Vice: Universitatea de Construcții din București, fabrică de ingineri cu diplome false

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.02.2019 - 14:55
Universitatea Tehnică de Construcții. Foto Vice

Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) este cea mai veche în domeniu din țară și printre cele mai căutate de tinerii care doresc să urmeze o carieră în domeniu.

SHARE

Instituția care ar trebui să formeze profesioniști a scos 30 de ingineri cu diplome false în 14 ani, dezvăluie Vice.

Un audit intern de la finalul anului trecut, cerut de conducerea UTCB la Facultatea de Geodezie, una dintre cele șapte ale universității, a scos la iveală că 39 de diplome au fost eliberate pe baza unor situații școlare false, fără ca titularii să fi dat examenul de licență, să fi urmat integral cursurile sau să fi promovat toate examenele de sfârșit de an.

Dintre acestea, 30 de diplome au ajuns la titulari și nouă nu au mai apucat să fie ridicate. Conducerea UTCB a anunţat Poliţia şi Ministerul Educaţiei despre diplomele false, dar nu a făcut public cazul.

Falsurile sunt acum obiectul unei anchete penale, potrivit VICE.

Totul a început în vara lui 2018, după ce un student care voia să se înscrie la altă facultate a vrut să-și scoată dosarul de la Geodezie. Aici a aflat că figura pe lista celor care beneficiau de bursă socială, deși nu ridicase niciodată vreun ban de la facultate.

În urma verificărilor, conducerea Universității a descoperit că unele dintre dosarele de burse sociale fuseseră falsificate de secretara-șefă a Facultății de Geodezie, Mirela Bunea, care își însușea sumele respective. În urma scandalului, angajata a demisionat, la cererea conducerii, și a înapoiat prejudiciul de 60 de mii de lei. Ea ar fi fost ajutată de soțul ei, Gabriel Bunea, și el angajat la Geodezie în funcția de casier mandatar, adică exact persoana care ridica banii pentru bursele sociale din casieria universității.

Conducerea universității a verificat toate diplomele emise de facultate începând cu 2001, anul angajării Mirelei Bunea, ca să caute alte posibile fraude. Aceștia au constata că Bunea contacta studenți din promoțiile din urmă, care nu aveau situațiile de an încheiate și care păreau să fi abandonat cursurile, mi-a spus rectorul UTCB, Radu Văcăreanu. Suspiciunea este că, în urma înțelegerii cu studenții și în schimbul unor sume de bani, le completa acestora numele în tabelul în care sunt centralizați toți cei care promovează examenul de licență.

În fiecare sesiune, tabelul ajunge la Biroul de Acte de Studii de la universitate și, pe baza informațiilor trimise de fiecare facultate, diplomele sunt eliberate și predate absolvenților. În fiecare an, secretara strecura câte două-trei nume în plus, potrivit acuzațiilor.

Articolul integral pe Vice

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te