VIDEO Cel mai performant Sistem de Scufundare Simulată din Europa, făcut în România, la Constanța

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 22.11.2022 - 20:35

La Constanța, a fost inaugurat cel mai performant Sistem de Scufundare Simulată din Europa. Militarii de la Centrul 39 Scafandri se pot antrena la cele mai înalte standarde, putând participa la simulări de scufundări de până la 300 de metri adâncime.

SHARE

Scafandrii militari se pot antrena acum în cel mai modern Sistem de Scufundare Simulată din Europa, parte integrată a Laboratorului Hiperbar din cadrul Centrului De Scafandri.

„Centrul 39 Scafandri din Constanța marchează astăzi un moment istoric în domeniul scafandreriei românești și anume inaugurarea noului laborator hiperbar fiind și cel mai modern de până acum”, a declarat cdor. ing. Fănel Rădulescu, comandant Centrul 39 Scafandri.

„Am livrat sisteme ca acesta în China, în Singapore, în Norvegia, în multe alte țări, în Emiratele Arabe Unite și, după 20 de ani, în sfârșit am ajuns la acest pas important. Un pas important ca acest echipament care este cel mai modern echipament din lume la această categorie”, a explicat Fănel Rădulescu.

Citește și: Banda lui Sany Neguș a terorizat mafia albaneză din Italia. Arme semi-automate la crima din Brescia

Noul sistem de scufundare simulată le permite scafandrilor să facă mai multe tipuri de antrenamente. Mai mult decât atât, dacă în vechiul bazin de scufundare nu puteau intra mai mult de două persoane, acum se pot scufunda mai mulți scafandri.

„Vedem că ne dezvoltăm către capabilități de nișă, pe care le putem produce repede și care, prin ceea ce pot realiza, produc o diferență în ceea ce privește capacitatea noastră operațională la Marea Neagră”, a declarat general Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.

Construcția sistemului de scufundare ultra-performant a durat peste doi ani și a costa circa 10 mil. euro. A fost făcut la Timișoara

Lucrările de modernizare a Sistemului de Scufundare au durat mai mult de doi ani de zile. Acesta a fost construit la Timișoara, iar, ulterior, adus și montat la Constanța, la Centrul 39 Scafandri.

„Proiectul de modernizare al laboratorului a luat naștere atât în urma necesității de adaptare la tehnologia zilelor noastre cât și ca urmare a dorinței scafandrilor militari de perfecționare în vederea îndeplinirii celor mai complexe misiuni specific la nivel național și internațional”, a mai declarat cdor. ing. Fănel Rădulescu, comandant Centrul 39 Scafandri.

Citește și: VIDEO Doi „smardoi” au transformat o sală de fitness în ring de box. S-au bătut pentru o fată

Costul lucrărilor se ridică la aproximativ 10 milioane de euro, bani de la Ministerul Apărării.

„Prin multă muncă, prin tenacitate, prin multă cunoaștere am reușit să realizăm acest important proiect pentru Forțele Navale Române pentru următoarele decenii, pentru pregătirea scafandrilor de luptă, pentru pregătirea scafandrilor de incursiune, a scafandrilor de mare adâncime”, a declarat contraamiral Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române.

Centrul 39 Scafandri este o unitate de elită a Forțelor Navale Române. Scenariile la care pot să răspundă structurile centrului au în vedere intervenţii subacvatice, operaţii militare, acţiuni de menţinere a păcii şi umanitare, misiuni de prevenire şi combatere a terorismului sau de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive clasice sau improvizate, atât pe teritoriul naţional, cât şi în afara acestuia, independent sau în cooperare cu alte forţe similare NATO, relatează dobrogea.tv.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te