VIDEO Violentul cartel Jalisco Nueva Generacion se luptă de la egal la egal cu armata Mexicului

DE Adrian Costin | Actualizat: 02.01.2023 - 15:50

Crimele, răpirile și numărul gropilor comune au făctu ca, în numai 11 ani, cartelul Jalisco Nueva Generacion să devină una dintre cele mai periculoase organizații criminale din Mexic. De curând, unul dintre lideri acestei grupări a fost arestat în România.

SHARE

Forța militară a acestui cartel este de neimaginat în Europa. În Mexic însă, autoritățile sunt terorizate. Cartelul Jalisco Nueva Generacion (CJNG) nu se sfiește să-și afișeze dotările militare care sunt peste ale multor armate din lume. 

Citește și: Interlopul Calu, fostul proxenet șef din Tenerife, încă 30 de zile de arest pentru trafic de cocaină

CJNG este condus în prezent de Nemesio Oseguera Ramos, zis „El Mencho ”, pe capul căruia SUA au pus o recompensă de 10 milioane de dolari, una dintre cele mai mari oferite vreodată. Și Mexicul are propria recompensă de 1,6 milioane de dolari. 

În aprilie 2015, CJNG a ucis 15 ofițeri de poliție mexicani în timpul unei ambuscade în statul Jalisco, unul dintre cele mai letale atacuri asupra forțelor de securitate din istoria recentă a Mexicului. 

Citește și: Chef-ul Selgros, băgat în comă de un interlop, la un chef cu polițiști: Luați-vă bucătarul de aici

Blindatele și elicopterele cartelului Jalisco Nueva Generacion

Din dotarea acestui clan fac parte zeci de blindate militare, arme de asalt, aruncătoare de grenade, lansatoare de rachet și chiar elicoptere. Ele sunt folosite la escortarea transporturilor de droguri și la luptele cu celelate clanuri, dar și împotriva guvernului mexican. În anumite zone controlate de CJNG autoritățile din Mexic nici nu pot intra.

Cartelul Jalisco Nueva Generacion nu se teme să posteze pe clipuri amenințătoare în care sunt făcute adevărate parade militare. 

Citește și

Procurorii români cer mandat de arestare pentru interlopul Rechinu din Mexic. El e liber în Cancun

Într- un videoclip, zeci de bărbați puternic înarmați și mascați își arată sprijinul pentru liderul „El Mencho” Oseguera Cervantes în timp ce află într-un lung convoi de vehicule blindate.

În alt videoclip, în care sunt arătați și bărbați înarmați și vehicule militare, este transmisă o amenințare la adresa lui José Antonio „El Marro” Yépez Ortiz, liderul cartelului Santa Rosa de Lima, care este angajat într-un război sângeros cu CJNG în provincia Guanajuato, acolo unde au loc cele mai multe scene de violență din Mexic. 

Citește și

Liderul Hell's Angels România negocia două asasinate, 400 kg de cocaină, AK-47 și grenade din Serbia

Cel care vorbește în acest clip spune că lupta nu este cu guvernul, ci cu ucigașul „El Marro” Yépez Ortiz și că Guanajuato are un singur proprietar și acela este CJNG. 

Ca răspuns la amenințarea împotriva lui Yépez și a grupului infracțional pe care îl conduce, șeful armatei din Mexic a spus că securitatea va fi consolidată în Guanajuato și în toate celelalte state în care CJNG își desfășoară activitatea pentru a evita „orice situație care ar putea avea un impact negativ ”asupra populației.

La rândul său, președintele López Obrador a afirmat că administrația sa „nu va declara război” cartelurilor de droguri ca răspuns la cele două videoclipuri ale CJNG.

Cum a devenit CJNG o forță în Mexic

CJNG a apărut după ce fostul cap al cartelului Sinaloa, Ignacio Coronel, alias „Nacho”, a fost ucis de forțele de securitate mexicane în iulie 2010. Înainte de moartea sa, Coronel îi lăsase ordine clare lui Óscar Orlando Nava Valencia, alias „El Lobo”, liderul catelului Milenio. Acest grup infracțional a mutat transporturile de droguri pe care le făcea pentru cartelul Sinaloa, operând în principal în statele Jalisco și Colima și extinzându-se mai târziu în Michoacán și Mexico City.  

El Lobo a fost capturat și Cartelul Milenio s-a împărțit în două facțiuni : „La Resistencia” și  „ Torcidos ”. 

În vidul de putere care a urmat morții lui Nacho, aceste două grupuri s-au luptat pentru controlul traficului de droguri în Jalisco iar Torcidos a devenit ceea ce este acum CJNG.

Nemesio Oseguera Ramos, alias „El Mencho ”, este considerat liderul și fondatorul CJNG, iar locotenenții săi inițiali erau Erick Valencia, alias „El 85” și Martin Arzola Ortega, alias „El 53”. Toți aceștia erau foști membri ai Cartelului Milenio .

Grupul s-a extins rapid, iar CJNG este acum prezent în mare parte a Mexicului, cu excepția Sinaloa și a Triunghiului de Aur al producției de heroină.  

La nivel internațional, cartelul are contacte în Columbia, Peru, Bolivia, SUA, America Centrală, Canada, Australia, China și Asia de Sud-Est, care îl ajută să controleze părți mari de marijuana, cocaină și traficul de droguri sintetice în Mexic.

Acțiuni de PR ai membrilor sângerosului cartel

Pe lângă violența cu care acționează CJNG, această grupare este cunoscută și pentru acțiunile de PR.  CJNG a fost, de asemenea, cunoscut că face apel la cetățenia mexicană cu propagandă idealistă, invocând solidaritatea și promițând că va elimina zonele sale de funcționare de alte sindicate ale criminalității, cum ar fi Zeta și Cavalerii Templieri în trecut. Grupul a continuat astfel de acțiuni „altruiste” în exterior în zonele strategice î

În timpul pandemiei de coronavirus, cartelul a distribuit jucării copiilor din comunitățile din Veracruz, acolo unde CJNG  se luptă cu grupurile cartelului Zeta. Membrii CJNG au livrat, de asemenea, cutii de mărfuri în diferite părți ale țării, inclusiv în Guadalajara, al doilea oraș ca mărime din Mexic.     

Legătura cu România

Cartelul Jalisco Nueva Generación (CJNG) a intenționat să-și extindă operațiunile în România, pentru a controla traficul de droguri al acestei organizații de către diferite națiuni din Europa.

Potrivit documentelor declasificate de la Departamentul de Justiție al Statelor Unite, la care MILENIO a avut acces, operațiunile criminale ale organizației mexicane din România includ trafic de cocaină și metamfetamină, precum și spălare de bani.

Citește și

Liderul Hell's Angels România negocia două asasinate, 400 kg de cocaină, AK-47 și grenade din Serbia

Pe baza informațiilor de la Agenția SUA pentru Controlul Drogurilor (DEA), sistemul de justiție din SUA a descoperit că CJNG își extinde controlul asupra traficului de droguri în România și în țări precum Noua Zeelandă.

Rețeaua de trafic de droguri a fost descoperită după ce guvernul român l-a extrădat în Statele Unite pe mexicanul Carlos Rubén Ramírez Monroy, pe care justiția americană îl identifică drept unul dintre principalii lideri ai cartelului.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te