brașov, primul făcut în ultimii 50 de ani în România, a fost inaugurat. Pe 15 iunie 2023, la ora 8.10, a aterizat pe pista aeroportului primul zbor, o aeronavă Tarom, pilotată de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului român Dumitru Prunariu.

SHARE

După 16 ani de la începerea primelor demersuri, primul aeroport făcut în ultimii 50 de ani în România este gata și a primit prima cursă comercială. 

Pe 15 iunie 2023, ”la ora 8:10, aeronava TAROM pilotată de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, aterizează pe pista Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav.

Personalităţi ale vieţii politico-sociale din ţara noastră, de la preşedintele desemnat al Senatului, Nicolae Ciucă, şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, până la cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, alături de ambasadorii Marii Britanii şi Franţei şi alţi oficiali guvermanentali, se află în prima cursă care aterizează la AIBG”, conform unei postări pe pagina de Facebook a preşedintelui CJ Braşov Adrian Veştea, ministru desemnat al Dezvoltării.

Citește și: VIDEO Cum arată „Golden Gate”-ul din Brăila ce va fi inaugurat pe 27 iunie. Întârziat 6 luni

Cu acest prilej, cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu, tatăl pilotului primei aeronove comerciale care a aterizat la Brașov, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Braşov.

”Cursa de inaugurare a primului aeroport din Braşov a fost efectuată cu o aeronavă charter TAROM, marcând astfel această premieră într-o manieră simbolică: prima companie aeriană din istoria României deschide primul aeroport internaţional din istoria Braşovului”, a transmis Tarom.

Citește și: Record de viteză pe calea ferată în România: 210 km/h. De ce pasagerii nu au mai avut loc în vagoane

”Întreaga echipă TAROM este onorată de efectuarea zborului inaugural pe Aeroportul Internaţional Braşov.

Am răspuns la această invitaţie pentru că este firesc ca primul aeroport din istoria Braşovului şi primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani să fie inaugurat de prima companie aeriană din istoria României”, a declarat Monica Cramer, Director Comercial al operatorului naţional de transport aerian.

Aeroportul se află la 9 kilometri de centrul Brașovului și la 10 kilometri de Gara Brașov. Primele curse de linie vor fi operate de compania Dan Air, către Germania, Belgia, Spania și Marea Britanie.

Cum arată Aeroportul Internațional Brașov, primul făcut în ultimii 50 de ani în România

Noua aerogară este în top trei cele mai moderne aeroporturi din România, fiind dotată cu tehnologii de securitate de ultimă generaţie. De exemplu, echipamentele de scanare a bagajelor sunt dotate cu algoritmi de detecţie a explozibililor lichizi, ceea ce înseamnă că pasagerii nu vor mai fi obligaţi să scoată laptop-urile şi lichidele din bagajele de mână.

În premieră în România și în Europa de Est, turnul de control al Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav nu este unul fizic, ci unul virtual, bazat pe tehnologia „remote power”.

În diverse puncte-cheie ale pistei au fost montați mai mulți senzori și 14 camere video de înaltă definiție.

Astfel, prin tehnologia „remote power”, folosită în premieră în Europa de Est, dirijarea traficului se poate face de la o distanță de peste 450 de kilometri, tocmai de la Arad.

”Aeroportul Braşov este singurul din România şi din Europa de Sud-Est care beneficiază de un turn de control virtual. Această tehnologie a fost implementată pentru prima dată în Suedia, în 2015, iar acum se regăseşte pe aeroporturi din Suedia, Danemarca, dar şi SUA. De altfel, UTI CFM a realizat proiectul de turn digital de la Braşov în parteneriat cu firmele SAAB – Suedia şi Thales – Franţa. Pe lângă elementele de unicitate care pot prezenta Aeroportul Braşov – Ghimbav, trebuie luate în considerare deopotrivă efortul financiar şi uman pe care l-au implicat cele două proiecte. Aeroportul şi turnul de control virtual au fost realizate în 3 ani, cu implicarea a aproximativ 1.000 de oameni, iar valoarea celor două lucrări se situează la 130 milioane de euro”, conform unui comunicat al UTI CFM.

Ceea ce controlorii percep prin propriile simţuri este acum pus la dispoziţie de tehnologie, filtrat şi prezentat în mod intuitiv pe ecranele din centrul de dirijare. Astfel, la Braşov există senzori care înregistrează viteza vântului, nivelul de precipitaţii şi tot ce ţine de condiţii meteo, apoi datele sunt structurate şi transmise vocal piloţilor de pe aeronave.

Concentrarea personalului de dirijare a zborurilor într-un singur centru, cum este cel de la Arad, facilitează formarea profesională a operatorilor la un nivel mai ridicat, cu instrumente noi, care generează informaţii relevante şi detalii-cheie, preluate de la echipamente performante.

Camerele video de înaltă performanţă oferă o imagine panoramică, de 360 grade, prezentată operatorilor sub forma unei imagini de tip realitate augmentată. Camere speciale, cu vedere în spectrul vizibil şi în infraroşu, pot prezenta detalii la distanţe de până la câţiva kilometri.

Comunicaţiile de date de la Aeroportul Braşov sunt protejate prin funcţii avansate de securitate cibernetică.

Construirea Aeroportului Internațional Brașov, un proces lung și chinuitor. A durat 16 ani

Primele demersuri s-au făcut tocmai în 2007, iar piatra de temelie a fost pusă la 15 aprilie 2008 de Ludovic Orban, ministru al Transporturilor la acea vreme.

Abia șapte ani mai târziu, în 2014, a fost construită pista. Pista are o lungime de 2.820 de metri şi o lăţime de 45 de metri.

Apoi, totul s-a oprit din nou. Din cauza unor probleme juridice legate de teren, dar și a identificării surselor de finanțare, lucrările de construire a terminalului au stagnat până în 2020.

„Ceea ce cred că a fost foarte greu este faptul că nu a existat o sumă de finanțare pe care să o fi avut la dispoziție și, din acest punct de vedere, a trebuit să gândim o strategie financiară la nivelul Consiliului Județean, să găsim soluții pentru a finanța alte proiecte care erau în sarcina noastră și mă refer aici la drumuri județene, la infrastructura sanitară, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, muzeele care sunt în subordinea noastră și să găsim o soluție în așa fel încât să avem posibilitatea ca în fiecare an să avem, să derulăm proceduri de achiziții și să putem să implementăm fiecare obiect care este în masterplanul acestui aeroport”, a explicat Adrian Veștea, președinte CJ Brașov, cu ceva timp în urmă.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te