VIDEO Care este autostrada de 32 de km, lăsată în paragină de Umbrărescu. Niciun utilaj sau muncitor

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.02.2024 - 21:05
VIDEO Care este autostrada de 32 de km, lăsată în paragină de Umbrărescu. Niciun utilaj sau muncitor - Foto: Facebook/ Asociația Pro Infrastructură
VIDEO Care este autostrada de 32 de km, lăsată în paragină de Umbrărescu. Niciun utilaj sau muncitor - Foto: Facebook/ Asociația Pro Infrastructură
VIDEO Care este autostrada de 32 de km, lăsată în paragină de Umbrărescu. Niciun utilaj sau muncitor - Foto: Facebook/ Asociația Pro Infrastructură

Care este autostrada de 32 de km, lăsată în paragină de Umbrărescu? Pe șantier nu e niciun utilaj sau muncitor, precizează reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

SHARE

„UMB, șantier pustiu pe DEx12. Ieri am filmat toți cei aproape 32 de kilometri ai Drumului Expres DEx12 Craiova-Pitești între nodul cu Autostrada A1 și Colonești.

Care este autostrada de 32 de km, lăsată în paragină de Umbrărescu. Niciun utilaj sau muncitor

Ne așteptam ca mobilizarea să fie slabă, dar nici chiar așa: nu am găsit nici măcar un utilaj sau un singur muncitor al antreprenorului general, UMB! Am rămas surprinși să vedem că în teren erau doar câțiva angajați ai subcontractorilor care meștereau la relocările de utilități.

Nu, cei de la UMB nu sunt în săptămâna liberă, aceasta tocmai a trecut și acum sunt în teren, dar pe alte șantiere. Nu, nu i-am prins în pauza de masă. Priviți imaginile și spuneți-ne voi dacă vedeți un utilaj sau un muncitor al UMB pe aliniament sau măcar în organizarea de șantier.

Motivul este simplu și evident pentru oricine poate sta strâmb și gândi drept: așa cum tot explicăm public de un an de zile, capacitatea UMB este mult, mult sub ceea ce este necesar ca să poată duce în ritmul obișnuit toți cei 388 kilometri de autostradă și drum expres pe care-i are momentan în portofoliu la execuție.

Citește și: Când se va circula pe autostrada A8? Proiectul pare „înghețat” în sertarele Guvernului

Peste acest fapt absolut evident vine și decizia politică de a stabili, în anul electoral 2024, ca priorități pentru UMB Autostrada A7, ce și cât s-o putea, și Centura Timișoara.

Celelalte lucrări ale constructorului, precum DEx12 Colonești-Pitești, A3 Nădășelu-Zimbor-Poarta Sălajului, DEx6 Galați-Brăila, veriga critică lipsă A1 Margina-Holdea sau ciotul A0 de lângă Capitală pot aștepta pe ralanti sau chiar, iată, oprite complet!

Acum este clar: pe DEx12 Colonești-Pitești șoferii trebuie să mai aștepte mult și bine până la anul deoarece termenul actual, noiembrie 2024, poate și cu siguranță va fi extins mult în 2025, pe un contract semnat în 17.08.2021 ce prevede 12 luni de proiectare plus alte 24 de execuție, cu ordin de începere emis în 15.11.2021.

Mai mult ca sigur extensii de timp vor fi acordate cu dărnicie și pe DEx6 Galați-Brăila și pe A3 Nădășelu-Zimbor-Poarta Sălajului.

Ce să mai vorbim de proiectele mai mici: podul peste Siret de la Cosmești parafat cu UMB în aprilie 2022 este dat uitării de mai bine de un an de zile și pe Centura Galați UMB a cerut "rezilierea amiabilă" în ianuarie 2024. CNAIR nu prea ar vrea să o accepte însă nici nu are soluții de deblocare a situației.

De penalități și/sau certificate negative acordate antreprenorului nici nu poate fi vorba, statul fiind doar pentru câțiva mumă și pentru ceilalți ciumă!

Îi invităm pe distinșii amatori de PR, cum ar fi ministrul Grindeanu sau secretarul de stat Scrioșteanu, să-și facă poze și aici, pe DEx12, și pe celelalte multe proiecte blocate sau care suferă, nu doar pe cele care înaintează (mai) bine”, au transmis reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

 Umbrărescu lucra noaptea pe Autostrada care a explodat „pe semnătură”

Firma care lucra pe Autostrada Moldovei care a explodat aparține omului de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Potrivit legislației în vigoare și condițiilor contractuale, pe șantierele autostrăzilor din România nu se lucrează și noaptea. Explozia magistralei de gaze de pe Autostrada Moldovei - A7 arată însă că se lucra.

În contractele aflate în derulare, adoptarea unor planuri de măsuri care să includă mobilizarea suplimentară de resurse (majorarea numărului orelor de lucru şi/sau a numărului de personal şi/sau bunuri) se realizează pe riscul şi pe cheltuiala antreprenorului.

De asemenea, antreprenorul poartă întreaga răspundere în cazul procedurii accidentelor de muncă, evenimentelor și incidentelor periculoase, îmbolnăvirilor profesionale generate sau produse de echipamente tehnice și de munca sau de procedeele tehnologice utilizate.

Asigurarea resurselor pentru realizarea construcției se află în șarcina antreprenorului, care răspunde pentru orice întârziere față de termenele asumate prin contract. 

CNAIR nu poate impune antreprenorului în mod nejustificat lucrul pe timp de noapte / în weekend, ce ar putea duce la încălcarea Codului Muncii și a prevederilor privind securitatea și sănătatea în muncă”, a explicat CNAIR pentru Newsweek.

Citește și: VIDEO Autostrada București, deschisă abia în 2027? Care tronson poate rămâne fără constructor?

Într-una dintre aceste excepții se încadrează, probabil, și șantierul Autostrăzii Moldovei - A7, unde, în noaptea de miercuri, 20 septembrie 2023, spre joi, 21 septembrie, în zona Călimăneşti, județul Vrancea, o magistrală de gaze a explodat după ce a fost lovită de un utilaj. În urma accidentului, 4 muncitori și-au pierdut viața și 5 au fost răniți.

Explozia de la magistrala de gaz de la Călimăneşti a fost cauzată de executarea lucrărilor pe şantierul Autostrăzii Moldovei A7 - este concluzia investigaţiei pompierilor la faţa locului, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.

A fost vorba despre o explozie, urmată de incendiu, din cauza fisurării magistralei de transport de gaze naturale şi apariţia scânteilor mecanice, ca urmare a executării lucrărilor, pe şantierul autostrăzii A7, conform ISU Vrancea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te