Vara începe cu vreme extremă. Cod portocaliu de inundații, în sud-vestul României

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 29.05.2023 - 16:04
Vara începe cu vreme extremă - Foto: pexels.com/Ave Calvar Martinez - Imagine cu rol ilustrativ
Cod galben de vijelii şi averse în zone din 16 judeţe, până la ora 23:00 - Foto: ANM

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, 29 mai, o atenţionare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă în orele următoare pe râuri din judeţul Caraş-Severin. De asemenea, în 16 județe e Cod galben de vijelii.

SHARE

Potrivit hidrologilor, până la ora 22:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, vor intra sub incidenţa Codului portocaliu râurile mici din bazinele hidrografice: Caraş - bazinul situat în amonte de staţia hidrometrică Carasova şi afluenţii aferenţi sectorului situat în aval de staţia hidrometrică Carasova - amonte staţia hidrometrică Văradia.

Citește și: Amenințare cu greva la CFR, unde trenurile „gonesc”, în medie, cu 40 km/oră. Se circulă ca în 1937

De asemenea, în intervalul menţionat, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, fiind posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie. 

Cod galben de vijelii şi averse în zone din 16 judeţe, până la ora 23:00

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de vreme instabilă, ce vizează, luni, 29 mai, zone din 16 judeţe din vest, sud-vest şi est.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul orar 12:00 - 23:00, local, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină, intensificări ale vântului şi posibil vijelii în Banat, Crişana, în vestul Transilvaniei, Oltenia, în sud-estul Munteniei şi în Dobrogea.

Citește și: Un român își vinde mașina electrică după un an: Autonomie scăzută iarna, extraurban mai bine nu

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20 - 25 l/mp şi izolat de peste 30 - 40 l/mp.

Pe lista judeţelor atenţionate cu Cod galben se află: Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Timiş, Arad şi Bihor.

În Bucureşti, cerul va fi variabil, cu înnorări după-amiaza şi seara când vor fi posibile ploi de scurtă durată şi descărcări electrice. Temporar, vântul va prezenta unele intensificări, cu viteze de până la 40 - 50 km/h, iar temperatura maximă se va încadra între 25 şi 26 de grade.

Meteorologii precizează că fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala, pe arii mai restrânse, şi în celelalte regiuni, relatează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te