VIDEO Consulul Turciei a umilit-o la Constanța pe adjuncta ambasadorului SUA

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.11.2019 - 17:40

Adjuncta ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp, a urcat, luni, pe scena unui eveniment la Constanța de săptămâna nașterii profetului Mohamed pentru a ține un discurs, însă consulul Turciei i-a cerut să coboare pe motiv că nu figurează în program.

SHARE

Într-o filmare difuzată de Dobrogea TV, se vede cum Abigail Rupp intră pe scenă și apucă să salute sala, însă consulul Turciei la Constanța, Sulhi Turan, apare lângă scenă și îi spune: „Ne pare rău, dar discursul nu este în program”.

După un moment de confuzie, adjuncta șefului misiunii SUA la București coboară de pe scenă fără să-și mai țină discursul. Incidentul diplomatic a avut loc luni.

 

„Statele Unite ale Americii consideră că libertatea religioasă este un drept universal al omului şi stă la baza protecţiei celorlalte drepturi inalienabile, incluzând libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Susţinem libertatea religioasă şi de credinţă în întreaga lume şi depunem eforturi pentru a demonstra angajamentul nostru pentru protejarea minorităţilor religioase oricând este posibil.

Este regretabil faptul că reprezentanţii Guvernului turc au obiectat în mod public faţă de rolul unui înalt reprezentant al SUA şi au împiedicat-o să vorbească la un eveniment care sărbătorea valorile de libertate religioasă şi diversitate pe care le împărtăşim în România”, susţine Ambasada SUA la Bucureşti, cu privire la incident.

Muftiul Cultului Musulman din România, Murat Yusuf, s-a delimitat categoric miercuri de gestul consulului Turciei la Constanța.

„Ne pare rău de atitudinea pe care au avut-o reprezentanții statului turc. Evenimentul a fost organizat în România, iar noi avem relații bune cu SUA”, a declarat acesta pentru Info Sud-Est.

Muftiul a contrazis categoric și afirmațiile diplomatului turc, care spusese că participarea și susținerea unui discurs de către Abigail Rupp nu erau prevăzute în program.

„Noi ne-am cerut scuze, dumneaei era pe lista vorbitorilor, evenimentul era organizat de Muftiat, ne pare rău de atitudinea pe care au avut-o reprezentanții statului turc, respectiv consulul și cei doi atașați pe servicii religioase”.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.