VIDEO 2.000 de participanți la protestul de la Parlament. Simion le-a cerut să meargă și la Guvern

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.12.2021 - 15:40
AUR a organizat protest anti-certificatul verde. 2.000 de participanți. Mașini vandalizate. Foto Inquam Photos/George Călin
George Simion, pe Facebook, la protest.
Un alt grup de manifestanţi a forţat intrarea în Senat și au reușit să ajungă pe scările Palatului Parlamentarului. Foto Inquam Photos/George Călin
Un grup de manifestanţi a forţat intrarea în Senat și au reușit să ajungă pe scările Palatului Parlamentarului. Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Un grup de manifestanţi a forţat intrarea în Senat și au reușit să ajungă pe scările Palatului Parlamentarului. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

2.000 de persoane participă, marți, la un protest organizat de AUR împotriva certificatului verde, care acuză „o nouă dictatură”.

SHARE

UPDATE: Ministerul de Interne a transmis, într-un comunicat, că adunarea publică de la Palatul Parlamentului nu a fost autorizată, ci doar asumată de un anumit grup parlamentar și de mai multe organizații civice.

„În cronologia lor, evenimentele s-au derulat astfel:

- În jurul orelor 7:30 în zona Pieței Constituției s-a adunat un grup de persoane, care ulterior s-a deplasat către poarta de acces din zona Parcului Izvor.

- În paralel, la intervale de timp diferite, persoane cu drept de acces, au introdus în curtea Palatul Parlamentului, prin intermediul unor autovehiculele aproximativ 30 protestatari. Acești protestatari s-au adăugat altor circa 20 persoane ce fac parte din personal cu drept de acces în Palatul Parlamentului.

- În intervalul 08:00 - 10:45, aproximativ 1.200 de persoane s-au concentrat la poarta de acces către Camera Deputaților, fără a pătrunde în curtea Palatului Parlamentului, fiind opriți de forțele de ordine.

- Ulterior, în jurul orelor 11:15, o parte din aceștia însoțiți de anumiți parlamentari, s-au deplasat spre intrarea de la Senat. Aici au forțat porțile de acces, context în care una dintre porți a cedat (s-a rupt încuietoarea).

- Astfel, în curtea Palatului Parlamentului au pătruns în jur de 200-300 de persoane, restul persoanelor fiind blocate în exteriorul gardului împrejmuitor de către forțele de ordine.

- Persoanele care au pătruns în curtea Palatului Parlamentului au fost blocate pe scări și la ușile de acces în clădire. Ulterior aceștia au fost conduși în zona exterioară curții imobilului. În prezent, în zona scărilor au mai rămas aproximativ 15 persoane.

- Menționăm că, în toată această perioadă, organele de ordine publică au făcut apel la calm și respectarea prevederilor legale.

- Nu s-a folosit forța și nu au fost reclamate violențe fizice.

- La manifestarea publică au fost prezente, în toată perioada, aproximativ 2.000 persoane.

- Pe toată timpul manifestării publice, dispozitivul de ordine a fost adaptat în funcție de numărul participanților și dinamica evenimentelor.

- În continuare, organele de poliție și jandarmerie acționează pentru încheierea manifestării fără alte incidente.

- În paralel, se desfășoară activități pentru identificarea persoanelor care sunt responsabile de încălcarea prevederilor legale.

- Facem un apel și solicită tuturor participanților să coopereze cu jandarmii și să respecte îndrumările acestora”, a explicat Ministerul de Interne, într-un  comunicat de presă.

____________________________

 

UPDATE: Liderul AUR George Simion a anunțat că o parte dintre manifestanți pornesc spre clădirea Guvernului. 

Acesta a mai afirmat că parlamentarii „care ies în faţa poporului şi spun că nu votează certificatul" nu vor rămâne blocaţi în Parlament.

„Doar cei care ies în faţa poporului şi spun că nu votează certificatul pot să iasă şi n-o să aibă nimic românii cu ei, bănuiesc, o să-i aplaude", a amenințat liderul AUR.

George Simion a mai susţinut că au fost 15.000 de oameni în stradă, marţi, dintre care 2.000 de membri AUR. „Mă întreabă acum deputaţii speriaţi: «George, noi pe unde ieşim?» «Păi prima oară ieşiţi public la tribună, spuneţi că nu votaţi certificatul, după aia vă arăt pe unde să ieşiţi»", a adăugat liderul AUR.

____________________________

UPDATE: Un alt grup de manifestanţi a forţat intrarea în Senat și au reușit să ajungă pe scările Palatului Parlamentarului. Oamenii nu poartă măști de protecție și nu respectă regula privind distanțarea socială.

Jandarmeria București a transmis, printr-un comunicat de presă, că până la acest moment nu a fost folosită forța și nu s-a recurs la mijloacele din dotare:

„La acest moment, prin echipele noastre de dialog, îndrumăm persoanele să părăsească zona exterioară a instituției. Până în prezent, efectivele jandarmeriei nu au folosit forța sau mijloacele din dotare. Facem apel către participanți să coopereze cu jandarmii, să respecte îndrumările acestora și să se îndrepte către ieșirea din curtea instituției, prin zona indicată de forțele de ordine", a comunicat Jandarmeria Română. 

Mașinile ambasadorilor Japoniei și SUA în România au fost vandalizate de către protestatari, în curtea Senatului, potrivit G4Media. Senatorul PSD Titus Corlățean a declarat, la Antena 3, că ambasadorul Japoniei s-a aflat în imposibilitatea de a ieși din Parlament, din cauza protestatarilor care au pătruns în curte și au încercat să forțeze intrarea în clădire.

____________________________
 
UPDATE: George Simion a ajuns la Senat și vorbește cu protestatarii.

 
UPDATE. Co-liderul AUR Claudiu Târziu a făcut apel la protestatari să se calmeze și să părăsească curtea din fața Senatului României. Protestatarii au refuzat și au început să tragă de ușile intrării de la Senat. Jandarmii au evitat să intervină.

Deputatul USR Dan Barna, aflat în clădire la acest moment, a declarat , la Digi 24, că au fost vandalizate autoturismele unor ambasadori și că George Simion a provocat scandal și în ședința de plen: „Există o tensiune reală provocată de George Simion, care și în plen a încercat manifestări de intimidare. Și-a dus toți colegii spre președintele de ședință. Ceea ce vedem acum e confirmarea faptul că AUR e un partid extremă".
 
_____________________________

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a militat de la început împotriva oricăror măsuri care împiedică răspândirea COVID. 

Participanții scandează „Libertate”, „Venim peste voi”.

„Hai să vedem, într-o zi de lucru cum va fi marți, câți reușiți să vă eliberați de la muncă?
MOBILIZARE GENERALĂ!”, a scris Simion pe Facebook.

Citește și: Diana Șoșoacă își anunță candidatura la președinția României în organul de propagandă al Moscovei | Newsweek Romania

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te